Beden Sağlığı Kendinize iyilik yapın, sigarayı bırakın

Kendinize iyilik yapın, sigarayı bırakın

Paylaş
Kendinize iyilik yapın, sigarayı bırakın

20 Kasım Dünya Sigara Bırakma Günü'nde sigarayı bırakmak konusunda gücünüzü gösterin

"20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla 24 saatliğine bile sigaradan uzak durmanın, ciğerlerde dolaşan karbonmonoksit oranını üçte ikiden üçte bire düşürürken, kalp atışlarını rahatlattığı bildirildi.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ubeyd Korbey, sigaraya bağlı ölümlerin dünyada 5,5 milyon, Türkiye’de ise 115 bine ulaştığının tahmin edildiğini söyledi. Sigara yüzünden ölümlerden daha fazla sayılarda hastalıklar ve sakatlıklar görüldüğünü dile getiren Korbey, tütünün hem alırken hem de tükettikten sonra neden olduğu hastalıklarla büyük maliyetlere yol açtığını anlattı.

KARBONMONOKSİT ÜÇTE BİRE DÜŞÜYOR

Tiryakilerin, sürekli sigara tükettikleri için organları ve damarlarındaki sorunların çoğu zaman farkında olmadığını belirten Korbey, şöyle konuştu: "Sigara içenlerin ciğerlerinde üçte iki karbonmonoksit, üçte bir oksijen oluyor. Bu durumda insanın soluk alışverişini, kalp atışlarını ve nabzını siz düşünün. Biz vücutlarındaki değişikliği, yaşananları görmeleri için en azından 20 Kasım'da bir günlüğüne sigarayı bırakmalarını öneriyoruz.

24 saatliğine bile sigaradan uzak durmak, ciğerlerdeki karbonmonoksit oranını üçte bire düşürüyor. Buna karşılık oksijenle dolu bölüm üçte ikiye çıkıyor. Kanda taşınan oksijen miktarı artıyor."

8 SAATTE BİLE İNANILMAZ DEĞİŞİKLİK OLUYOR

Korbey, 8 saat içinde bile inanılmaz değişlikler görülebileceğini vurgulayarak, "Kan basıncında düşüş oluyor, kalp atışları rahatlıyor. Tiryakilerin soluk renge sahip yüzlerinde pembelikler oluşabiliyor. Sigaradan uzak durma süresini 48 saate çıkardığınız anda ise ciğerlerdeki karbonmonoksit oranı yüzde 10’a kadar iniyor.

Bu durumda nabız, soluk alışverişler ve kalp atışları çok daha iyi seviyelere ulaşabiliyor" dedi. Sigaradan uzak durulurken ilk anlarda sinirlilik halinin ortaya çıkabileceğini belirten Korbey, "Bunun için iyi motive olmak gerekiyor. Ayrıca sigarayı aratan çay ve kahve tüketimi yerine daha rahatlatıcı bitki çayları tercih edilebilir" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı