Ekonomi KDV indirimiyle sepetler ucuza dolsun

KDV indirimiyle sepetler ucuza dolsun

Paylaş
KDV indirimiyle sepetler ucuza dolsun

Yerel zincir marketlerde kırmızı et, bakliyat ve zeytin gibi temel gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 8’den 1’e düşürülmesi gerektiğini söyleyen Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, “Böylece vatandaşın sepeti daha ucuza dolar” dedi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen, gıda perakende sektörünün en büyük konferans ve fuar organizasyonu olan ‘Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB)’ etkinliği, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde dün başladı. İki gün sürecek etkinliğin açılışında konuşan TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, “Yerel zincir marketlerde manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağında KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmeli. Bu indirimle sepetler daha ucuza dolar” dedi.

Haberin Devamı

ÜVEY EVLAT OLDUK

Gıda fiyatlarını düşürebilmek için geçtiğimiz aylarda İstanbul ve Ankara’da çeşitli noktalarda uygun fiyata tanzim meyve, sebze ve bakliyat satışı başlamıştı. Tanzim satış koşulları daha sonra bazı ulusal zincir marketlere de sağlanmıştı. Bu durumu eleştiren Mustafa Altunbilek, “Köylere kadar açılan indirim mağazaları, yerel zincirlere büyük zarar veriyor. Et ve kıymadan sonra yereller olarak sebze ve meyvede de yine üvey evlat olarak konumlandırıldık” diye konuştu.

TANZİM SATIŞ İSTEĞİ

Mustafa Altunbilek, şöyle devam etti: “Her yıl yüzde 15 civarında artan maliyeti bir şekilde sineye çekiyoruz. Operasyonel kârlılığımızın düştüğü büyük bir rekabet girdabında kürek çekiyoruz. Biz isterdik ki geçirdiğimiz zor günlerde uygun şartların sağlandığı bir ortamda halkımızın meyve ve sebze tedarik kanalı yine biz olalım ya da tanzim satış koşulları sadece 5 zincir marketin 16 bin şubesine sunulmasın. Zira bizim 4 bin üyemiz mevcut. Bize üye olmayan 4 bin zincir daha var. Biz de faydalanmalıyız.”

Haberin Devamı

YATIRIMLARIMIZ İÇERİDE

Sıkıntılı günleri aşacaklarına olan inançlarının tam olduğunu belirten Mustafa Altunbilek, “Biz, bu ortamda rekabet etmeye, 4 bine yakın mağazada 70 bine yakın çalışanımızla hizmet vermeye devam edeceğiz. Yatırımlarımızı hep Türkiye’ye yaptık, Türkiye’ye de yapmaya devam edeceğiz. Yerel perakendeciler ‘yeterince kâr edemiyor’ diye yatırımlarını başka ülkelere taşımaz. Biz yine işimizi yapmaya, ülkemize değer yaratmaya devam edeceğiz. Bu koşullarda bile market grupları içinde istihdam payımız yüzde 35’e ulaştı” dedi.

İSTİHDAM YÜZDE 5 ARTACAK

Federasyon olarak 2019 yılı hedefleri hakkında bilgi veren Mustafa Altunbilek, “Yerel zincirler olarak biz market sayıları ile rekabet etmiyoruz. ‘Ülkemize daha fazla nasıl değer katabiliriz’ diye geliştirdiğimiz projeleri hayata geçiriyoruz. Öte yandan her yıl istihdamı artırma sözü veriyoruz. Bugüne kadar mahcup olmadık. 70 bin istihdamımız var. Yılsonuna kadar istihdamda yüzde 5 büyümeyi hedefliyoruz. Sektörümüzün en büyük sıkıntısı olan çalışan sirkülasyonunun önüne geçmek için de son 4 yıldır olduğu gibi, Türkiye’yi karış karış dolaşmaya ve eğitim vermeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

FİYAT ARTIRMA LÜKSÜMÜZ YOK

Kendilerinin fiyat artırmak gibi bir lükslerinin olmadığını belirten Mustafa Altunbilek, “Bu ekonomik ortamda fahiş, haksız, rakiplerinden fazla zam yapan bir üretici ya da satıcının cezasını, herkesten ve her şeyden önce tüketiciler ve piyasa verir” diye konuştu. Bu doğrultuda hükümetten üzerinde çalışılan başta perakende yasası ve hal yasasını hızlıca tamamlanmasını istediklerini belirten Mustafa Altunbilek, 4 konuda destek beklediklerini söyledi.

YATIRIMCI NEFES ALIR

Hükümetin 4 başlık altında sağlayacağı değerli destek, yapılacak düzenlemeler, tüm perakende ticaretini kapsayacağı için sektördeki binlerce yerli yatırımcıya nefes aldıracağını belirten Mustafa Altunbilek, “Bizim büyümemiz, Türkiye’nin büyümesi demek. Tüketici harcamalarının devam ettiği, ekonomiye olan güvenin sürdüğü bir ortam demek. Tüm bunların yanı sıra istihdama ve ülke ekonomisine katkımızın artması demek” diye konuştu.

Haberin Devamı

4 KONUDA DESTEK TALEBİ

-Destek isteğimizin başında market açılışları geliyor. Yan yana marketler açılmaz ve market sayılarına düzenleme getirilip indirim mağazaları konusunda önlem alınırsa, rekabette avantaj kazanacağız ki bu konuya uzun zamandır dikkat çekmeye çalışıyoruz.

-Diğer düzenleme isteğimiz çalışma saatleri hakkında. Çalışma saatlerine yapılacak düzenleme ile bizler ertesi güne daha iyi hazırlanacağız. Biz mesaimizi bitirip marketlerimizi kapatınca, küçük esnaf daha rahat nefes alacak.

-Destek talep ettiğimiz önemli konulardan biri de haftanın bir gününün tatil olması. Bu düzenleme küçük işletmelere avantaj sağlayacak. Çalışanlarımızın hayat kalitesi yükselecek. Çalışanlarımız yaptıkları işi bir meslek olarak görebilecekken, tüketicilerimize sunduğumuz hizmet kalitesi de şüphesiz artacak.

-Diğer talebimiz de ‘Vergi indirimi’. Yerel zincir marketlerde manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi vatandaşa yarayacak. Bu ürünler tüketicilerin en çok ihtiyaç duyduğu, geri dönüşün en hızlı alınacağı ürünler.

Haberin Devamı

GÜLTEN UĞURLU/ POSTA