Ekonomi Kendi işini kurmak isteyene büyük fırsat

Kendi işini kurmak isteyene büyük fırsat

Paylaş
Kendi işini kurmak isteyene büyük fırsat

Hazine arazileri vatandaşa açıldı. Kendi işini kurmak isteyenler küçük bir ödeme karşılığında bu arazileri 10 yıla kadar kiralayıp, ekonomik değeri yüksek bitki üretebilecek veya hayvancılık yapabilecek

64 İLDE BİRDEN

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde, yerli üretimin artırılması amacıyla Türkiye genelinde toplam 64 ilde 41.7 milyon metrekare Hazine arazisi uygun koşullarla vatandaşlara kiralanacak. Proje kapsamında arazilerde, ağaçlandırma, hayvancılık ile tıbbi, aromatik bitkiler ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi teşvik edilecek.

YILLIK KİRA 100 LİRA

Yeni düzenlemeyle ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Hazine taşınmazları bitki yetiştirenlere rayiç bedelin binde 1’ine kiralanacak. Örneğin; değeri 100 bin lira olan bir tarlayı yıllık 100 liraya kiralıyoruz. Hayvancılıkla uğraşanlara ise rayiç bedelin yüzde 1’i üzerinden kiralanacak. Ayrıca, hayvancılıkta yatırımın ilk dönemindeki harcamalar nedeniyle ilk 3 yıl yüzde 70 indirim de sağlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KADINLARA ÖNCELİK

Bitki yetiştirilmesi için belirlenecek taşınmazlar Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce ilan edilecek. Aynı taşınmaza birden fazla başvuru olursa belirli kriterler üzerinden puanlama yapılacak. Puanlamada, kadın girişimciler, 18-40 yaş arası genç çiftçiler, ziraat mühendisleri, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet edenler ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı bitki yetiştiricileri öncelikli olacak.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Fırsattan yararlanmak isteyenler, illerde Milli Emlak Daire Başkanlıkları ya da müdürlükleri, ilçelerde Milli Emlak Şefliklerine başvurabilecek. Başvurular, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün web sitesi ‘www.milliemlak.gov.tr’den de yapılabilecek. Vatandaşların kiraladıkları taşınmaz üzerinde gerçekleştirecekleri faaliyetleri ise Tarım Bakanlığı takip edecek.

HANGİ BİTKİLER KAPSAMDA?

Ceviz, badem, antep fıstığı, zeytin başta olmak üzere kavak, kızılağaç, okaliptüs, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, köknar, ladin, akasya gibi türler hazine arazileri üzerinde yetiştirilebilecek. kiralama bedeli dönüm başına yıllık 6 lira 75 kuruş olmak üzere 10 yıla kadar ağaçlandırma izni verilecek. İlaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan, lavanta, gül, adaçayı, kekik, çörek otu başta olmak üzere 131 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkileri de kiralanan arazilerde yetiştirilebilecek.

Haberin Devamı