Gündem Kendilerini kestiler

Kendilerini kestiler

Paylaş
Kendilerini kestiler

İstanbul'da kurbanlıklarını keserken kendilerini yaralayan acemi kasaplar hastanelere akın etti

Yaralı vatandaşlardan bazıları kendi imkanlarıyla bazıları ise ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldi. Tedavi altına alınan acemi kasaplardan el, bacak ve parmaklarını kestiği görüldü.

KOCAELİ

Bu Kurban Bayramı'nda da tüm uyarılara rağmen geçmiş yıllara oranda daha az da olsa vatandaşlar kurbanlarını mahalle aralarında ve kendi bahçelerinde keserken, her yıl olduğu gibi acemi kasaplar da kurban yerine kendilerini keserek yaraladı. kendi kendilerini kesen acemi kasaplardan bazıları ambulanslarla, bazıları kimi yürüyerek, kimi de özel araçlarla hastanelere akın etti. Sadece İzmit'te saat 11.00'e kadar çeşitli hastanelerde 100 civarında acemi kasabın tedavisi yapıldı. Alınan bilgilere göre saat 11.00'e kadar Kocaeli Devlet Hastanesi'ne 15, Seka Devlet Hastanesi'ne 22, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 14, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ise 13 acemi kasap tedavi olmak üzere götürüldü

.İzmit'in Bekirpaşa Semti'nde büyükbaş hayvan keserken sol kolunu ve parmaklarını kestiğini söyleyen Ahmet Onat, "Hayvanı kesmek için yere yatırdık. Tam kestiğimiz sırada hareket etti. Bıçakla kolumu ve parmaklarımı kestim. Bir anlık dikkatsizliğim pahalıya patlıyordu" diye konuştu.Izmit Yeşilova Semtinde kurbanlık koç keserken bilegini kestiğini söyleyen Asır Akkaya, "Koç'u kestiğimiz sırada biranda bileğimden kan geldiğini fark ettim. Koçun kanı zannettim. Daha sonra bileğim acıdığını hissedince kestiğimi anladım." dedi.

Kurbanlık koçun boynuzlarını hareket ettirince bıçakla elini kestiğini söyleyen Mehmet Yıldız, "Koç biranda kafasını sallayınca boynuzları elime çarptı. Daha sonra da bıçakla elimi kestim." diye konuştu.

İlk müdahalesi yapılan vatandaşların büyük çoğunluğu taburcu edildi. Yetkililer, kurbanın tecrübeli kişiler tarafından ve belirlenen alanlarda kesilmesi konusundaki uyarılarını yineledi.

KAYSERİ


KAYSERİ’de kurban bayramının birinci gününde kurban kesiminde olumsuzluk yaşanmadı. Vatandaşlar genelde kurallara uygun kesim yaptırırken, Melikgazi ve Kocasinan bölgesindeki kurban kesim bölgelerine ulaşmakta, trafik yoğunluğu nedeniyle sorun yaşadı.Kayseri’de pastırma ve sucuk yapılan kombina ve mezbahaneler, ahırlar, çiftlikler ve bağevleriyle, kurban satış yerlerinde kesim yapıldı. Kapalı semt pazarları da kesim için kullanıldı. Büyükbaş hayvan kesimlerinde Caraskal kullanıldı. Semt pazarlarında temizlik işçileri kurban kanlarını suyla yıkayıp, süpürdü. Melikgazi ilçesinde Serkent kurban satış ve kesim yerinde, Kocasinan ilçesi Karpuzatan kesiminde, hatalı park ve yok nedeniyle trafik akışı zaman zaman durdu. Vatandaşlar, bu yerlere ulaşmakta güçlük çekti.

GAZİANTEP

GAZİANTEP'te, Kurban Bayramı telaşı, sabah erken saatlerde kılınan bayram namazının ardından başladı. Bayramın ilk günü kurbanlık keserken kendisini yaralayan acemi kasapların yanı sıra, televizyona çıkmak için kurban keserken yaralanmış gibi kolunu saran da oldu.

