Beden Sağlığı Katarakt 'ömürlük lenslerle' tarih oluyor

Katarakt 'ömürlük lenslerle' tarih oluyor

Paylaş
Katarakt 'ömürlük lenslerle' tarih oluyor

Yaşlanmanın engellenemez sonucu olan kataraktı ve katarakt sorununu ortadan kaldıran akıllı lens yöntemini biliyor muydunuz?

Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu anlattı:

"Gözün iç kısmında çevredeki kişileri ve objeleri görme görevini üstlen şeffaf bir mercek bulunur. Bir fotoğraf makinesi objektifine benzeyen ve göze rengini veren irisin arkasında konumlanan bu mercekler şeffaf bir renge sahip olur. Ancak şeffaf mercekler yaşlanmaya bağlı olarak zamanla bulanıklaşmaya ve gözün görme yetisini olumsuz yönde etkilemeye başlar. İşte bu durum, katarakt olarak adlandırılır. Oluşum nedenleri her hastada farklılıklar gösteren katarakt, travma sonucu darbeler, diyabet gibi sistemik hastalıklar veya bazı ilaçların kullanımı gibi sebeplerle oluşabildiği gibi doğuştan da gelebiliyor. Ancak kataraktın en fazla karşılaşılan türü, ilerleyen yaşla gelişen kataraktlardır.


TEK ÇÖZÜMÜ CERRAHİ


Birtakım önlemler alarak katarakt oluşumunun önüne geçebilmek mümkün olabilir. Örneğin kataraktı tetikleyebilen ve mevcut kataraktı hızlandırabilen güneş ışınlarına karşı şapka ve ultraviyole koruyucu özellik taşıyan gözlükler kullanılabilir. Ancak gelişen kataraktın herhangi bir tıbbi tedavi biçiminin olmadığı, tek tedavi yolunun ise cerrahi yöntemler olduğu bilinmelidir.



2 MM'LİK KESİDEN MÜDAHALE


İlerleyen teknoloji ile birlikte günümüzde katarakt problemin çözümünde, narkozsuz ve iğnesiz yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerin başında, halk arasında lazerli cerrahi olarak adlandırılan FAKO tekniği geliyor. FAKO tekniğinde göze, açılan 2 mm’lik küçük bir kesikten giriliyor. Torsiyonel Fako enerjisi ile gözdeki katarakt mercek eritiliyor. Daha sonra eritilen merceğin yerine özel olarak tasarlanan lens yerleştiriliyor. Operasyon için göze atılan kesik çok küçük bir boyutta olduğu için dikiş gerektirmiyor. Bu nedenle hastalar, çok kısa sürede günlük yaşamlarına geri dönebiliyor.


YAŞAM BOYU GÖZLÜĞE SON


Göz içine yerleştirilen lensler, gözü olabildiğince numarasız duruma getirmeyi hedefliyor. Özel olarak hazırlanan bu lensler, gündüz görüşünün net olmasını sağlamanın yanı sıra kontrast özelliği ile gece görüşünü de kaliteli duruma getiriyor. Aynı zamanda ultraviyole filtresine sahip olarak tasarlanan bu lensler, görme merkezinin zararlı ışınlardan korunmasında önemli bir rol üstleniyor."

Haberin Devamı