Siyaset Kılıçdaroğlu'nun Sarıgül açıklaması
Paylaş
Kılıçdaroğlu'nun Sarıgül açıklaması

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na adaylığı konusunda CNNTÜRK'te 'Ankara Günlüğü' programında gazetecilerin sorularını yanıtladı

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye katılımı ile ilgili sorularına, "Sayın Sarıgül, oldukça başarılı bir belediye başkanı. Partimize gelme konusunda bir talebi yok. Partimizin dışındaki bir kişi, onunla ilgili genel başkan olarak bir yorum yapmam doğru değil." diye cevap verdi.

"ÖNCE PARTİ ÜYESİ OLMASI LAZIM"

Zaman zaman gazetelerin 'Sarıgül CHP'ye gelecek' diye yazdığını belirten Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kendisinin bir açıklaması oldu, 'ben gelirsem 3 bin kişi gelirim' ben de şu açıklamayı yaptım; 'niye 3 binde 5 bin değil'. Gelecekse biz kimsenin önüne duvar örmeyiz. Partimize gelecekse gelir, ondan sonra eğer belediye başkanı olur mu olmaz mı o daha sonra ki aşama. Sayın Sarıgül'ün önce partimize gelmesi lazım. Partimizin üyesi olması için parti meclisimiz karar alması lazım. MYK ile olmuyor. Bu nedenle üyelik başvurusu yapılması lazım ve parti meclisinin üyelik kararı alması lazım. Bir kişinin bir partiden belediye başkanı, milletvekili, il meclis üyesi olabilmesi için önce parti üyesi olması lazım."

"KARŞILIKLI DİYALOGLARI YANLIŞ BULUYORUM"

Belirsizliklerin CHP'ye zarar vermeyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, gerek Sarıgül'ün gerekse de CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in adaylık açıklamalarına değindi. Karşılıklı diyalogları doğru bulmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sayın Sarıgül, bazı açıklamalarda yapıyor, bizim arkadaşlarımız karşı açıklamalar yapıyorlar. Hiç gerek yok, tartışmalara da gerek yok. Yeri zaman gelir taşlar oturur yerine" şeklinde konuştu.

"ADAYLIK İÇİN DOĞRUDAN VE DOLAYLI TALEPLER VAR"

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için nabız yoklamanın ötesinde doğrudan ve dolaylı taleplerin olduğunu açıklayarak, onları değerlendirdiklerini ifade etti.

Yerel seçimlerde başarı ölçülerinin ne olacağına ilişkin olarak ise Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Başarının ölçüsü genel seçimlerde iktidar olmaktır. Yerel seçimlerde de olabildiğince belediye kazanmaktır. Bütün siyasi partilerin ortak hedefi budur. Bu hedefi gerçekleştirmek için biz çalışıyoruz. Diğer partilerden biz çok önce başladık. Bunun içinde biz diğer partilerden önce başladık çalışmaya."




SEÇİMLERDE İTTİFAK SÖYLENTİLERİ


Seçimlerde ittifak iddialarını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, bütün siyasal partilere saygılarının olduğunu belirterek, siyasal partilerin zaman zaman işbirliği yapabileceğini, bunlara saygılı olduklarını ifade etti. Fakat kutuplaşma siyasetini doğru bulmadıklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü ben genel başkan olarak Türkiye'nin iyi yönetilemediğini düşünüyorum; içeride ve dışarıda. Türkiye'nin yeniden tamire ihtiyacı var. Bunun için ben AKP'ye oy vermiş DYP'yi ANAP'lı bütün yurttaşlarımızı CHP'nin çatısı altında bekliyorum. O parti ile bu parti ile değil, biz doğrudan vatandaşla işbirliği istiyoruz."

"ERGENEKON'A ÜYE OLACAĞIM" SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM


Ergenekon davası konusunda da eleştirilerini sürdüren Kılıçdaroğlu, özel yetkili mahkemelerin demokrasilerde olamayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu mahkemelerin gerçek anlamda darbeyi yargılamadığını savunarak, bu mahkemelerde bir hesaplaşmanın yapıldığını ifade etti.