Gaziantep'te bazı vatandaşlar yasak ve uyarılara rağmen kurbanlıklarını kenar semtlerde çocukların gözü önünde kesti. Çocukların merakla izlediği kesimlerin başlamasının ardından kendisini yaralayan birçok acemi kasap hastanelere koştu. Kurban kesim ve satış alanlarını ulaşmak isteyen birçok vatandaş, yollarda yoğunluk oluşturdu. Tıkanan yollar, trafik polislerinin müdahalesiyle açılırken, kimi vatandaş da kurbanlıklarını kendi araçlarında taşıdı. Hayvanları keserken zor anlar yaşayan ve çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşlar, tedavilerinin ardından taburcu edildi.

TELEVİZYONA ÇIKMAK İÇİN 'ACEMİ KASAP' OLDU


Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'ne gelen, elini ve kolunu saran 46 yaşındaki Mehmet Menderes Samancıoğlu, gazetecileri kandırmak istedi. Hayvan keserken kendisini yaraladığını öne süren Samancıoğlu, bir süre sonra hastaneden elini ve kolunu temizleyerek çıktı. Samancıoğlu, gazetecilerin 'Neden böyle bir şey yaptınız?' sorusuna; "Az önce elim sarılıydı, şimdi yok. Ben televizyona çıkma hastasıyım onun için yaptım" diye yanıtını verdi.

Gaziantep'te öğle saatlerine kadar kendisini yaralayanların yaklaşık 200 olduğu ve sayının arttığı bildirildi.

SAMSUN

SAMSUN'da bayram namazı sonrasında insanlar kurbanlarını kesmek için önceden belirlenen alanlara akın etti. Bazı vatandaşlar kurbanlarını yine boş arazilerde ve tarlalarda kesti. Samsun'da 41, Sinop'da 17, Çorum'da 13, Amasya'da 11 ve Ordu'da ise 16 kişi kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelere kaldırıldı.

Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlar kurbanlık hayvanları kurban pazarlarının yanında bulunan boş arazilerde, baş tarla ve bahçelerde kesti. Bazı vatandaşlar ise Belediyelerin gösterdiği kurban kesim alanlarını tercih etti. Küçük yaştaki çocuklar yine kurban kesimini korku dolu gözlerle izledi. Kurbanlarını kendi imkanlarıyla kesmek isteyen bir çok kişi de çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelik oldu. Kurban keserken kendilerini yaralan acemi kasaplar bu yılda acil servisleri doldurdu. Samsun'da 41, Sinop'da 17, Çorum'da 13, Amasya'da 11 ve Ordu'da ise 16 kasap kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı.

BURSA


KURBAN Bayramı’nın birinci günü Bursa’da da acemi kasaplar hastanelere akın etti. Ayakta tedavileri yapılıp, acemi kasaplar kurban kesmeye devam edeceklerini söylediler.Kurban kesimlerin sabah namazının ardından saat 08.30 itibariyle başladı. Her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda da kesimhanelere gitmeyen ya da sıra beklemek istemeyen acemi kasaplar hastanelere koştu. Bacağından veya parmağından yaralanan vatandaşlar hastanelerde dikiş attırdı. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisine yarım saat içinde 7 acemi kasap dikiş attırmak için koştu. Yıllardır kurban kesmelerine rağmen ilk kez böyle bir şey yaşadıklarını belirten vatandaşların yanı sıra bazı vatandaşlar acemilik bazıları da arkadaş kurbanı olduğu için 10 dikiş attırmak zorunda kaldı. Hastaneye gelenlerin bir çoğu büyükbaş havyan kesiminde yaralanırken, yaralanmalarına rağmen kurban kesimlerine önümüzdeki yılda devam edeceklerini belirttiler.

