Cumartesi Postası 'Kazanacağımdan şüphem yok'

'Kazanacağımdan şüphem yok'

Paylaş
'Kazanacağımdan şüphem yok'

Hepimiz onu Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün güzel ve zarif eşi olarak tanıdık. 6 yıl önce boşandılar. Mustafa Sarıgül, şimdi CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı...

Aylin Kotil ise yine CHP’den Beyoğlu Belediye Başkan Adayı. Aylin Hanım, Mustafa Sarıgül ile evliliğinin, belediyecilik anlamında kendisine çok şey kattığını saklamıyor. İki yıldır Çağlar Yıldırımer ile evli olan Aylin Hanım, seçilirse Sarıgül ile birlikte çalışabileceğini söylüyor. 30 Mart seçimleri yaklaşmışken Aylin Kotil’in kapısını çaldık.

Haberin Devamı

Röportaj: Kezban ASLAN YILMAZ

-Beyoğlu belediye başkanlığına aday olma fikri nasıl ortaya çıktı?

Beyoğlu doğumlu ve Beyoğlu’nda yaşayan biri olarak uzun zamandır o bölgenin iyi yönetilmediğini düşünüyorum. Ülkemizde son yaşananlar da şahsen olayın içinde yer almam duygusunu arttırdı. Mesela en çok içimi acıtan, yolsuzluğun bu kadar normalleşmesi. Alman başbakanı şu an 70 metrekarelik evinde yaşıyor. Eski ulaştırma bakanı hız yapıp radara yakalandığı için istifa etti. Bunlardan ne kadar uzağız! Temiz ve dürüst siyasetin gelmesi, bunun yanında iş yapabilen insanların da olması gerektiğini düşünüyorum.

-Beyoğlu sokaklarında en çok hangi soruyla karşılaşıyorsunuz?

Kentsel dönüşüm. Çok tedirginler. Biz onlara tapularını alacaklarını, yerlerinde kalacaklarını, birlikte dönüşüm yapacağımızı söylüyoruz. Ayrıca, mevcut belediyenin yeni planlarında Okmeydanı için 5 tane helikopter alanının olduğunu ifade ediyoruz. Halkın bundan haberi yok. Okmeydanı’nda yaşayan işçi, memur, emeklinin helikopter pistiyle işi olmaz. Belli ki onlar için değil, başkaları için orada kentsel dönüşüm yapılıyor.

Haberin Devamı

Sizce Beyoğlu’nun en önemli sorunu ne?

Aynı konu; kentsel dönüşüm. 5 mahallemizde uygulama sürüyor, 80 bin kişi belki bu seçimden sonra evsiz kalacak. Biz, bunun için mücadele veriyoruz. Bugüne kadar “Ben yaptım oldu” şeklinde dayatmacı yaklaşım vardı. Biz mahallelerde temsilciler belirleyecek, birlikte yönetip birlikte karar vereceğiz. Herkese hak ettiği tapuyu vereceğiz. Yeni imar planlarını mimarlar odası, halk ve sivil toplum örgütleriyle birlikte belirleyeceğiz. Evinin içindeki fayansa kadar birlikte karar verilecek.

‘Okullarımız çok pis’

-Beyoğlu’na başka neler vadediyorsunuz?

Çok sorunu olan ama çok da zengin bir ilçe Beyoğlu. Başkan, bir röportajında 114 milyon dolar bütçesi olduğunu söyledi. Ancak bu kadar bütçesi olan bir belediye hizmeti görmüyorum. Sivil toplum örgütleri, spor kulüpleri ve halk da görmüyor. Madem bu kadar zenginlik var, neden halk bundan faydalanmasın? Mesela, bölgede hiç devlet hastanesi kalmadı. Taksim İlkyardım vardı, şimdi o da tadilatta. Bir de okul sorunu var. Komşu ilçelerdeki okullar yenilendi. Beyoğlu’nda ise sadece tek okulda spor salonu var. Ve okullarımız çok pis. Belediyeye geldiğimiz vakit tüm bu sorunları çözeceğiz. Her mahallede kadınlar için Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezleri açacağız mesela. Burada kadınlarımız sosyalleşecek, hukuksal ve psikolojik danışmanlık alacaklar.

Haberin Devamı

-Muhafazakar kesimin ilgisi nasıl?

Ben ‘muhafazakar kesim, sol kesim’ diye ayırmıyor, insana insan olarak bakıyorum. Herkesin belediye başkanı olacağım. Mustafa Sarıgül, “Bizim ötekimiz yok; Ramazan da bizim, Muharrem de” diyor. Biz de bu düşünceyle insanları kucaklıyoruz.

‘Kadından daha iyi belediyeci olur...’

