Antalya Kıbrıs gazileri 45 yıl sonra savaştıkları topraklarda

Kıbrıs gazileri 45 yıl sonra savaştıkları topraklarda

Paylaş
Kıbrıs gazileri 45 yıl sonra savaştıkları topraklarda

Kıbrıs gazileri 45 yıl sonra savaştıkları topraklarda

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da yaşayan Kıbrıs gazileri, valiliğin desteğiyle 45 yıl önce savaştıkları toprakları ziyaret etti.
Türkiye'nin 1974 yılında düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler, eşleri ve şehit yakınlarından oluşan 40 kişi, Antalya Valiliği tarafından Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'ne (KKTC)gönderildi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şubesi üyesi gaziler savaştıkları toprakları gezdi, silah arkadaşlarının mezarları başında dua etti.
Şehit Yakınları ve Gazilerden sorumlu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Halil Atik, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şube Başkan Yardımcısı Esat Tonguç'un da eşlik ettiği gruba, Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mücahitlerinden İbrahim Kalyoncu rehberlik etti.
İlk olarak Mağusa'yı ziyaret eden gaziler, Maraş bölgesini, Mağusa Kalesi'ni ve içerisindeki tarihi yerleri gezdi. Kale içerisinde bulunan Lala Mustafa Cami, Venedik Sarayı, Namık Kemal Zindanı, Sinan Paşa Cami ve Yirmisekiz Mehmet Çelebi Mezarını ziyaret eden gaziler, Rumların katliam yaptığı Murat Ağa, Atlılar ve Sandallar köylerini de gezdi. 14 Ağustos 1974'te Rum askerlerinin 3 köyü bastığını, 126 kişiyi öldürerek açtıkları çukura attığını belirten İbrahim Kalyoncu, şehit edilenlerin arasında 16 günlük bebekten 95 yaşına kadar insanların olduğunu söyledi.
Gaziler harekat anılarını gözlerinde yeniden canlandırırken eşleri de onların duygularına ortak oldu. Savaştıkları mevzileri ve bölgeleri eşlerine yerinde anlatan gaziler, Vali Münir Karaloğlu'na teşekkür etti.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şube Başkan Yardımcısı Esat Tonguç ise "45 yıl sonra gazilerimizin Kıbrıs'ı vatan yaptığı, süngüleriyle Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdukları topraklara yeniden gittik. Barut ve kan kokusunun birbirine karıştığı açlık ve susuzluktan midemizin kazındığı ve tepemize havanlar yağdığı bir harekattı. Birçok noktada Rumlarla burun buruna mücadele ettik ve şehit olan arkadaşlarımız oldu. Şehit olan arkadaşlarımız için dua okuduk. Bu bizim için çok büyük bir değerdi. Sayın Valimize ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
ŞEHİT EŞİNİ 45 YIL SONRA ZİYARET ETTİ
Harekat sırasında batan Kocatepe gemisinde şehit olan denizci er İbrahim Koçak'ın eşi Nazmiye Koçak da 45 yıl sonra eşinin şehit olduğu toprakları görünce çok duygulandığını belirtti. Koçak “Eşim şehit olduğunda bir evladım kucağımda bir evladım karnımdaydı. 45 yıl sonra onun şehit olduğu yere geldim. Gemilerinin battığı yeri gördüm. Anıtlarını ziyaret edip dualar ettim. Anıtta ismini görünce duygularıma hakim olamadım. İnşallah çocuklarımla birlikte Kıbrıs'a tekrar gelmek nasip olur" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı