Manavgat Kaymakam tahin üretimini inceledi

Kaymakam tahin üretimini inceledi

Paylaş
Kaymakam tahin üretimini inceledi

Kaymakam tahin üretimini inceledi

Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA)- MANAVGAT Kaymakamı Mustafa Yiğit, üretilen susamın tahine dönüşme aşamalarını yerinde incelemek amacıyla ilçede bulunan tahin fabrikasını ziyaret etti.
Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı Mücahit Tatar'ın da yer aldığı ziyarette fabrika sahibi Mustafa Yazan'dan bilgi alan Kaymakam Mustafa Yiğit, ilçede susam üretiminin çok eski tarihlere kadar gittiğini belirtti. Manavgat susamının Osmanlı Devleti zamanında da çok meşhur olduğunu söyleyen Kaymakam Yiğit, "Tarihi belgelerde belirtildiğine göre, 1455 yılında Manavgat kazasında 45 bin 650 kile susam üretilip tahinhanelerde işlenmiştir. Devlet bundan 5 bin 301 akçe öşür almıştır. Yine 1555 yılında 40 bin 200 kile susam işlenmiştir" dedi.
İlçede susamın ikincil ürün olarak yetiştirildiğini belirten Kaymakam Yiğit, "İlçemizin kendi ürettiği susamın tahine dönüşüm sürecini yerinde inceledik. Unlu mamullerde kullanılan ve tüketilen susamın bir yandan da tahin olarak üretimi yapılıyor. Aslında katma değeri yüksek bir ürün. Geçen yıllara göre bu yıl bol miktarda verimli olması hem çiftçimizi hem de bizi mutlu etti" diye konuştu. Kaymakam Yiğit, Mustafa Yazan'ı tebrik etti.
Fabrika sahibi Mustafa Yazan da tahincilik mesleğinin kendilerine ata mirası olduğunu kaydederek, ailesinde ilk tahin ustasının dedesi Mehmet Yazan olduğunu anlattı. Dedesinin ardından babası Kadir Yazan'ın bu işi yaptığını söyleyen Mustafa Yazan, şimdilerde ise üçüncü kuşak olarak kardeşleriyle tahin üretimi yaptıklarını aktardı. Mustafa Yazan, Kaymakam Mustafa Yiğit ve beraberindekilere tahinin üretim aşamalarını ayrıntılarıyla anlattı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı