Siyaset Kılıçdaroğlu hukukçularla bir araya geldi
Paylaş
Kılıçdaroğlu hukukçularla bir araya geldi

Hukukçular ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yargısı bağımsız olmayan bir ülkenin demokrasisi her zaman tartışılacaktır. Bu kadar temel bir düzenlemenin, Bakanlar Kurulunda görüşülmeden, bir teklif olarak Parlamento'da görüşülmesi bile başlı başına bir ayıptır" dedi

Hukukçular ve bazı gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, toplantının başında gazetecilere açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, hukukçularla TBMM’de görüşülen HSYK ile ilgili teklifi ele alacaklarını belirterek, çok değerli hukukçularla konuyu değerlendireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Burada hukukçuların konuşacağını, işin uzmanlarına önemli konuları sormanın her zaman yararlı olacağını düşündüklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Siyasetçi olarak kuşkusuz bizim bir sorumluluğumuz var. Ama bizim sorumluluğumuz yanında eğer söz konusu olan demokrasi ise bu ülkede yaşayan her yurttaşın sorumluluğu var. Demokrasi konusunda ortak mücadele etmek zorundayız. Siyasal görüşlerimiz farklı olabilir, olayları farklı yorumlayabiliriz ama bir konu var ki o konuda bu ülkenin bütün yurttaşlarının ortak çaba harcaması gerekir. O da demokrasidir." -"Demokrasinin güvencesi" Egemenliğin bir kişiye bırakılmayacak kadar önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu nedenle Anayasa’da egemenlik hakkının kullanımının yasama, yürütme ve yargı olarak 3’e ayrıldığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, "Bunların birinden diğerinin üstünlüğü söz konusu değil. Denge fren sistemi içinde birbirini denetleyen kurumlardır bunlar, demokrasimizin güvencesidir" dedi.

Haberin Devamı

'DEMOKRASİ TARTIŞMALIDIR'

HSYK’yı düzenleyen Anayasa’nın 159. maddesinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatını güvence altına aldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Yargısı bağımsız olmayan bir ülkenin demokrasisi her zaman tartışılacaktır. Bu kadar temel bir düzenlemenin, Bakanlar Kurulunda görüşülmeden, bir teklif olarak Parlamento’da görüşülmesi bile başlı başına bir ayıptır. Bunun en azından Bakanlar Kurulunda görüşülmesi lazımdı, tasarıya dönüşmesi lazımdı. Ama maalesef oldu-bittiyle bir yasa teklifi şeklinde şu an Parlamento’da görüşülüyor. Öngörülen düzenlemede kurulun dairelerini yeniden oluşturmak, yapacakları işleri belirlemek, mevcut üyeleri istediği dairede yeniden görevlendirmek, teftiş kurulunu kontrol etmek gibi pek çok yetki doğrudan adalet bakanına veriliyor. Yani yargı açıkça yürütmenin kontrolüne veriliyor. Sadece bizim ülkemizde değil, üyesi olduğumuz pek çok kuruluş bu gelişmeleri endişeyle izliyor, kaygılarını dile getiriyor. Demokrasi ayaklarımızın altından parça parça gidiyor. 90 yıllık demokrasi mücadelemiz halktan yüzde 49 oy alan bir siyasal iktidar tarafından yok edilmek isteniyor. Oysa demokrasi bir kültür, birikim işidir. Her aşamada demokrasimizi geliştirmek gibi bir sorumluluğumuz vardır. Ama iktidarı, bu sorumluluğu ters yönde yaptığını görüyoruz." Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Haberin Devamı

TANINMIŞ HUKUKÇULAR TOPLANTIDA

Toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Bülent Tezcan ve Gökhan Günaydın’ın yanı sıra hukukçular Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Özer, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, eski YÖK Başkanı Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Yargı-Sen Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Demokrat Yargı Derneği Başkanı Orhan Gazi Ertekin ile gazete ve televizyonların temsilcileri katıldı.

AA