'Ergenekon diye bir örgüt varsa, gösterin ben gidip üye olacağım' sözlerinin arkasında olup olmadığına da Kılıçdaroğlu, hala o açıklamanın arkasında olduğunu dile getirdi. Darbe kimden gelirse gelsin karşısında olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yargılanan öyle bir örgüt olmadığını ben gayet iyi biliyorum. Bu insanlar hayatlarında yan yana gelmemişler. Olmaz. Can Dündar'ı çağırdı. Dündar ne dedi, 'bu Ergenekon benim kitabımda yazan Ergenekon değil' dedi. Darbeler suçtur, buna itirazım olmaz. Bu davanın çıkar içine Türkan Saylan'ı koyarsanız bu dava o dava değildir." diye konuştu.




İLKER BAŞBUĞ'UN TUTUKLANMASI

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un durumuna değinen Kılıçdaroğlu, Başbuğ'un AK Parti döneminde yükseldiğini, Başbuğ'un terör örgütü üyesi diye hapsedildiğini hatırlatıp şu ifadeleri kullandı: "Bu terör örgütü üyesi her hafta Cumhurbaşkanı ile Başbakan ile görüşüyor. Hiç olmazsa terör örgütüne yardım ve yataklıktan dava açılması lazım, bunlara. Devletin en kilit yerine getirerek, devletin en hassas bilgini buna veriyorsunuz. Terör örgütüne yardım ve yataklık ediyorsunuz."

Söz konusu davada yapılanın bir mizansenden ibaret olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, yargılananların iktidara karşı olanlar olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, AK Partili bir milletvekilinin oyuncu Mehmet Ali Alabora için 'onun yeri de Siliviri'dir' dediğini hatırlatarak, 'AKP'ye karşı olanların yeri Silivri'dir' anlamına geldiğini kaydetti.

"HİÇBİR ZAMAN DARBENİN YANINDA OLMADIK"

Partisinin darbeci olarak adlandırılmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Darbelerden en çok mağdur olan biziz. 27 Mayıs darbesinden önceki duruma bakın. Darbe yapıldı biz iktidar olamadık. 12 Mart'ta, 12 Eylül'de CHP iktidara yakındı, darbe yapıldı. Hiçbir zaman darbe istemedik, darbenin yanında olmadık. Ama biz hiçbir zaman intikamcı yaklaşmadık. Seste çıkartmadık. Keşke mağdur edebiyatı yapsaydık mağdur olmazdık. Devletin kurumlarına saygılıyız ama orada hata yapan yargılanmalıdır. Biz kendimizi anlatamadık. Genel başkanları hapse atılmış partiyiz nasıl darbeleri savunuruz." sözlerini dile getirdi.



"CHP'NİN DARBEYİ DESTEKLEDİĞİNE YÖNELİK BİR ALGI VAR"

'Darbe destekçisi CHP' şeklinde bir algının olduğunu doğrulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Aslında o kadar çok yanlış algılar var ki. CHP'nin kadroları geriye dönük hesaplaşmaları yapmak istememişlerdir. Düşenler sağ hükümetler olduğu için orduyu suçlamak yerine CHP'yi suçlamışlardır. Oysa mağdur olan biz, iktidardan olan biz, tutuklanan biz, bütün bunların hepsi oldu. Bu algıyı nasıl değiştiririz, belki uzmanların işi."

HABERAL'İN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Ergenekon davasından tahliye olan CHP Milletvekili Mehmet Haberal'in isminin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçtiğinin hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı aday diye lanse etmenin doğru olmadığını belirterek, daha uzun bir sürecin olduğunu söyledi. "Gelişmeler neleri gösterir görmek lazım." diyen Kılıçdaroğlu, uzun tutukluluk sürelerini de eleştirdi. Bunun yanlış olduğunu gerek Cumhurbaşkanı ve gerek Başbakanın da dile getirdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, önümüzdeki dönemde yasal bir düzenleme yapılacaksa hazır olduklarını ifade etti. Bu konuda AK Parti ile yapılan bir protokolün olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bunun gerçekleşmediğini, bu konu çözülecekse parlamentonun yarın da toplanmasını istediklerini bildirdi.

Haberal'ın yemin etmesi için TBMM'yi neden olağanüstü toplamadıklarına Kılıçdaroğlu, Haberal'ın yemin etmesinin olağan bir durum olduğunu dile getirdi. Kılıçdaroğlu, milletvekilleri için bir hüküm verilmediğine de işaret ederek, Yargıtay aşamasına dikkat çekti.

4

Haberin Devamı