Dünya Katalanlar yüzde 80 'bağımsızlık' dedi

Katalanlar yüzde 80 'bağımsızlık' dedi

Paylaş
Katalanlar yüzde 80 'bağımsızlık' dedi

İspanya'da Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı olarak ilan edilen referandumda, Katalanların yüzde 80.76'sı bağımsızlık yönünde oy kullandı

16 yaşın üzerinde toplam 5 milyon 400 bin Katalanın oy hakkı olduğu gayri resmi referandumda sandıkların yüzde 90’ına yakınının sayıldığı ve 2 milyon 236 bin 806 kişinin oy kullandığı duyuruldu. İspanyol hükümetinin tüm engellemelerine rağmen katılımın yaklaşık yüzde 40’lara kadar çıkması bağımsızlığı savunan partiler tarafından büyük bir zaferle kutlandı.

SADECE YÜZDE 10'U HAYIR DEDİ

Katalunya Özerk Yönetiminden yapılan açıklamada, sandıkların 88.44’ünün açıldığı belirtildi. Referanduma katılanlara ’Katalonya’nın bir devlet olmasını istiyor musun?’ ve buna ’Evet’ yanıtı verenlere, ’Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musun?’ soruları yöneltildi. Katalanların yüzde 80.72’sinin, 1 milyon 649 bin 239 kişinin Katalonya’nın bağımsızlığı yönünde ’Evet’ oy kullanırken yüzde 10.11’de ’Hayır’ cevabı verdi. Gayri resmi oylamada ayrıca yüzde 0.56 beyaz oy çıktı.

Sandıkların tamamen sayımının bittiğinde bağımsızlık yönünde oy kullananların sayısının 2 milyon 500 bini geçmesi bekleniyor. Ayrıyetten İspanya dışında yaşayan yaklaşık 200 bin Katalan içinde çeşitli ülkelerde toplam 18 sandık kuruldu. Katılımın tüm yasaklamalara rağmen yüzde 50’lere yaklaşması Katalan milliyetçi partileri harekete geçirdi. Katalonya’da azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ve yapılan son anketlerde olası bir seçimde 1. parti çıkacağına kesin gözüyle bakılan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisi, halk oylamasının Katalanların artık İspanya’dan ayrılmak istediğinin kesin bir göstergesi olduğunu savunarak bunu hayata geçirmek için Katalonya’da erken seçimlere gidilmesini istedi. Katalonya’da iktidarda bulunan Katalunya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas’da Anayasa Mahkemesi’nin ve hükümetin tüm engellemelerine rağmen bu referandumu gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Artık siyasi geleceğimiz ile ilgili kararlara biz imza atacağız" uyarısında bulundu.

UNUTULMAZ BİR GÜN


Mas bu referandumu engelleyen Anayasasa Mahkemesi’ne de tehdit gibi sözler ederek, "Suçlu arıyorsanız beni bulun o kişi benim" dedi.
Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas 9 Kasım tarihini Katalanlar için unutulmaz bir gün olarak değerlendirerek Katalunya’nın bağımsızlık inşasının bu tarihte başladığına dikkat çekti. Mas ayrıca Başbakan Mariano Rajoy’a da sert göndermelerde bulunarak Katalunya’nın bu duruma gelmesinden Başbakanın uzlaşmas tutumunun büyük rol oynadığına işaret etti. Mas son olarak İspanya başbakanının bundan sonra kendisi ile görüşmek istemesi halinde Moncloa sarayına şartsız gideceğini ancak Başbakanın da Katalanların bir İskoçya bir Quebec gibi siyasi geleceklerine karar vermek için İspanyol devleti ile müzakere masasına oturmak istediklerini bilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tüm dünyadan yaklaşık 1.500 yakın gazetecinin izlediği referandum için İngilizce ve Fransızca dillerindede konuşmalar yapılarak bu davanın uluslararası camiada iyice bilinmesi planlandı. Hükümet adına açıklamalarda bulunan İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, Anayasa Mahkemesi’nin yasakladığı Katalonya’da gerçekleştirilen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halk oylamasının ’hiçbir demokratik değeri olmayan siyasi bir propaganda’ olduğunu açıkladı. Catala, Katalonya’da yaşananları ’kısır ve faydası olmayan bir hayal’ olarak değerlendirerek bu oylamanın kimseye fayda getirmeyeceğini öne sürdü. Başbakan Mariano Rajoy’un da oylama sonrası bir basın toplantısı düzenleyerek sert açıklamalar yapması bekleniyor. Bu arada referandum boyunca bazı siyasi partilerin Anayasa Mahkemesi’nin yasadışı olarak ilan ettiği oylamanın durdurulması ve sandıkların toplatılması için mahkemelere başvurduğu ancak savcıların bunun orantısız güç olacağını savunarak reddettiği ortaya çıktı.

Mehmet ÇİFTÇİ/MADRİD, (DHA)

Haberin Devamı