Siyaset Kılıçdaroğlu'ndan neden koalisyon kurulmadı açıklaması
Paylaş
Kılıçdaroğlu'ndan neden koalisyon kurulmadı açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Davuoğlu ile yaptığı son koalisyon görüşmesinde neden anlaşma sağlanamadığını anlattı. CHP lideri bize koalisyon hükümeti kurma teklifi gelmedi diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin büyük bir fırsatı kaçırdığını söyledi

Türkiye bugün saat 14.00'te başlayıp 15.35'te sona eren Davutoğlu-Kılıçdaroğlu koalisyon görüşmesine kilitlendi. Saat 16.30'da Başbakan Davutoğlu kameralar karşısına geçti ve CHP ile koalisyon konusunda anlaşamadıklarını ifade etti. Ahmet Davutoğlu, özellikle eğitim ve dış politika konusunda ciddi görüş ayrılıkları olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Saat 17.45'te CHP Genel Merkezi'nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin koalisyon teklifinde bulunmadığını erken seçim teklifinde bulunduğunu söyledi. CPH lideri 'anlaşamayacağımız bir başlık yoktu' diyerek büyük bir fırsatın kaçtığını dile getirdi.

Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini yerine getirememesi halinde yetkiyi iade etmesi gerektiğini belirten CHP lideri, aksi halde bu durumun yetki gaspı olacağını söyledi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer34329","34329","201508","34329-347539.jpg","1", "0","''Bundan sonraki takdir tümüyle yüce milletimize ait''");

İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satır başları:

7 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan tabloyu hepimiz biliyoruz. Tek parti iktidarı çıkmadı geriye kalan şey koalisyondu. 7 Haziran'dan sonra parti meclisimizi topladık ve nasıl bir koalisyon olmalı, ateş çemberinde çıkması gereken Türkiye'nin neler yapması gerektiğini söyledik. 14 maddelik bir açıklama yaptık. Bu ilkeleri kamuoyuyla paylaştık.

Haberin Devamı

YÜKSEK PROFİLLİ 4 YILLIK HÜKÜMET OLMALI DEDİK

Teammüler gereği sayın Başbakan'a bir görev verdi. Enetellektüel bir görüşme yaptık. Biz dedik ki yüksek profilli bir hükümet olmalı dedik. Gerekirse anayasayı değiştirecek adımları atmalı. Türkiye ekonomik anlamda zor bir dönemde reformlar yapabilmek için 4 yıllık bir hükümet kurmalıyız dedik. Samimi ve dürüst bir görüşme süreci olmalı dedik.

Sayın Davutoğlu o zaman koalisyon görüşmelerine başlayabiliriz dedik. Bunun için gerekirse oy kaybetmeye de hazırız dedik. Düşüncelerimiz paylaştık.

Görüşmelerin sayın Davutoğlu'nun da ifade ettiği gibi çok güzel bir ortamda geçtiğini ifade etmek isterim. Burada tüm taraflara çok teşekkür ederim.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer34330","34330","201508","34330-347548.jpg","1", "0","''Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum''");

SÜRE UZAYINCA RAHATSIZLIĞIMIZI İFADE ETTİK

Sayın Davutoğlu beni Başbakanlık konutuna davet etti. Orada Sayın Davutoğlu ile görüştük. Görüşmelerin bu kadar uzamasının beni ve partimi rahatsız ettiğini kendisine ifade ettim. Sayın Davutoğlu bize iki öneri getirdi, kısa süreli seçim hükümeti ki bu beraber oluşturulabilir ve ya biz bir azınlık hükümeti kurarsak bizi dışarıdan destekler misiniz?

Ben de onlara görüşlerini parti kurullarımıza götüreceğimi söyledim. Bugün sayın Davutoğlu ile bir araya geldik. Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Bize bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir. 3 aylık süre içerisinde bunları yapalım sonra seçime gidelim demişlerdir. Şahsi kanaatimi bütün milletimle paylaşmak isterim.

TÜRKİYE'NİN TARİHİ BİR FIRSATI KAÇIRDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Milli irade siyasal partiler arasında bir oy dağılımı yapmışsa liderlere düşen bir koalisyon oluşturmaktır. Eğer siz koalisyon oluşturamıyorum seçime gidelim derseniz Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum. Türkiye'nin bir ateş çemberinden geçtiğini düşünüyorum. Biz milli iradenin gereği olarak bir koalisyon müzakeresi sonucunda iyi niyetli bir hükümetin kurulmasından yanaydık. Şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim AKP ile CHP arasındaki görüşmeler bana göre çok önemli. En azından Adalet ve Kalkınma Partisi CHP'nin her konuda görüşünü öğrenmiş oldu.

KİMSE UMUTSUZLUĞA KAPILMASIN

Sözlerimi sonlandırıken ifade etmek istiyorum ki kimse karamsarlığa kapılmasın. Kimse umutsuz olmasın. Sorunları çözemeyenler siyaset kurumunun başındaki yöneticilerdir. Bu çerçevede geldiğimiz noktada bundan sonra takdir yüce Türk milletinindir.

GAZETECİLERİN SORULARI

Dış politika ve eğitim konularında anlaşılamadığı ifade edildi? Erken seçim telafuz edildi. Siz nasıl bakıyorsunuz?

Bizim teamüllere göre sayın Cumhurbaşkanı en çok oyu alan partiye görev verdikten sonra o parti hükümet kuramıyorsa gidip yetkiyi iade etmeli. Eğer bunu ifade etmezse bu yetki gaspıdır bu ahlaki değil. Eğitim konusunda bir müzakere olmadı ki. Görüşlerimizi ifade ettim. İmam Hatip'te okuyan çocuklarımız bizim çocuklarımızdır. İmam Hatip çocuklarıyla hiç bir sorunumuz yoktur ama bizim eğitim sistemiyle sorunumuz vardır. Türkiye bilgi toplumunu yakalayacaksa bunu eğitimle sağlayacak. Onun dışında imam hatiplerle ilgili ne düşünüyorsunuz diye sorulmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir yönlendirmesi olduğunu düşünüyor musunuz?

Biz anlaşamayacağımız bir başlık görmedik. Sayın Cumhurbaşkanının etkisi olmuş mudur buna yanıtı sayın Davutoğlu ve Kamuoyunun vermesi lazım.

Görüşmede hiç bir kırmızı çizgimiz yoktu. Eğitim konusunda ne düşünüyoruz, Dış politikada ne düşünüyoruz bunu da anlattık. Birbirimizi dinledik. Biz birbirimize görüşlerimizi anlattık. Süre uzayınca rahatsızlığımı ifade ettim.

Erken seçime nasıl gidilir?

Bir gerçeği unutmayalım. siyasette 24 saat çok uzun bir süredir. Demokrasi kendi sorunlarını çözebilen bir sistemdir. Bugünden erken seçimi tek seçenek olarak ifade etmeyi de doğru bulmuyorum.

Deniz Baykal bir tiyatro sergileniyor dedi, katılıyor musunuz?

Bu sorunun burada sorulması çok doğru değil. Görüşmeler belirli bir seviyede yapılmış ve sonlanmıştır.