KIRIKKALE

KIRIKKALE'de kurbanlık kesen acemi kasaplardan 147'si çeşitli yerlerinden yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.Kurban Bayramı namazı sonrası vatandaşlar kurbanlıklarını keserken, acemi kasaplar ve hayvan çarpması sonucu 147 kişi çeşitli yerlerinden yaralı olarak çeşitli hastanelere kaldırıldı. Elinden, kolundan, gözünden ve bacağından yaralanan acemi kasaplar nedeniyle hastanelerin acil servislerinde doktorlar adeta seferber oldu.

Kurbanlık keserken yaralananlardan 82'si Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi'nde, 49'u Devlet Hastanesi'nde, 16'sı da TIP Fakültesi'nde tedavi görüp taburcu oldu. Yaralı kurbanzedelerin büyük çoğunluğu ise bıçağı eline kaptırdığı gözlendi.

SİVAS

Kurban kesimlerinin başlamasıyla birlikte hastanelerin acil servislerinde de hareketlilik yaşandı. Kendi imkanları ile kurban kesmeye çalışan acemiler, vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanarak hastanelik oldu. Kent merkezinde bulunan Numune, Devlet Hastanesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne öğlen saatlerine kadar toplam 20 kişi başvurdu. Acil servise gelenlerin tedavileri yapıldı.

TOKAT

TOKAT'ta kurban keserken vücutlarının çeşitli yerlerini yaralayan çok sayıda vatandaş hastanelere akın etti.
Kurban Bayramı'nın ilk gününde hayvanlarını kesenlerin bazıları vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Çoğunlukla ellerini, kollarını ve bacaklarını yaralayan acemi kasaplar, kent merkezinde bulunan Tokat Devlet Hastanesi acil servisine akın etti. İl genlinde öğlen saatlerine kadar kendilerini çeşitli yerlerinden yaralayan 57 kişi tedavi gördü.

ADIYAMAN

ADIYAMAN'da, kurban kesmeye çalışan ve kesime yardımcı olan aralarında çocukların da bulunduğu 43 kişi çeşitli yerlerinden yaralanarak, hastanelere başvurdu.
Adıyaman'da, bayram namazının kılınmasının ardından kurbanlık hayvanlarını kesmeye çalışan çok sayıda kişi, bıçakla yanlışlıkla el ve ayaklarından yaralanınca, yakınları tarafından otomobillerle kent merkezindeki hastanelere taşındı. Acil serviste tedavisine başlanılan 43 acemi kasap, yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildi. Aralarında çocuklarında bulunduğu yaralılar, kurbanlık hayvanların kesim sırasında ani hareketlerinden dolayı yaralandıklarını söyledi.

ÇOCUKLAR DA HASTANELİK OLDU

ADIYAMAN'da, kurban kesmeye çalışan acemi kasaplar ile kesime yardımcı olan bazı çocuklar hastanelere başvurdu.

Adıyaman'da, bayram namazının kılınmasının ardından kurbanlık hayvanlarını kesmeye çalışan çok sayıda kişi, bıçakla yanlışlıkla el ve ayaklarından yaralanınca, yakınları tarafından otomobillerle kent merkezindeki hastanelere taşındı. Aralarında çocuklarında bulunduğu yaralılar, kurbanlık hayvanların kesim sırasında ani hareketlerinden dolayı yaralandıklarını söyledi.

İZMİR

İZMİR ve Ege Bölgesi'ndeki diğer illerde kurbanlarını kesmek isterken yaralanan "acemi kasaplar" hastaneleri doldurdu.
Bayram namazının ardından kurban kesimine başlanmasıyla birlikte, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki diğer illerdeki hastanelerin acil servisleri de dikkatsizlik sonucu kendini yaralayanlar gelmeye başladı. Kurban kesmeye çalışırken yaralanan İzmir'de 150, Aydın'da 22, Uşak'ta 22, Denizli 140, Manisa'da 30, Balıkesir'de 20, Çanakkale'de 53 ve Muğla'da ise 7 kişi hastanelere başvurdu. Hastanelerde tedavileri yapılan yaralılar, evlerine gönderildi.

