Merkez Kent Bostanları’nda hasat başladı

Kent Bostanları’nda hasat başladı

Paylaş
Kent Bostanları’nda hasat başladı

Kent Bostanları’nda hasat başladı

Semih ŞAHİN/BURSA,(DHA)-NİLÜFER Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda yaz döneminde, ekolojik tarım koşullarında yetiştirilen onlarca ürünün hasadı yapıldı. Aralarında buğday, domates, biber, mısır ve tıbbı aromatik bitkilerin de yer aldığı onlarca üründen farklı çeşitlerde tohumlar elde edildi. Tohumların büyük kısmı tohum takas etkinliklerinde halkla paylaşılacak.

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda tohum denemeleri her geçen gün artarak devam ediyor. Ekolojik tarım koşullarında üretim denemelerinin yapıldığı Kent Bostanları’nda yaz döneminde yetiştirilen ürünlerin büyük kısmının hasadı tamamlandı ve böylece Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Tohum Kütüphanesi’ne farklı ürünlerde, yeni tohum çeşitleri kazandırıldı.Onlarca ürünün farklı çeşitlerinin denemelerinin yapıldığı Kent Bostanları’nda yaz döneminde 30 çeşit domates ekildi ve tohum elde edildi. Ayrıca süs kabakları dahil 24 kabak çeşidi, 22 biber çeşidi, 15 mısır çeşidi, 11 buğday çeşidi, 7 kavun çeşidi, 5 ayçiçeği ve 6 fasulye çeşidinin üretimi yapıldı ve hepsinden tohum elde edildi. Nohut, çörek otu, karabuğday denemelerinden de tohum alındı. Kent Bostanları’nda tıbbı aromatik bitkilerin üretimi de devam ediyor. Hem çiçek hem de tıbbı aromatik bitkilerden adaçayı, zinnia, kadife, gülhatmi, civanperçemi, melisa, altınotu, fesleğen, reyhan, aslanağzı ve ekinezyadan tohumlar alındı.

SAFRAN ÜRETİMİ DENEMELERİ

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda üç yıl önce ekilen safran bitkisinin soğan hasadı da ilk kez yapıldı. Üç yıl önce 1 kilogramla üretim denemesi yapılan safrandan 25 kilogram safran soğanı hasadı yapıldı. Bu soğanlar bu defa daha geniş alana dikildi. Ekim ayının sonlarına doğru çiçek açması beklenen safran bitkisinden hasat edilecek çiçeklerden safranlar toplanıp kurutulacak. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay her yıl üretim denemesi yapılan çeşitlerin arttığını söyledi. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışından da tohumlar elde ettiklerini ve bunların denemelerini yaptıklarını belirten Arca Atay, “Amerika’dan gelen değişik kabak çeşitlerini denedik bu yıl ve güzel sonuçlar elde ettik. Ayrıca Güney Amerika’dan gelen mısır çeşitlerini ektik. Bunlardan biri siyah mısır. Bu yıl yaptığımız üretim denemeleri başarılı oldu. Önümüzdeki yıl siyah mısır ve kabak üretimini çoğaltacağız ve daha fazla tohumlar elde edeceğiz” dedi.

TOHUM KÜTÜPHANESİNDE 700’E YAKIN ÇEŞİT

Bir yılda 200’e yakın çeşidi denediklerini belirten Arca Atay, üretim sonucu elde edilen tohumların bir kısmını Nilüfer Belediyesi Tohum Kütüphanesi’nde sakladıklarını belirtti. Atay, üretimin fazla olması durumunda da kalan tohumları Nilüfer’de ve farklı illerde düzenlenen tohum takas etkinliklerinde halkla paylaştıklarını belirterek, “Amacımız, bu iklime adapte olabilen, verimi iyi olan çeşitleri daha sonraki senelerde daha fazla ekerek daha fazla tohum elde etmek ” ifadelerini kullandı. Nilüfer Belediyesi Tohum Kütüphanesi’nde 700’e yakın tohum çeşidinin bulunduğunu söyleyen Arca Atay, “Bunların yarısından fazlasını denedik. Bir kısmını çoğalttık bir kısmı da beklemekte. Zamanı geldikçe bütün tohum çeşitlerini deneyeceğiz” dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı