Dünya Kerry: IŞİD militanları psikopat canavarlar

Kerry: IŞİD militanları psikopat canavarlar

Paylaş
Kerry: IŞİD militanları psikopat canavarlar

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüşmeler için bu ülkeye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD militanlarını "psikopat canavarlar" diye tanımladı. Kerry ayrıca ülkesinin Fransa'yla "omuz omuza" durduğunu söyledi.

Paris'te geçen Cuma günü barlar, restoranlar ve bir konser salonuna düzenlenen saldırılarda en az 129 kişi ölmüş, saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlenmişti.

Saldırıyı düzenleyen gruptan olan ve Belçika'ya kaçtığına inanılan Saleh Abdelslam hala polis tarafından aranıyor. Belçika hükümeti terör tehdidi seviyesini arttırdı ve bu nedenle bu akşam oynanması planlanan Belçika-İspanya dostluk maçı iptal edildi.

Kerry'yle birlikte Paris'e giden BBC Muhabiri Barbara Plett Usher ziyaretin Paris'e ABD'nin anahtar önemde bir müttefik olduğunu göstermeyi amaçladığını söylüyor.

Saldırıların ardından iki ülke askeri işbirliğini arttırdı ve Fransızlar'ın IŞİD'a karşı düzenlediği hava saldırılarında istihbarat paylaşımı arttırıldı.

Paris'teki ABD Büyükelçiliği'nin önünde konuşan Kerry Fransa7yı ABD'nin en eski dostu ve müttefiki olarak tanımladı ve saldırılara verilecek tek tepkinin ateşli bir dayanışma duygusu olduğunu belirtti.

Haberin Devamı



Kerry "Amerikalı erkek ve kız kardeşleriniz tarih boyunca olduğu gibi sizinle omuz omuza duracak. Bu gece hepimiz Parisliyiz" dedi.

John Kerry IŞİD'le savaşın bir medeniyetler savaşı olmadığını da ekledi ve "Onlar aslında psikopat canavarlar. Medeniyetle ilgileri yok" diye konuştu.

Kerry'nin konuşmasının ardından elçilik binası Fransız bayrağının rengine büründü.

Hollande'ın konuşması


Dün Fransız Parlamentosu'nun her iki kanadını da biraraya getiren oturumda konuşan Hollande IŞİD'i yok etme sözü vermiş ve anayasanın değişmesi gerektiğini söylemişti. Hollande "Olağanüstü hal seçeneğine başvurmadan kullanabileceğimiz uygun bir araç gerekiyor" demişti.



Hollande'ın sözünü ettiği diğer önlemler ise şöyleydi:

Gelecek iki yılda 5 bin yeni polis alımı ve savunma bütçesinde yeni kesinti yapmama
Bireyin devletsiz duruma gelmeyeceği durumlarda terör suçlarından hüküm giyen çifte vatandaşların Fransız vatandaşlığını iptal etmenin kolaylaştırılması
"Ülke güvenliğine özellikle ciddi tehdit oluşturan" yabancıların sınırdışı sürecinin hızlandırılması
Silah kaçakçılığına karşı Avrupa genelinde daha etkin mücadele için bastıkmak ve ülkede bu suça verilen cezaların arttırılması.

Saldırı soruşturması

Bu arada yetkililer Ahmed el Muhammed isimli Suriye pasaportu kullanan saldırganla, Yunan makamlarının geçen ay Leros Adası'nda parmak izini aldığı kişinin aynı olduğunu bildirdi.

Soruşturma saldırganların kendisi kadar saldırının muhtemel planlayıcısı olduğu belirtilen Fas kökenli bir Belçikalıya odaklandı.

27 yaşındaki Abdelhamid Aboud adlı şüpheli iki saldırgan gibi Brüksel'in Molenbeek semtinde yaşıyordu ve şu anda Suriye'de IŞİD saflarında savaştığına inanılıyor.

BBC Türkçe

Haberin Devamı