Ekonomi Kasko'yu unutma

Kasko'yu unutma

Paylaş
Kasko'yu unutma

22.5 milyon aracın sadece 6 milyonu kaskolu. Zorunlu trafik sigortası kadar önemli olan kasko, trafik sigortasının zararı karşılamada yetmediği noktada imdada yetişiyor. Bu anlamda hem sizi hem de karşı tarafı koruyor...

SADECE 6 MİLYONDA VAR

Trafikteki 22.5 milyon araçtan 17.5 milyonu zorunlu trafik sigortası yaptırırken, kaskolu araç sayısı 6 milyon. Çok rağbet görmese de kasko çok önemli. Zorunlu trafik sigortası adı üstünde zorunlu ve kaza halinde karşı tarafın hasarını karşılar. Aracınızda oluşacak herhangi bir hasarı kesinlikle karşılamaz.

TAZMİNATLAR DA DAHİL

İsteğe bağlı olan kasko ise aracınızdaki hasarları, sizin veya teminata göre yanınızdaki yolcuların sağlığıyla ilgili oluşan tüm masrafları karşılar. Hatta eklenecek teminatlarla karşı tarafın açacağı davalara, bu davalar sonucunda tazminat ödenmesi gerekirse koruma sağlar. Peki kaskoda nelere dikkat edilmeli?

LİMİT YETMEYEBİLİR

Trafik poliçesinde karşı tarafa vereceğiniz maddi zararın limiti araç başına 36 bin lira, kaza başına 72 bin lira. Lüks veya birden fazla araca çarpabilirsiniz. O yüzden kasko yaptırın ve kasko poliçesinde ‘ihtiyari mali mesuliyet’ limitini 100 bin liranın üzerinde belirleyin. Trafik poliçesi yetersiz kalırsa eksiği kasko tamamlar.

ARAÇ PERT OLURSA

Kasko, zarar gören ön camları herhangi bir standart camla, anlaşmalı servislerde değiştirmeyi öngörür. Az bir ek prim ödeyerek camın orijinaliyle, dilediğiniz serviste değiştirileceğini poliçeye yazdırın. Kaskoda ‘sıfır araç klozu’ maddesi var. Bazı sigorta şirketleri bu kloz ile sıfır araç ilk yıl ‘pert’ olursa ‘anahtar teslim fiyatı’nı ödüyor. İyi araştırın!

YÜKSEK OLMASINA DİKKAT

Kazada sadece maddi hasar oluşmayabilir. Karşı tarafa ve üçüncü şahıslara vereceğiniz zarar sonucunda, mağdur kişinin ailesi size dava açabilir. Bu durumda, çok yüksek tazminat ödenmesi gündeme gelebilir. Uzmanlar tarafından bu duruma karşı kendinizi korumak için kaskoda en yüksek manevi tazminat limitinin alınması öneriliyor.

İKAME ARAÇ TALEBİ

Kaskoda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ikame araç. Standart bir poliçe, aracınız kaza sonrası tamirdeyken 7-15 gün başka bir araç sağlar. Ancak tamir uzun sürebilir. O yüzden ek prim ödeyerek kasko poliçesine ‘Tamir süresi bitene kadar’ yazdırın. Lüks araç kullanıyorsanız ikame aracın da lüks olmasını isteyebilirsiniz.

Haberin Devamı