Demre Kıbrıs'ın fethi törenlerle kutlanacak

Kıbrıs'ın fethi törenlerle kutlanacak

Paylaş
Kıbrıs'ın fethi törenlerle kutlanacak

Kıbrıs'ın fethi törenlerle kutlanacak

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- KIBRIS Adası'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinin 450. yıl dönümü, Antalya'nın Elmalı ve Finike ilçelerinde törenlerle kutlanacak. Finike'den başlayıp, Kıbrıs'ta sona erecek olan, yüzlerce teknenin katılacağı Türkiye'den Kıbrıs'a Saygı Seyri'nin düzenleneceği kutlamaları, Çam Limanı Akademi Platformu'nun öncülüğünde birçok belediye ve Kıbrıs 450. Yıl Platformu düzenleyecek.

Kıbrıs Adası'nın 1570 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinin 450. yıl dönümü, geniş katılımlı törenlerle kutlanacak. Kutlamalar Antalya Büyükşehir Belediyesi, Finike, Bodrum, Demre, Kumluca, Kaş, Kemer, Elmalı ve Hatay belediyelerinin desteğinde düzenlenecek. Çam Limanı Akademi Platformu tarafından düzenlenen kutlamaların proje genel koordinatörlüğünü merkezi Antalya'da bulunan Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği'nden Özer Satılmış Akgüç, etkinlik sorumluluğunu Fahri Aslan yürütüyor. Kutlamalar 28 Haziran Pazartesi günü Kıbrıs'ın fethine giden kara birliklerinin toplandığı Antalya'nın Elmalı ilçesinde başlayacak. Elmalı'daki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayacak. Yapılacak konuşmaların ardından okçuluk gösterileri gerçekleştirilecek. Türk Dünyası Halk Oyunları ve Müzik Şöleni'nin ardından katılımcılara Türkistan pilavı ikram edilecek. Fosil Grubu arazi araçları ile yapacağı gösterinin ardından mehteran eşliğinde Finike'ye hareket edilecek.

Kutlamalar 29 Haziran Salı günü Kıbrıs'ın fethi için 450 yıl önce İstanbul'dan çıkan Osmanlı Donanması'nın kara birliklerini aldığı Antalya'nın Finike ilçesinde devam edecek. Finike'deki kutlamalarda resim ve fotoğraf sergileri açılacak. Antalya Devlet Opera ve Balesi bir konser verecek. Ardından Arikanda Antik Kenti'ne bir gezi düzenlenecek. Akşam da Arikanda Antik Kenti'nde bir konser düzenlenecek. 30 Haziran sabah saat 07.30'da Finike'den çıkacak teknelerin Kıbrıs'a seyrüseferi başlayacak. Tekneler üç grup halinde yola çıkacak. Tekne gruplarını İlhan Aytuna, emekli albay Hakkı Algın ve Mehmet Adsız yönetecek.

Kutlamaların etkinlik sorumluğunu yürüten Fahri Aslan, "Kıbrıs Adası'nın fethinin 450. yılını coşku içinde kutlayacağız. Türk tarihinde önemli bir yer tutan Kıbrıs'ın fethini, düzenlediğimiz kutlamalarla bir kez daha genç kuşaklara anlatacağız, hatırlatacağız. Finike ilçesinden Kıbrıs'a üç grup halinde 30 tekne ile yola çıkacağız. Kıbrıs Adası'nın Girne Limanı'nın bir mil açığında, 1 Temmuz Perşembe günü bizi Kıbrıslı tekneler ve gemiler karşılayacak. Türkiye'den giden tekneler, söndüren gemileri etrafında, Kıbrıslı tekneler de bizim etrafımızda sevgi ve barış çemberi oluşturacak. Aynı gün hep birlikte Kabotaj Bayramı'nı Girne önünde kutlayacağız. Solo Türk Grubu'nun gösteri yapmasını bekliyoruz. 4 gün Kıbrıs'ta kalarak, kutlama etkinlikleri düzenleyeceğiz, Fetih'in 450. yılını Kıbrıs Türk halkına ve Türk halkına bir kez daha anımsatacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı