Kebaptan sonra doğru fasıla

Kebaptan sonra doğru fasıla

Küçükyalı'daki 'Biz Bize Kebap' Gaziantep usulü kebaplarıyla dikkat çekiyor

25 Mart 2012, Pazar 05:00 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

MEHMET COŞKUNDENİZ

mehmet.coskundeniz@posta.com.tr

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda oturup da ‘Biz Bize Fasıl’ı bilmeyen yoktur. ‘Biz Bize’ ismi şimdilerde kebapla da anılmaya başlandı. Küçükyalı’daki ‘Biz Bize Kebap’ Gaziantep usulü kebaplarla dikkat çekiyor. Mezelerine de ayrı bir parantez açmak lazım. Öyle lezzetliler ki; mezeye dalarsanız kebaba yer kalmıyor...

İstanbul Caddebostan’daki ‘Biz Bize Fasıl’ yıllardır Kadıköy yakasının en bilindik, en tercih edilen eğlence mekanlarından biridir. O yakada otururken bir kez gitmişliğim vardı. Fasılın ve rakının hakkının verildiği bir yer olarak hatırımda kalmıştı. Daha sonra Küçükyalı’daki ‘Biz Bize Balık’ ile karşılaştım. Balık yemek nasip olmadı ama iki kez pazar kahvaltısına gidip memnun kalmıştım. Aradan epey zaman geçti, öğrendim ki ‘Biz Bize Balık’, olmuş ‘Biz Bize Kebap’... Uzun süre yemediğim zaman kebap krizine tutulan ben, daha kebap adını duyar duymaz “Gidiyorum” dedim. Gitmekle ne de iyi etmişim...

250 kişiye hizmet veriyor

Küçükyalı’da bahçeli müstakil bir mekan ‘Biz Bize Kebap...’ Alt kat 80, üst kat 120 kişilik. 50 kişilik de yemekli iş toplantıları için özel her şey ‘Biz Bize Kebap’ta var. Ama bunların dışında örneğin ‘haşhaşlı kebap’ı mutlaka tatmalısınız. Daha önce ‘fıstıklı kebap’ tatmıştım ama ‘haşhaşlı kebap’ı ilk kez tattım. Çok beğendiğimi söylemeliyim. Ben ve eşim o gece sevgili dostlarımız Firuzan-İsmail Doğan ile birlikteydik. Ortaya gelen devasa kebap ve et tepsisinde tatmadık lezzet bırakmadık. Bana kalsa daha saatlerce yiyebilirdim ama eşimin uyarısıyla kendimi frenledim. Örneğin ‘çilek kebabı’ var. Evet evet, şişe bir çilek bir kıyma diziliyor ve pişirilerek önünüze getiriliyor. Kesinlikle çok değişik bir lezzet.

‘Tandır’ı es geçmeyin!

Kebaba başlamadan önce mutlaka yemenizi tavsiye edeceğim bir başka et çeşidi de ‘tandır’. Tandır işi zordur. Kıvamını iyi tutturmak gerekir. Az pişince sert, çok pişince hamur olur. Tandırı ağzınıza attığınızda hem tel tel et tadını hissedeceksiniz hem de dilinizle damağınızın arasında ezebileceksiniz. Ancak böylesi makbuldür. ‘Biz Bize Kebap’taki tandır tam da bu tarife uyuyor.

“Bizi hiç bu alengirli işlere sokma, bildiğin şiş kebap yok mu şiş kebap?” diye soranlara cevabım “Elbette var“ olacak. Klasik kebap çeşitlerinin her türlüsünü burada bulmanız mümkün. Bir kere hem kebapların hem de mezelerin malzemeleri günlük ve taze olarak seçiliyor. Burada çiğ köfteye özel bir yer ayırmam şart. Çiğ köfte adı üzerinde ‘çiğ et ve bulgur‘ ile yapılır. Et kıyma değildir, dövülür. Son zamanlarda sokaklardaki hazır çiğ köfteciler et kullanmıyor. Çünkü çiğ et beklerse içinde sağlığa zararlı bakteriler oluşuyor. Ama lokantalar çiğ köfteyi etle yapıp günlük olarak tüketebiliyor. ‘Biz Bize Kebap’ın çiğ köftesi uzun süredir yediğim en güzel çiğ köfte, bunu belirtmeliyim. www.bizbizekebap.com

Aykut’u mutlaka dinleyin

“Peki fasıl bunun neresinde?” diye soruyorsunuzdur. Hemen söyleyeyim. Erken bir saatte ‘Biz Bize Kebap’a gidip vakitlice kalkmayı başarırsanız istikamet Caddebostan’daki ‘Biz Bize Fasıl’ oluyor. Saz heyetinin muhteşem fasılını dinledikten sonra geceye ‘Aykut’un birbirinden güzel şarkılarını dinleyerek devam ediyor, hatta kendinizi coşmaktan alamıyorsunuz. Biz öyle yaptık. Kebaptan kalktık, kendimizi fasıla verdik. Kebapla tıka basa doyduğumuz için ‘Biz Bize Fasıl’da hiçbir şey yiyemedik. Ama öğrendik ki; orasının mutfağı da es geçilecek gibi değilmiş.

Eh, alacağımız olsun. Bu arada epeydir devam eden bir tartışmayla ilgili görüşümü bildirmek istiyorum. “Rakı yemek içkisi değildir, sadece mezeyle içilir” diyen var. Doğrudur, rakı sadece mezeyle içilebilir. Ama rakıyı kebapla, balıkla içmek isteyene kim ne diyebilir? Belki ben rakıya kebabımı meze yapacağım? Belki ben rakımı hem kebapla hem de şalgamla tatlandıracağım? Bırakalım kim neyi nasıl içmek istiyorsa öyle içsin. Yeter ki kadehler ve kalpler birlikte çarpsın... Haydi bakalım, şerefe...

(18.03.2012 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)

;
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder