Kaş Kaş'ta Çanakkale konferansı

Kaş'ta Çanakkale konferansı

Paylaş
Kaş'ta Çanakkale konferansı

Kaş'ta Çanakkale konferansı

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesinde Türk Eğitim- Sen ve Türk Diyanet Vakfı- Sen tarafından 'Çanakkale' konulu konferans düzenlendi.

Kaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Salonu'nda düzenlenen Çanakkale konferansını Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, Türk Eğitim- Sen 1 Nolu Antalya Şube Başkanı Oğuz Öztürk, Türk Eğitim- Sen Kaş Temsilcisi Ercivan Çimen, MHP İlçe Başkanı Cemil Kolak, öğretmenler, din görevlileri ve vatandaşlar izledi. Konferans öncesi şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Sonrasında da Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.

Konferansta konuşma yapan emekli Albay Dr. Suat Akgül, Çanakkale Savaşları'nı anlattığı konuşmasında, "Arşiv kayıtlarına göre 1300 dolayında Antalyalı kahraman Çanakkale'de şehit olmuştur. Kaşlı kahraman Yusuf Ziya Çavuş (Erdil), Çanakkale'de düşman gemisinin batırarak tarihe geçmiştir. Çanakkale'de düşmana ilk kurşunu atan İbradılı İbrahim'dir. Çanakkale'de yaralı askerlerimizin tedavisini yapan Dr. Burhanettin Onat, 47. Alay Komutanı Binbaşı Ahmet Tevfik Bey Antalyalıdır. Çanakkale'de savaşan 36 ve 37. alayların tamamına yakını Antalyalı kahramanlardan oluşmuştur ve çoğunluğu şehit olmuştur" dedi.

Çanakkale'de tespit ettiği şehitlerden de bahseden Suat Akgül, "Çanakkale'de tespit ettiğim 22 şehit Kaşlıdır. Bunlardan bazıları Yusuf oğlu Ahmet; Kalkan'dan İsmail oğlu Ali, Çukurbağ'dan Himmet oğlu Halil, Sarıbelen'den Hüseyin oğlu Hasan, İslamlar'dan Hüseyin oğlu Hüseyin, Kınık'tan Musa oğlu Mehmet, Çayköy'den İbrahim oğlu Mahmut ve Ova'dan Mehmet oğlu Osman'dır. Bunlar benim tespit ettiklerim. Kalan kahramanlar tespit edilmeli ve Kaş'ta anılarak, Çanakkale ruhu gelecek kuşaklara taşınmalıdır. Çanakkale cephesi 9 Ocak 1916 tarihinde kapandı. Cephedeki askerler, başka cephelere gitti. Düşman askerleri Antalya bölgesine de gelerek yerleşti. Düşmanın bu bölgedeki merkezi Kaş'ın karşısındaki Meis Adası'ydı. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları, Çanakkale Savaşı'nda da yer alan İngilizlerin dünyadaki ilk uçak savaş gemisi olan Ben My Chree'yi Meis Adası önlerinde batırarak tarihe geçmiştir. Böylece Çanakkale'den Anadolu'ya giremeyen düşman kuvvetleri, Antalya'dan da Anadolu'ya girememişlerdir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı