Gündem Kayyum gazetecinin yanıtını beğenmedi, polis ile işten attı

Kayyum gazetecinin yanıtını beğenmedi, polis ile işten attı

Paylaş
Kayyum gazetecinin yanıtını beğenmedi, polis ile işten attı

Bugün gazetesine kayyum atanan Hasan Ölçer ile çalışanlar arasında dün ilginç diyaloglar yaşandı

Elindeki gazeteyi gösteren Ölçer, “Rezalet bir gazete yaptınız. Bu görüşte olan var mı?” diye sordu. Bir çalışan “O gazete namusumuz” yanıtını verdi. Bunun üzerine Ölçer, çalışanın adını not edip “Çık dışarı. İş akdin feshedildi” dedi.

Yönetime el konulan Koza-İpek Holding’e ait Bugün gazetesine kayyum olarak getirilen yetkililer, Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt’un görevden alınmasının ardından dün sabah çalışanlarla bir araya geldi.

Kayyum, gazetenin yayınına devam edeceğini söyledi. Kayyum ve çalışanlar arasında yaşanan tartışmayı muhabir Cihan Acar, Periscop’tan canlı yayınladı.

Toplantıda geçen konuşmalar şöyle:

Kayyum Hasan Ölçer: Sizleri toplamamızın ana gerekçesi şu. Normal şartlarda göstermiş olduğunuz faaliyetler bizim tarafımızdan da talep etmenizi istiyoruz, çalışmak istiyorsanız tabii. Ama istemiyorsanız sizin bileceğiniz iş. Yönetim kurulu olarak aldığımız kararları tasvip etmezseniz açık söyleyin, biz direneceğiz deyin o zaman farklı konuşalım.

Yazıişleri Müdürü Güngör Ergün: Bir gazetecinin üniformalı polisin olduğu yerde görüşünü ifade etmesi mümkün değil. Bu şartlar altında gazetecilik yapılması zor görünüyor. Benim sormak istediğim editöryal bağımsızlığımız nasıl olacak? Mesela dün bir gazete yaptık biz, bu gazete de engellendi...

Kayyum Hasan Ölçer: Rezalet bir gazete yaptınız.

Çalışanlar: Bu üslup doğru değil, saygıyı koruyalım...

Bilal Şahin: O bizim namusumuzdur.

Kayyum Hasan Ölçer: Bakın iyi niyetle müzakere edip konuşuyoruz. Her kafadan bir ses çıkacaksa biz de farklı konuşalım, anlatabiliyor muyum.. Gazete namusumuz bilmem ne... Ne diyorsun sen?

Bilal Şahin: Ben gazeteciyim, gazete benim namusum. O sizin yorumunuz.

Kayyum Hasan Ölçer: Senin ismin ne? (Çalışanın adını not ettikten sonra) Sen çık dışarı. Çık dışarı, çık dışarı! (Çalışanlar tepki gösteriyor)

Bilal Şahin: Gazeteciyim ben, çıkaramazsınız.

Kayyum Hasan Ölçer: İş akdin feshedildi. Terbiyesizlik yapma, konuşma. İkisini de al arkaya. Terbiyesizlik yapmayın. Biz burada iyi niyetli olarak konuşuyoruz. Çantamı versene. (Dünkü gazetenin birinci sayfasını çıkarıp gösterdikten sonra) Bu mu senin namusun, terbiyesiz herif. ‘Kayyumla gasp’. Bu düşüncede olan arkadaşınız varsa söylesin bize tamam mı oturalım konuşalım.

Cihan Acar: Tabi ki var... Ben o düşüncedeyim...

Kayyum Hasan Ölçer: Arkadaşımızın adını kaydedin.

Yazıişleri Müdürü Güngör Ergün: Bundan dolayı mı ismini alıyorsunuz. Ben de o görüşteyim.

Kayyum Hasan Ölçer: Sizin de isminizi alacağız, rahat olun. Fikirlerimize katılmak zorunda değilsiniz. Katılmayan varsa biz iş akitlerini feshedeceğiz. Yayın yönetimi olarak, yayın politikası olarak ne yapılacağını ben size söyleyeceğim. Buna rağmen diyorsunuz ki biz dün gazete çıkarttık; ‘Gazete namusumuzdur. Kayyumla gasp.’ Mahkeme kararına gasp diyen varsa aranızda, bu arkadaşlarla biz çalışmak istemiyoruz, bu doğal hakkımız değil mi? Dolayısıyla da bu düşüncede olan arkadaşımız varsa biz çalışmak istemiyoruz.




KİMSEYİ ÇIKARMADIM

Kayyum avukat Hasan Ölçer, dün öğle saatlerinde gazeteden ayrıldı. Bir süre caddede aracını arayan Ölçer, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, “Ben kimseyi işten çıkarmadım. Görevden aldığımız genel yayın yönetmeninin yerine birisi atanacak. Sonrasında gazete düzenli olarak çıkmaya başlayacak” dedi. Ölçer ve yanındakiler taksiye binerek ayrıldı.


‘KAYYUMUN YETKİSİ YOK’

Türkiye Gazeteciler Federasyonu eski başkanı, CHP İzmir milletvekili adayı Atilla Sertel, Ölçer’in gazeteciyi kovmasına tepki gösterdi: Sertel “Kayyumun hukuken böyle bir yetkisi yok. Genel yayın yönetmeni ya da yazı işleri müdürü atarlar, onlar söyler. Ama yapılan hiçbir şey zaten yasal değil” dedi.


ÖNCE KİMLİK SONRA GİRİŞ

Kanaltürk TV, Bugün TV ile Bugün ve Millet gazetelerinin bulunduğu Mecidiyeköy’deki binada polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kanal binası önünde 2 TOMA bekletildi, giriş çıkışlar kapatıldı. Polis ekipleri binanın girişinde, kimlik kontrolü yaptı. Kuruma ait TV ve gazetelerde çalışan gazeteciler boyunlarına kartlarını takıp, kimlik kontrolünün ardından binaya girebildi. Çalışanlar, programların iptal edilmesi nedeniyle çevredeki kafeteryalarda vakit geçirdi.

Haberin Devamı