Magazin Kemal Sunal'sız 16. yıl

Kemal Sunal'sız 16. yıl

Paylaş
Kemal Sunal'sız 16. yıl

Türk sinemasının usta oyuncusu Kemal Sunal, ailesi, sanatçı arkadaşları ve sevenleri tarafından vefatının 16. yılında anıldı

Sunal’ın eşi Gül Sunal, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında gerçekleştirilen anma töreninde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eşinin güzel ve özel bir insan olduğunu, unutulmadığını ve hala sevildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Usta oyuncunun ölümünün üzerinden 16 yıl geçtiğini anımsatan Gül Sunal, "Bizim için çok ağır bir gün ama hep yazdığımız ve söylediğimiz gibi bir yaşından 16 yaşına kadar yine yeni hayranları var. Bu da bizi teselli ediyor. Verdiği sözü tutuyor hayranları. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Hakikaten de vefa görüyoruz. Çok teşekkür ediyoruz hepsine. Biz büyük bir aileyiz." ifadelerini kullandı.

Kemal Sunal’ın kızı Ezo da anma törenine gelenlere teşekkür ederek, "Beraber olmak güç veriyor gerçekten. 16 yıl oldu. Annemin de dediği gibi küçücük hayranları ve seyircileri var. Herhalde ölümsüzlüğü bulan biri varsa onlardan biri de Kemal Sunal’dır." diye konuştu.

Babası gibi oyuncu olan Ali Sunal ise "Her yıl aynı şeyleri söylüyoruz ama en başta özlem giderek artıyor. Hakikaten özlemi can acıtıyor, yoruyor ama ona duyulan sevgiyle ve onu yaşatmaya çalışan sevenleriyle birlikte bu özlemi dağlıyoruz ve hayatımıza devam ediyoruz. Büyük bir gururla, başımız dimdik devam ediyoruz." dedi.

Haberin Devamı

'16 YIL BABAMI ÖZLEMEKLE GEÇTİ'

Ali Sunal, 16 yılın babasını özlemekle geçtiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Onsuz yeniden bir aile kurmakla, onsuz yeniden aile olmakla, düştüğümüz yerden kalkmakla, onun yaşattığı soyadı tertemiz devam ettirmeye çalışmakla bu uğraşlarla geçti. Bugün bu olayın acısını, hüznünü, yasını yaşayacağız ama yarından itibaren yine güzel güzel, küçük sevenlerini sevindirecek sürprizlerimiz olur diye düşünüyorum."

Sunal’ın Vefa Lisesinden okul arkadaşı Taner Özkan da ünlü sanatçıya ilişkin şu görüşlerini dile getirdi:

"En iyi sıra arkadaşları bizdik. Hiç ayrılmadık. Bugün de yarın da ayrılmayacağız. O bizim gurur abidemiz. Dışarıda hiç gülmezdi ama dünyayı gülmekten kırardı. Üniversiteye ara vermişti bir süre, filmleri dolayısıyla. Ondan sonra iletişim fakültesine devam etti. Mezun olduğu gün hepimiz oradaydık. Ailesi, oyuncu arkadaşları ve sıra arkadaşları oradaydık. Tam bir belgeseldir."

Kemal Sunal’ın hayranlarından Mehmet Salim Karagöz de 16 yıldır Sunal’ın mezarını ziyaret ettiğini ve oyuncunun filmlerini her zaman hasretle izlediğini belirterek, "Bugün de dualarımızla onu mezarı başında anmak için ziyaretine geldik. Onun gibi bir insan bir daha dünyaya gelmez herhalde." diye konuştu.

Haberin Devamı

Tören, sanatçının mezarı başında Kur’an-ı Kerim okunması ve dua edilmesinin ardından sona erdi.

Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Kemal Sunal, 11 Kasım 1944’te İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan İlkokulu ve Vefa Lisesi mezunu olan sanatçı, liseyi 11 yılda tamamladı. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’ndeki eğitimini 12 Eylül 1980’de yarım bıraktı. Üniversite dönemi ve sonrasında Emayetaş Fabrikası’nda çalışan sanatçı, tiyatro ve sinema dünyasına adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaptı. Sanatçı, bir röportajında erken yaşta iş yaşamına atılmasını, "Ekonomik durumumuz iyi değildi. Babam Migros’tan emeklidir. Yaz tatillerinde ayakkabı, kitap parasına yardımcı olmak için çalışırdım." sözleriyle anlattı.

