Ekonomi Kavuna gazeteli koruma

Kavuna gazeteli koruma

Paylaş
Kavuna gazeteli koruma

Adana'nın Ceyhan ilçesinde çiftçiler, aşırı sıcaklardan korumak amacıyla tarlada karpuzdan sonra kavunu da gazete kağıtlarına sarmaya başladı.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde yaklaşık 2 bin dekar alanda kavun üretimi yapıldığını söyledi. Yöredeki karpuz üreticilerinin birkaç yıldır ürünü sıcağın etkisinden korumak için gazete kağıtlarına sardıklarını hatırlatan Tezcan, "Bu yıl aynı yöntemi kavun üreticileri de kullanmaya başladı. Bu yöntemle ürünün tam anlamıyla olgunlaşmadan yanması engellenmiş oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Çiftçinin piyasada kavunun kilogramını 25-30 kuruştan sattığını belirten Tezcan, "Girdi maliyetleri düşünüldüğünde üreticinin zarar etmemesi için normal şartlarda 50-60 kuruşa satması gerekirdi. Önümüzde ramazan var. Bu ayda mutlaka kavun tüketimi de artacaktır. Üreticilerimiz, kavunu kağıda sararak hem olgunlaşması hem de piyasanın artması için zaman kazanmış olacak" diye konuştu.

Çiftçi İrfan Koçak da ilçeye bağlı Kıvrıklı köyünde 100 dekar alanda kavun ürettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Aşırı sıcaklar nedeniyle ürün yanmaya, yani olgunlaşmadan yumuşama eğilimi gösterince gazete kağıtlarıyla sarmaya başladım. Yaklaşık 6 ton kağıt kullandım ve sarmaları için de 50-60 işçi çalıştırdım. Bunlar girdi maliyetlerini artırdı. En azından zarar etmemek için çabalıyorum."

Haberin Devamı