-Belediye hizmetini kadın erkekten daha mı iyi yapar sizce?

Evet. Çünkü mutfağın nasıl döndüğünü, tencerenin nasıl kaynadığını biliyorum. “Her mahalleye ücretsiz kreş açacağız”, dediğimde o annenin içindeki rahatlama duygusunu hissedebiliyorum. Bir kadın bozuk sokakta puset sürmenin, parksız bir ortamda çocuk yetiştirmenin ne demek olduğunu bilir. Birçok şeyi erkekten daha iyi anlar kadın. Çünkü hem çalışıyor, hem çocuğuna bakıyor, hem evinin temizliğini yapıyor, hem mutfağını idare ediyor.

Haberin Devamı

Kazanabileceğinizi düşünüyor musunuz?

-Bundan hiç şüphem yok. Şu an yapılan anketlerde kafa kafaya gidiyoruz.

‘Mustafa Sarıgül ile çalışabilirim’

-Mustafa Sarıgül ile 15 yıl evli kaldınız. Evliyken belediye başkanı olma fikrinizi konuşuyor muydunuz?

Hayır. O zaman düşünmüyordum. Ailede bir kişi siyaset yapmalı bence. Ama onun eşi olarak her şeyin içindeydim. Seçim kampanyalarına katılıyor, çözüm önerilerimi söylüyordum.

- CHP’den aday olmanızda Mustafa Bey’in etkisi oldu mu?

Bu konulara girmek istemiyorum. Çok daha önemli sorunlar var ülkede.

-Mustafa Sarıgül, İstanbul Belediye Başkanı olursa ve siz de Beyoğlu’nu alırsanız birlikte çalışabilecek misiniz?

Evet. İkimiz de CHP’nin düşünceleri, tüzüğü ve politikasıyla hareket ediyoruz. Aramızda sorun çıkması düşüncesi bana saçma geliyor.

Haberin Devamı

- Sarıgül’ün adaylığınızla ilgili size yardımı ya da tavsiyesi oldu mu?

Öyle bir fırsatımız olmadı. O da çok çalışıyor, ben de...

‘İYİ AŞÇIYIMDIR’

-Evdeki Aylin Kotil nasıldır?

İyi aşçıyımdır. Oğlum, benim yaptıklarımı başkasından yemez. Okumayı ve doğada yürümeyi çok seviyorum. Yürümek, terapi gibi geliyor.

-Gezi’den sonra seçim barajının düşürülmesi için İstanbul’dan Ankara’ya yürüdünüz. O yürüyüşü de terapi gibi mi görmüştünüz?

Hayır. Kamyonların, egzoz kokularının içinde ve çok sıcaktı. Ama o yolda çok güzel şeyler yaşadım, çok anı biriktirdim. Sosyal medyanın ne kadar güçlü bir mecra olduğunu gördüm.

-Baba tarafı Karadenizli, anne tarafı Alman. Kendinizi daha çok nereye ait hissediyorsunuz?

Annemin ailesi uzakta, yılda bir kez görüşebiliyordum. Babamın ailesiyle büyüdüğüm için kendimi Karadenizli hissediyorum. Soranlara “Rizeliyim” diyorum.

‘Keşke amcam gibi olabilsem...’

1977-1980 yılları arasında amcanız Aytekin Kotil, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı. Seçim iddianızda bunun da etkisi var mı?

Pek bilinmiyor ama kamu yönetimi mastırı yaptım. Yani bu işin okulunu okudum. Bir de içinizde bir şeyleri değiştirme arzusu varsa belediyecilik uygun alan. Amcamın başkanlığı döneminde yapılmış şeyleri hâlâ gururla gösteriyor insanlar bana. Ben de onun gibi, ismimin kalıcı olmasını istiyorum. Bir kere, asla makamında oturan bir belediye başkanı olmayacağım. Hep halkın arasında bulunacağım.

‘YAŞ FARKI ÖNEMSİZ’

-İki yıldır Çağlar Yıldırımer ile evlisiniz?

Nasıl gidiyor evlilik?

Gayet iyi gidiyor. Hiçbir sorun yok.

-Eşiniz ne iş yapıyor?

Anaokulumuz var, ortağız. Aynı zamanda spor eğitmeni.

-Eşiniz sizden 9 yaş küçük. Yaş farkı ürkütmedi mi sizi?

Hayır. Çok klişe ama önemli olan anlaşmak. Ortak hayallerinizin ve değerlerinizin olması çok önemli. Bunlar olunca yaşı zaten görmüyorsunuz.

(15 MART 2014 TARİHLİ CUMARTESİ POSTASI'NDAN ALINMIŞTIR)