Cumartesi Postası 'Kendimi döve döve eğittim'

'Kendimi döve döve eğittim'

Paylaş
'Kendimi döve döve eğittim'

Doğa Rutkay üç sezondur 'Güldür Güldür Show'da. 22 Ocak'ta da Erdem Yener ile oynadığı 'Dedemin Fişi' adlı sinema filmi vizyona giriyor. 1.5 yıl önce gazeteci Kerimcan Kamal ile evlenen özgür kız Doğa ile hayata, özele, aşka, işe dair ne varsa konuştuk

Röportaj: Neslihan Yavuzcan

neslihan.yavuzcan@posta.com.tr

Hem televizyon hem sinema nasıl gidiyor?

Biliyorsun ‘Güldür Güldür Show’ sadece televizyonda yok, biletli seyirciye de canlı oynuyoruz. Tiyatroda seyirci ile göz göze olmak bir tiyatrocunun başına gelebilecek en güzel şey.

En sevdiğin tiplemen hangisi?

Hepsini seviyorum. Ama Adli Tıp uzmanı Sevin Atasoy’dan yola çıkarak uyarladığım cinayetçi kadın favorim.

Dedemin Fişi’ vizyona giriyor. Fişi çekilen bir film mi?

Ben Dede’nin hemşiresini oynuyorum. Dede’nin fişini çekiyor muyum, çekmiyor muyum, göreceksiniz. Ama Dede’nin sağlığı ile ilgili her şey bu kızın ellerinde. Bu kız ile ilgili bir bağ kurdum: Kızın adı Pervin, eşimin rahmetli annesinin adı. Kerimcan’ı da çok duygulandırdı o yüzden. İçine kapanık, kalbi zamanında çok kırılmış, kimseye güvenmeyen, sadece sakince hemşirelik yapan, aşka müsait olmayan, kapalı bir kızın dönüşüm hikayesi.

'Kalp ritmime göre yaşarım'

Doğa Rutkay olmak ne demek?

Hissettiği şekilde, kalp ritmine göre yaşayan biriyim. Hesapsız, kitapsız, kurgusuz, kesilip biçilmeden. Dobrayım. Ruh halim neyse, o. Akrep burcundan gelen karanlık bir tarafım da vardır. Hüznünü, öfkesini, sinirini içinde yaşayanlardanım. Onun dışında Doğa evde neyse dışarda da o. Toplumun önünde olduğu için daha dikkatli davranan, oturup kalkmasına özen gösteren, örnek teşkil eden tutucu taraflarım vardır.

Sanatçı çocukları gibi bunalımda olmadın hiç, bunu nasıl başardın?

Ünlü bir babanın çocuğuysan hayata 1-0 yenik başlıyorsun. Çünkü bir etiketin var. Bu, bunun kızıdır. Bu bir kişilik değil, bu bir süreç. Rüştünü ıspatlayana kadar. Asla ‘boynuz kulağı geçer, babamın gölgesi altında kalmayacağım’ gibi sözleri aklımın ucundan bile geçirmedim. Keşke babamın gölgesi altında, onun dizinin dibinde oturacak zamanım ve yaşım olsaydı. Babamın kimliğinin terbiyesini de hep taşıdım ve buna gayret ettim. Özgür bir çocuktum. Sorumluluğu erken yaşta keşfettim.

'Kendimden vazgeçmeyi öğrendiğimde evlendim'

1.5 senedir Kerimcan Kamal ile evlisin. Nasıl gidiyor evlilik hayatı o özgür Doğa’dan sonra?

Hiç evlilik hayali kurmadım. Öyle bir arzum ya da endişem yoktu. Kendimi evli görmüyor, boşanmış görüyordum. Evlilik bence bir endişe, buna girmemek gerekiyor. 36 yaşında bir kadının olması gereken bir dönemde evlendim, o yüzden şanslıyım. Öncesinde kişiliğimle ilgili tatmak istediğim duygularım vardı. Egolarım, hırslarım, biçimlerim, olmak istediğim şekiller... Kendimden vazgeçip başka birini daha düşünecek vaktim yoktu. Şimdi öyle değil. Artık iki kişisin, bireysel davranamazsın. Bir program yapacaksam, bir yere gideceksem eşime soruyorum. Alışverişi bile iki kişilik yapıyorum.

