Sağlık Kepçe kulak kâbusuna son!

Kepçe kulak kâbusuna son!

Paylaş
Kepçe kulak kâbusuna son!

Kulak kıkırdakları yeniden şekillendirilerek kulak geriye doğru yerleştiriliyor ve 1-1.5 saatlik bir ameliyatla sorun ortadan kalkıyor

OP. DR. NURİ BATTAL KULAK ESTETİĞİ İLE İLGİLİ HER ŞEYİ ANLATTI:

Kulak estetiği hangi durumlarda yapılıyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Kulakta en sık görülen estetik bozukluk, halk arasında kepçe kulak veya yelken kulak diye adlandırılan şekil bozukluğudur. Kepçe kulak, kulak kıkırdaklarının zayıf olması nedeniyle kulak kıvrımlarının yeterli oluşmaması ve buna bağlı olarak kulağın öne, yana doğru açılı durduğu durumdur. Bu genelde aileden gelen bir şekil bozukluğudur.

Kepçe kulak neden oluyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Kepçe kulak doğuştan olan ve ailesel olarak gelişen bir durumdur. Herhangi bir rahatsızlık veya hastalık belirtisi değildir. Bazen yeni doğanda anormal olarak bir veya iki kulak olmayabilir. Diğer bir teoriye göre kanda dolaşan östrojen hormonu kulak kıkırdaklarını yumuşak olmasına neden olmakta bu da doğumdan hemen sonra kulak önü kaslarının çekmesiyle kulak kepçe görünüme dönmektedir.

Kulak estetiği ne zaman yapılmalı?

Op. Dr. Nuri Battal: Kepçe kulak okul çağındaki çocukların en büyük kabusudur. Çünkü okulda arkadaşları için alay konusu olurlar. İleride telafisi mümkün olmayan ciddi psikolojik problemlere bile neden olabilir. En iyi tedavi aileleri tarafından kepçe kulak tespit edilen bebeklerde doğumdan 2-3 hafta sonra devamlı olarak elastik bandajın birkaç ay süre ile uygulanmasıdır. Ancak mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Sonuç genellikle başarılı olur ve ameliyat gerek kalmaz. Bu fırsatı kaçırmış olan çocuklarda ise en iyi tedavi zamanı ise 6 yaştır. İlerleyin yıllarda da bu ameliyat yapılabilir.

Erişkinlere de yapılıyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Erişkinlerde de kolaylıkla kepçe kulak düzeltme ameliyatı yapılabilir, hiçbir sakıncası yoktur. Kepçe kulak estetiği ameliyatı kulakların normal yerlerine gelmesini sağlayarak ciddi olarak kişinin görünümünü değiştirir.

Kadınlar mı erkekler mi bu ameliyatı tercih ediyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Kepçe kulak ameliyatı erkeklerin de yoğun talep ettiği bir estetik ameliyattır. Çünkü kadınlar saçları ile kulaklarını kolayca gizleyebildikleri halde erkekler bunu kolay saklayamaz. Kepçe kulak dışında, ameliyat ile düzeltilebilecek başka kulak problemleri de vardır. Ayrıca doğuştan kulağı olmayanlara veya kaza sonrası kulağını kaybedenlere hastanın kendi kaburga kıkırdaklarından yeni kulak yapılabilir.

Kulak estetiği nasıl yapılıyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Ciddi riskler taşıyan bir müdahale değildir. Hastanın yaşına göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Hastanede kalmayı gerektirmez. Cerrahın tercihine göre kulak önünden veya arkasından yapılır. Kulak kıkırdakları yeniden şekillendirilerek kulak geriye doğru yerleştirilir. Yapılan ameliyata göre 45-90 dakika kadar sürer. Ameliyattan sonra kulak bandını 1-2 hafta kadar takmak gerekir.

İz kalır mı?

Op. Dr. Nuri Battal: Kesiler genellikle kulak arkasındaki kıvrımda kalacağından görünen bir iz kalmaz. Duymayı etkilemez.

Ne kadar sürede iyileşme sağlanır?

Op. Dr. Nuri Battal: İyileşme 1-2 hafta içinde tamamlanır. Kulak görünümü düzelen hastada psikolojik olarak büyük rahatlama görülür.

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR KÖYLÜ

ozgur.koylu@posta.com.tr

2

Haberin Devamı