KONYA

KONYA'da kurban kesimi sırasında vücutlarının çeşitli yerlerini kesen yaklaşık 250 kişi hastanelik oldu. Genelde, belediyeler tarafından belirlenen alanlarda kesim yapılırken, kadın kasaplarında çoğunlukta olması dikkat çekti.
Bayramın birinci günü nedeniyle vatandaşlar bayram namazının ardından kurban kesim yerlerine giderek kurbanlıklarını kesti. Vinç veya iş makinesine tek ayaklarından zincirle bağlanıp havaya kaldırılarak kesilen bazı büyükbaş hayvanlar kasaplara zor anlar yaşattı. Kadın kasaplarında çoğunlukta olması ise dikkat çekti.
Konya'da kesim sırasında vücutlarının çeşitli yerlerini kesen aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu yaklaşık 250 kişi hastanelik oldu. Karaman da yaklaşık 80, Aksaray'da da yaklaşık 120 acemi kasap hastanelere müracaat etti. Kesim sırasında kurbanlık hayvanı asmada kullanılan kancanın başına düşmesi sonucu yaralanan 1 kişide ambulansla Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Kurban derinleri için isteyen her kuruma toplama yetkisi verilmesi üzerine derneklerde kesim alanlarında deri topladı.

ŞANLIURFA

ŞANLIURFA'da, kurban kesmeye çalışan ve kesime yardımcı olan aralarında kadınların da bulunduğu 208 kişi çeşitli yerlerinden yaralanarak, hastanelere başvurdu.Bayram namazının kılınmasının ardından kurbanlık hayvanlarını kesmeye çalışan çok sayıda kişi, bıçakla yanlışlıkla el ve ayaklarından yaralanınca, yakınları tarafından otomobillerle kent merkezindeki hastanelere taşındı. 208 acemi kasap, yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildi. Aralarında kadınların da bulunduğu yaralılar, kurbanlık hayvanların kesim sırasında ani hareketlerinden dolayı yaralandıklarını söyledi.

ESKİŞEHİR, Kütahya ve Bilecik'te hastaneler kurbanlık keserken kendi kendilerini yaralayanlarla dolup taştı. Kurbanlık koçun boynuzuyla vurduğu Kadir Okçu hastanelik olurken Hatice Baykal da kurbanlık koyunun derisini yüzerken elini kesti.Eskişehir'de sabah saatlerinden itibaren belediyelerin belirledikleri yerlerde kurban kesimleri yapıldı. Kurban keserken kaza sonucunda kendi kendini yaralayan çok sayıda kişi ambulanslarla ve özel araçlarla kentteki hastanelere götürüldü.

ESKİŞEHİR

Yenidoğan Mahallesi Hatırlı Sokak'ta meydana gelen olayda 81 yaşındaki Kadir Okçu kesmek istediği kurbanlık koçun saldırısına uğradı. Koçun boynuzu ile burnuna vurduğu Kadir Okçu yaralandı. Yakınları tarafından Eskişehir Devlet Hastanesi'ne getirilen Okçu koçun kendisine boynuz attığını söyleyerek "Kurbanlık koçu tutayım derken çarpıp beni yıktı" dedi.Kurbanlık koynunun derisini yüzerken sağ elinin işaret parmağını kesen 65 yaşındaki Hatice Baykal da Devlet Hastanesi'ne getirildi. Baykal acil serviste ayakta tedavisi yapılıp taburcu edildi.

Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Akpınar Köyü'nde kurbanlık danayı kesmek isteyen 62 Ömer Erkol bıçakla kendi kendini sol kolundan yaraladı. Erkol götürüldüğü Bozüyük Devlet Hastanesi acil servisinde ilk müdahalesinin ardından ambulansla sevk edildiği Eskişehir Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Kurban kesim kurallarına vatandaşlar uydu. Vatandaşların büyük çoğunluğu belediyelerin belirlediği yerlerde kurbanlıklarını kestirdi. Kurban derilerini Türk Hava Kurumu (THK) görevlilerinin yanı sıra çeşitli özel kuruluşlar da topladı.