Ekonomi Kaynak harcamada saklı

Kaynak harcamada saklı

Paylaş
Kaynak harcamada saklı

Hükümetin iktidarda olduğu 12 yıl boyunca 1 trilyon 869 milyar dolarlık bir harcama yaptığını söyleyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bana 'Para var mı?' diye soruyorlar. Türkiye onların düşündüğünden daha zengin. Kaynak var, mesele yerinde kullanmak. Siz 1.9 trilyonu nasıl buldunuz?” dedi

79 yıldan daha çok harcandı

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün açıkladığı seçim vaatlerinin kaynağını soran hükümete yanıt verdi. Dün bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, vaatlerinin kaynağının hükümetin harcamalarının içinde olduğunu belirtti. Hükümetin 79 yılda iktidara gelen hükümetlerin harcadığından daha fazla parayı 12 yıllık iktidarı döneminde harcadığını belirten Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

Vergi toplamayı bilirim

“Vaatlerimiz çok konuşuluyor. ‘Bu parayı nereden bulacaklar?’ diye. Maliye Bakanı (Mehmet Şimşek) ‘Bu, 150 milyara denk geliyor. Başarırlarsa CHP’ye üye olurum’ demiş. Sayın Bakanı bekliyoruz. Maliye Bakanı unutmasın, ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Sayın Bakan’ın hiç maliyet deneyimi yok. O verginin nasıl toplandığını bilmez, ben bilirim.”

Haberin Devamı

1.9 trilyon dolar harcandı

Kılıçdaroğlu, “Bakan’a rakam vermek isterim. 1923-2002 arasında 57 hükümet var. Bunların harcadığı kaynak 79 yılda 779 milyar dolar. Geliyorum AKP iktidarına, 2002-2013 yılları arasında vergi geliri 1.5 trilyon dolar. İç borç 96, dış borç 273 milyar dolar. Özelleştirme geliri 52 milyar dolar. Toplam harcanan para 1 trilyon 900 milyar dolar. ‘Rakamı şişirdiler’ demesinler diye söylüyorum, 1 trilyon 869 milyar dolar” dedi.

Siz buldunuz, demek ki

var Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 79 yılda harcanan paradan daha büyük para 12 yılda harcandı. 12 yılda ne yapıldı? Atatürk Barajı mı, Keban mı? 1 trilyon 900 milyar dolar deneyimli bir iktidarın elinde olsaydı Türkiye bilgi toplumunu yakalamıştı. Bana ‘Para var mı?’ diye soruyorlar. Türkiye onların düşündüğünden daha zengin. Kaynak var, mesele yerinde kullanmak. Siz 1.9 trilyonu nasıl buldunuz, demek ki var.”

Daha fazla vergi yok üretim teşvikleri var

Kemal Kılıçdaroğlu, yıllık maliyeti 150 milyar liraya varan vaatlerin kaynağıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Kaynak bütçe. Mesele bütçede hangi harcamaya öncelik vereceğinizde. Eğer bunu yaparsanız, devleti iyi yönetirseniz kaynak var. 12 yılda harcanan kaynak 1 trilyon 869 milyar dolar. Bundan daha büyük kaynak mı olur? Üç kaynağımız var, vergi politikası, bütçe politikası, sosyal harcamalar.”

Haberin Devamı

Kayıtdışı denetlenecek

Kılıçdaroğlu, ‘Vergiler mi artırılacak?’ şeklindeki soruyu, “Hayır, kayıtdışı ekonomiyi denetleyerek bulacağız kaynağı. KOBİ’ler ödedikleri vergi ve SSK primi kadar bir yıllık faizsiz kredi kullanacak. Üretim artacak. Patron “Faizsiz kredi alacağım” diye vergi ve prim borçlarını ödeyecek. Vergimiz artacak, istihdamımız artacak, katma değeri yüksek üretim yapan KOBİ’lere ek teşvikler vereceğiz” şeklinde yanıtladı.

60 yaşında işten atılana aile sigortası bakacak

12 yılda, 31 milyar dolarlık kaynağı belirsiz paranın da harcandığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, “Yoksullukla nasıl mücadele edeceksiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Biz yoksulluğu idare etmeyeceğiz, bitireceğiz. Ben 4 yıl istiyorum. 100 günde 1 yılda neler yapacağımızı açıkladım. Amerika’da Avrupa’da var. Niye bizde yok? Sosyal devlet ailenin çocuğun yaşlının işsizin geleceğini güvence altına alan devlettir.

Haberin Devamı

Devlet devreye girecek

Neden aile sigortası uygulanmıyor? Çünkü yoksullar iktidarın arka bahçesine dönüştürülmek isteniyor. Bir örnek vereceğim: Emeklilik yaşı 65’e çıktı. 60 yaşındasınız, patron iş akdinizi feshetti. Emeklilik için beş yıla ihtiyacınız var. 60 yaşında kimse size iş vermez. İşte aile sigortası orada devreye girecek. 60 yaşına gelen birisi işsiz kaldığında sosyal devlet ona emekli olana kadar bakacak.”

277 lira taksiti müteahhite sorduk

Türkiye’nin en iyi iktisatçıları, uygulamacılarıyla çalıştıklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu projeleri bir gecede hazırlamadık. 277 lira taksitle konut satacağımızı söyledik. Bunu biz yapmadık. Müteahhitlere sorduk ve onlardan olumlu yanıtlar aldık. Bu vaatlerin kendi içinde tutarlılığı esastır. Eğer kaynak konusunda Sayın Başbakan kuşkuya düşüyorsa, seçim bildirgemizle ilgili kuşkuları varsa karşı karşıya gelir tartışırız. Bizim mi onların mı projeleri daha tutarlı?” dedi.

Haberin Devamı

Borçlu vatandaş tefeci faizinden kurtulacak

Kredi ve kredi kartı borç faizlerinin yüzde 80’ini sileceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Hayret ediyorum. Maliye Bakanı sabah televizyonda diyor ki, ‘Efendim bunu nasıl yapabilirler, nasıl yapabilirler?’. İki kez yaptı bunu AKP hükümeti. Bir 2003’te bir de 2009’da. Bu olursa muhalefet Anayasa Mahkemesi’ne gidermiş. Biz gitmedik. Kendi yaptıklarından haberdar olmayan Maliye Bakanı CHP’ye üye olacaksa vay halimize” ifadelerini kullandı.

Fark 17 milyar

Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Nasıl sileceğiz? 2008-2014 arasında, varlık yönetim şirketleri bankaların 19 milyarlık batık alacağını 2.8 milyar liraya aldı. Aradaki fark 16-17 milyar. Banka kendi isteğiyle vazgeçiyor zaten. Bunun devlete yükü var mı? Yok. Varlık yönetim şirketi, avukatlarla borçlunun üzerine gidiyor. Uyguladıkları faiz tefeci faizi, yüzde 34. Burada 5 milyon vatandaş rahat nefes alacak. 800 bin kişi hapisten kurtulacak.”

Posta