Ekonomi Kıdemdeki vergi iadesine dikkat!

Kıdemdeki vergi iadesine dikkat!

Paylaş
Kıdemdeki vergi iadesine dikkat!

İşverenle anlaşarak işinden ayrılıp kıdem tazminatı alanlardan yapılan Gelir Vergisi kesintileri iade edilecek. Bu konuda yasal düzenleme yapıldı fakat çoğu kişinin kafası karışık ve vergi iadesi alıp almayacağını bilmiyor

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından İş Kanunu gereğince vermiş olduğu bir tazminat. Bu tazminat çoğu zaman işveren tarafından sonlandırılan sözleşmeler neticesinde ödeniyor. Ancak, bazı durumlarda işçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak iş akdini feshetmesi (ikale sözleşmesi) durumunda da kıdem tazminatı ödeniyor.

Haberin Devamı

TAVANA KADAR MUAF

Kıdem tazminatı 1 aylık brüt ücret kadar ve bunun tavanı şu anda 6016 lira, 1 Ocak-30 Haziran arasında 5001 liraydı. 27 Mart 2018’de yürürlüğe giren yasa ile ikale sözleşmesi sonucunda yapılan ödemelerin tavana kadar olan kısmı vergiden muaf tutuldu. Yani ikale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi çerçevesinde 27 Mart 2018’den önce ödenen tazminatlardan kesilmiş olan Gelir Vergisi iade edilecek.

TEBLİĞ DE YAYIMLANDI

Geçen hafta cuma günü Resmi Gazete’de iade uygulamasıyla ilgili tereddütleri gideren bir tebliğ yayımlandı. Buna rağmen çoğu kişi, teknik manada düzenlemeyi anlayamadı. Vergi iadesi alıp almayacağını veya alacaksa ne kadar alacağını, ne yapması gerektiğini bilmeyen binlerce kişi var. Bu nedenle merak edilenleri derledik...

Haberin Devamı

BEŞ YILLIK ZAMAN AŞIMI VAR

■ Kimler alabilir?

27 Mart 2018’den önce işçi ile işveren arasında karşılıklı anlaşmayla (ikale) iş akdinin sona erdirildiği durumlarda ödenen iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi adlar altında yapılan ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi iade edilecek.

■ 27 Mart sonrasına iade var mı?

27 Mart 2018’den sonra yapılan tazminat ödemelerinde vergi iadesi söz konusu olmayacak.

■ Neden 27 Mart 2018?

Bu tarihe kadar ödenen tazminatlardan gelir vergisi kesilirken, bu tarihte yapılan bir düzenleme ile kıdem tazminatının yıllık tavanına kadar olan kısmı Gelir Vergisi’nden muaf tutuldu.

■ Zaman aşımı süresi kaç yıl?

Beş yıl. Örneğin; 2016’da işten ayrılan 2021 yılına kadar başvuru yapabilir veya 2014’teki tazminattan kesilen verginin iadesi için en geç 31 Aralık 2019 tarihine kadar başvuru gerekiyor.

KİM NE KADAR ALACAK?

Denetim Turkey Vergi Müdürü Yıldırım Ercan, iade hesabıyla ilgili “Gelir Vergisi hesaplanan tutar, son maaş bordrosunda tabi olduğu vergi oranı üzerinden hesaplanmakta ve bu tutar üzerinden iadeye konu edilmektedir” dedi. Ercan bu konuda hak sahipleri için 3 örnek verdi:

DİLEKÇEYLE YA DA İNTERNETTEN

Haberin Devamı

■ Başvuru nereye?

Vergi iadesi başvuruları, işverenin mükellefi olduğu vergi dairesine dilekçeyle yapılacak. Ayrıca internetten İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden de başvuru imkanı var.

■ Hangi belgeler gerekli?

İlk defa iade başvurusunda bulunacak kişiler dilekçe ile birlikte, işverenden temin edilen ikale sözleşmesi örneği; bu sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ilişkin kesinti tutarlarını gösterir belgeyi (ücret bordrosu vb) vergi dairesine sunacak. Daha önce başvuranlar sadece vergi dairesinin isteyeceği belgeleri verecek.

■ İşverenler herhangi bir belge verecek mi?

İşverenler, iade işleminin yapılabilmesi için, işçinin kendisi, vekili veya ilgili vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri ibraz etmekle yükümlü.

■ Dava açanların durumu ne olacak?

İadeden yararlanabilmek için dava açılmaması veya açılan, devam eden davalardan feragat etmek gerekiyor. Feragatnameye ilişkin belgelerin vergi dairesine teslimi şart.

■ İade edilen vergiye faiz işletilecek mi?

Haberin Devamı

Hayır. Vergi hangi tarihte kesilmişse kesildiği tarihteki tutar üzerinden iade edilecek.