Sağlık Kaşınan gözlere dikkat!

Kaşınan gözlere dikkat!

Paylaş
Kaşınan gözlere dikkat!

Ağaç ve çiçeklerden salgılanan polen miktarının artmasına bağlı olarak daha fazla görülen göz alerjisinin temel belirtisini gözde kaşıntı gösteriyor

Prof. Dr. Yağcı, göz alerjisinin sıcak iklim ülkelerinin ciddi bir problemi olduğunu, Türkiye’de de çok sık görüldüğünü anlattı.

Haberin Devamı

Polen miktarının artmasıyla birlikte nisan, mayıs aylarında başlayan alerjinin eylül ayına kadar sürdüğüne dikkati çeken Yağcı, şöyle konuştu:

GÖZLERİ OVUŞTURARAK KAŞIMAYIN

"Göz alerjisi çocukluk çağında başlıyor ve ergenliğin sonuna kadar ilerliyor. Ondan sonra da yavaş yavaş azalıyor. Önemli olan bu süreç içinde gözde kalıcı zarar oluşturmadan göz sağlığını koruyarak geçirmektir. Alerjisi olan kişinin temel şikayeti göz kaşıntısıdır. Gözleri ovuşturarak kaşımamak lazım.

Bastırarak göz kaşındığı zaman buna neden olan kimyasal maddeler daha çok ortaya çıkar ve göze zarar verir. Göz o zaman daha çok kaşınır. Göz alerjisinden korunmak için güneş gözlüğü takılmalı, şapka kullanılmalı, güneşin atmosfere dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı. Gölgede oturulmalı,
tozlu ortamlara pek girilmemelidir."

Haberin Devamı

'KORTİZONLU DAMLALAR GÖZDE KALICI HASARLAR OLUŞTURABİLİR'

Alerjinin kaşıntıyla birlikte gözde kızarmaya, iltihabi şeklinde iplik gibi uzayan salgıların oluşmasına, gözlerin güneşten rahatsız olmasına neden olduğuna işaret eden Yağcı, bu tür şikayetleri olan kişinin mutlaka hekime başvurması gerektiğini vurguladı.

Kaşıntının arttığı zamanlarda soğuk pansuman tavsiye ettiklerini dile getiren Yağcı, şöyle devam etti:

NASIL KORUNULUR?

"Göz alerjisinden en önemli korunma yöntemi alerjene maruz kalmamak. Ancak kişi bu alerjiye yakalanmışsa soğuk suya batırılmış pamuk ya da soğuk suyla
gözleri yıkayarak alerjiden korunulabilir. Mutlaka hekim tavsiyesiyle ilaç kullanılmalı. Doktor tavsiyesi olmadan kortizonlu damlalar çok kullanılıyor. Bunların gözlerde geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olabilecek zararlı etkileri var. O nedenle kesinlikle kendi başına, doktorun tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamak gerekiyor. Alerji dikkate alınması gereken önemli bir rahatsızlık."

AA