Keşkek tarifi... Keşkek nasıl yapılır? Keşkek nasıl pişirilir? İşte size enfes bir keşkek tarifi
Keşkek unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetler arasında bulunuyor. Geçmişten günümüze gelen Anadolu’da adına festivaller düzenlenilen keşkek, ‘2 kaşık 1 tabak’ söylencesiyle birlikteliği temsil ediyor. Peki keşkek nasıl yapılır? Keşkek hangi yöreye aittir? Keşkek tarifi yöreden yöreye değişir mi? Keşkek hangi yörede nasıl yapılır? Etli keşkek ve etsiz keşkek tarifini yazımızda bulabilirsiniz.
Keşkek; Trakya, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu’nun meşhur bir yemeğidir. Yöreden yöreye farklı tarifleri olan keşkek Anadolu’nun birçok yöresinde başta düğün, sünnet ve cenaze gibi törensel organizasyonların vazgeçilmez lezzeti olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ayrıca keşkek, geçtiğimiz yıllarda UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesine girmiştir.
Keşkeğin ana malzemesi bilindiği üzere aşurelik buğdaydır. Etsiz keşkek için diğer malzemeler tereyağı, kırmızı biber, tuz ve alabildiğince su. Eğer keşkek etli olarak tercih edilecekse bu malzemelere ek olarak bir kilogram kuşbaşı kuzu eti kullanmak gereklidir. Peki keşkek nasıl yapılır?
Buyrun size bizden hem etli keşkek hem de etsiz keşkek tarifi.
Keşkek Tarifi
Malzemeler
300 gram dövme buğday
100 gram nohut
5,5 bardak su
750 gram kemikli koyun eti
60 gram tereyağı
Karabiber
Tuz
Kırmızı toz biber
Keşkek nasıl yapılır?
Nohutları ve buğdayları bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün önce etleri haşlayarak işe başlayın. Et iyice pişince kemiklerini ayıklayın ve bir çatal yardımıyla didikleyerek tel tel olmasını sağlayın.
Nohut ve buğdayları süzüp büyük ve genişi bir tencerede et ve et suyuyla birleştirin. Tuz, karabiber ve tereyağını da ilave edip, buğdaylar lapa gibi olana kadar (75 dakika civarı) pişirin. Buğdaylar pişince keşkeği tahta karışıkla ezerek karıştırın ve iyice kıvam almasını sağlayın.
Keşkek nasıl servis edilir?
Keşkek piştikten sonra tabaklara alınır. Daha sonra tabaklara alınan keşkek üzerine tereyağı ile kavrulan tuz ve kırmızı biber karışımı sıcak şekilde dökülür. Bu hem görüntü olarak daha renkli bir keşkek sunmak için ve keşkeğe tat katmak için yapılır.. Keşkek servis edilirken arzu edilirse haşlanmış nohut ile de süslenebilir.
Keşkek için püf noktası
* Yemekte kullanacağınız yarma da denilen aşurelik buğdayları ve nohutları bir gece önceden mutlaka ıslatın.
* Tavuk etiyle de gayet leziz bir keşkek yapabilirsiniz. Önemli olan hangi eti kullanırsanız kullanın, amaç iyice pişmesini ve tel tel dökülmesini sağlamaktır.
* Keşkeğin pişirme aşamasında kesinlikle karıştırmayın. Buğdaylar iyice piştikten sonra ocağın altını kapatıp ardından keşkeğinizi karıştırmaya başlayabilirsiniz.
Güzel bir keşkek yapmak için mutfağa gitmenizi öneririz.
Ve iyi bir keşkek yapmanın sırrı; keşkeği uzun süre dövmekten geçer, aklınızda bulunsun.
Afiyet olsun...
- Sanatçı Aida Mahmudova’nın kişisel sergisi ‘Bir Rüya Açılır’ sanatseverlerle buluştu
- Hollywood yıldızı Anne Hathaway, seçmelerde 10 kişiyle öpüşmek zorunda kalmış!
- Nesrin Cavadzade vücuduna gelen yoruma bikinili pozla yanıt verdi
- Ünlü oyuncu sektöre yapımcı olarak devam etme kararı aldı
- Teoman: Annem bana eli öpülecekler listesi veriyor!