Henüz lise yıllarında tiyatro ile ilgilenmeye başlayan Sunal, aynı zamanda okulda müsamereler düzenledi, "Zoraki Tabip" tiyatro oyununda rol aldı. Vefa Lisesi’ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır aracılığıyla ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter’le tanışan sanatçı, profesyonel oyunculuk yaşamına Kenterler Tiyatrosu’nda adım atarak, uzun yıllar burada oyunculuk yaptı. Daha sonra Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda, bir süre Ayfer Feray Tiyatrosu’nda, son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda görev alan sanatçı, burada oynadığı bir oyunda ünlü yönetmen Ertem Eğilmez tarafından beğenilince, beyaz perdeyle tanıştı.

Haberin Devamı

Sunal oyunculuğa başlama hikayesini, "Nasıl oldu bilmem, ben kendimi sahici bir sahnede seyircilerin arasında buldum. Ses Tiyatrosu’ndaki ilk rolüm çok kısaydı. Üç dakika sahnede ya kalıyor ya kalmıyordum. Öyle pek bir şey söylediğimi de hatırlamıyorum. Sahnenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkıyordum. Ne yaptığımı da pek hatırlamıyorum ama seyirci kahkahadan kırılıyor. Bu da benim hoşuma gitmişti." sözleriyle dile getirdi.

(Ali Sunal)

'ÖZEL HAYATIMDA SOĞUK BİR ADAMIM'

Haberin Devamı

Eğilmez’in yönettiği "Tatlı Dillim" adlı filmde, uzun boyundan dolayı basketbolcu rolünü canlandıran sanatçı sinemaya ilk adımını 1973 yılında atarak, kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya devam etti. Rıfat Ilgaz’ın "Hababam Sınıfı" eserinin sinema uyarlamasında canlandırdığı "İnek Şaban" tiplemesi başta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziği ve canlandırdığı tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye’nin en sevilen komiklerinden biri oldu. "İnek Şaban"ın sevilmesi üzerine birçok filmde, "iyi, saf adam" tiplemesi çizdiği "Şaban" karakterini canlandırdı. Kendisini, "Ben özel hayatımda çok az konuşan, çok soğuk bir adamım." sözleriyle tanımlayan sanatçı, rol aldığı onlarca filmde milyonları güldürdü.

Sunal’ın, Gül Sunal ile 1974’te yaptığı evlilikten Ali ve Ezo adında iki çocuğu oldu. 1990’lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayınlanmaya başlayan sanatçının rol aldığı "Süt Kardeşler", "Tosun Paşa", "Salako", "Köyden İndim Şehire", "Çöpçüler Kralı" gibi filmler Türk sinemasının en çok izlenen filmleri arasında yer aldı.

Sunal, 1980’de yarım bıraktığı üniversiteyi ise, 1995’de Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun olarak tamamladı. Ardından yüksek lisans yapan sanatçı, "Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" adıyla kitap olarak basılan yüksek lisans teziyle, kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaptı, iktidarların sanat alanına yaptıkları ideolojik müdahaleyi irdeledi.

82 FİLMDE ROL ALDI

"Saygılar Bizden", "Şaban Askerde", "Şaban ile Şirin" ve "Bay Kamber" televizyon dizilerinde de oynayan Sunal, en son 1999 yılında seyirci karşısına çıktığı "Propaganda" filmiyle birlikte toplamda 82 Türk filminde rol aldı. Sanatçı Münir Özkul, Şener Şen, Tarık Akan, Müjde Ar, Adile Naşit, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Oya Aydoğan ve Nevra Serezli gibi oyunculara birlikte birçok filmde oynadı, Atıf Yılmaz, Şerif Gören, Natuk Baytan, Ertem Eğilmez gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı.

Sunal, "Balalayka" filminin çekimlerine başlamak üzere 3 Temmuz 2000’de, Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Sanatçının kabri, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunuyor.

ÖDÜLLERİ

"Kapıcılar Kralı" filmi ile 1977’de Antalya Film Festivali’nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alan Sunal, aynı filmle 1978’de Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından "En İyi Erkek Oyuncu" seçildi. 1989’da "Düttürü Dünya" filmi ile Ankara Film Festivali’nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüne layık görülen sanatçıya, 1998’de Antalya Film Festivali’nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü" verildi.

Sanatçının rol aldığı filmlerden bazıları ise şöyledir:

"Canım Kardeşim", "Yalancı Yarim", "Salak Milyoner", "Şaşkın Damat", "Sahte Kabadayı", "Şabanoğlu Şaban", "İbo ile Güllüşah", "Kibar Feyzo", "İnekŞaban", "Yüz Numaralı Adam", "Bekçiler Kralı", "Dokunmayın Şabanıma", "Umudumuz Şaban", "Zübük", "Davaro", "Kanlı Nigar", "Yedi Bela Hüsnü", "Çarıklı Milyoner", "Ortadirek Şaban", "Deli Deli Küpeli", "Uyanık Gazeteci", "Polizei", "Talih Kuşu", "Zehir Hafiye", "Gülen Adam" ve "Abuk Sabuk Bir Film".

AA