Nasıl karar verdin evliliğe?

9 ay flört ettik, Kerimcan “Bence evlenmeliyiz” dedi. Ben de “Sence öyleyse, bence de öyle olsun” cevabını verdim. Planlı değildi, çok doğal oldu, ben de bu şansı kaçırmak istemedim.

'Kızım olursa güzel olur'

Peki çocuk ne zaman?

Allah’ın bahşettiği bir nimet. İstiyorum tabii. Ama planımız yok. Biraz evliliğin tadını çıkardık. Çalışıyorum. Bu sene inşallah.

Kız mı erkek mi?

Sağlıklı olsun önce. Ama kız olursa güzel olur.

Kendine bir rol yazsan nasıl bir karakter olurdu?

Güzel soruymuş. Acımasız birini oynamak isterdim. Hiç bana ait bir şey değil. Kendini sevmeyen, art niyetli bir rol yazardım.

'Terbiyem ve bilgim yetiyorsa konuşurum'

Dengeni çabuk kaybeder misin? Çabuk sinirlenir misin?

Dengemi kaybetmem. Ama köşeli şeylerde çabuk sinirlenirim. Verilen sözlerin tutulmaması, bekletilmek gibi.

Ülkemizin gidişatı için ne düşündüğünü sormam gerekiyor bu durumda.

Ülkemi ve insanımı çok seviyorum. Her şeyi takip ediyorum ama terbiyem ve bilgim yettikçe konuşmayı tercih eden biriyim. Cahil açıklamalar yapmaktan kaçınırım. Siyaseti sevmiyorum ve anlamam. Ülkemin gidişatı için endişelerim var, ama umutlu hissettiğim şeyler de var. Duyarlı, birbirimizden ayrılmadan, ötekileşmeden, barış içinde, elele olmayı diliyorum. Tek ihtiyacımız olan birlik ve beraberlik.

'Erkeklerin dilinden anlamaya gerek yok'

Erkeklerin dilinden anladığını düşünüyor musun?

Hayır. Buna çok da gerek yok. Bunun için ilişkileri çok ciddiye almamak gerek diye düşünüyorum.

İlişkide işin sırrı sence ne?

Şefkat. Ve rekabet olmamalı. Yarışa girmeden özgür bir birey olduğunu kabul etmek önemli.

Neyi elde etmek uğruna her şeyi göze alırsın?

Hiçbir şeyi.

Bugüne dek attığın en cesur adım neydi?

Evlenmek. Benim gibi yıllarca yalnız yaşamış biri için radikal bir karar.

Yaşlılığını nasıl hayal ediyorsun?

Yaşlılığımı; sağlıklı, az yıpranmış, tüm endişelerinden sıyrılmış, huzurlu bir şekilde çanın çalmasını bekleyerek geçireceğim.

'Haberler ateşimi çıkarıyor'

Hiç aykırı, ters köşe bir yanın yok mu?

Daha gençken aceleciydim. Hemen olmalıydı istediğim şey. Benim için bir dakika bile geçemezdi. Şimdi bakıyorum da ne kadar yorucu bir şeymiş. Kendimi döve döve eğittim.

Sana göre zayıf noktaların ne?

Fazla merhametliyim. İyi bir şey değil. Çok zararını gördüm. Bazen görmemek lazım ama bunu yapamam. Ne çevreme, ne ülkeme, ne sokaktaki insana duyarsız kalabilirim. İzlediğim haberlerden sonra 2-3 gün ateşimin çıktığını, yattığımı bilirim. Eşim gazeteci. Dolayısıyla bizim evde izlenen şey haber kanalları. En çok konuşulan da gündem. Babamın bir versiyonu var evde. Haber, ülke, dünya... Kaçmak mümkün değil.

2

Haberin Devamı