Beden Sağlığı Kilo verin, dizinizden yük kalksın (Dizde kök hücre tedavisi)

Kilo verin, dizinizden yük kalksın (Dizde kök hücre tedavisi)

Paylaş
Kilo verin, dizinizden yük kalksın (Dizde kök hücre tedavisi)

Dizlerdeki kıkırdak sorunlarına kök hücre ile çare olunabiliyor. İşte kök hücre hakkında en çok merak edilenler...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Işıklar anlattı:

Kilonun diz ağrısında rolü nedir?

Fazla kilosu olanların kıkırdak sorunu yaşama riski yüzde 20 daha yüksektir. Çünkü kıkırdağın yük taşıma özelliği belli bir sınırı aştığında bu doku daha hızlı bir şekilde kireçlenir, daha çabuk aşınır ve kolay yıpranır. Bu nedenle kilo vermek, dizdeki yükü de hafifletir. Örneğin 6 kilo vermek, dize binen yükten 48 kilo azaltır. Her fazla kilo belli hareketleri yaparken 8 katıyla kıkırdağa yansır. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.

Kaç seans sürüyor?

Bu tartışmalı bir konu. PRP’nin 1 seans yapıldığı durumlar da birer hafta ara ile 3 kez yapıldığı durumlar da var. Seanslar, vakaya ve doktorun uygulamasına göre farklılık gösterir. Kan bir kez alınır ve uygulamadan sonra kalan enjeksiyon dondurulur. Hastaya birden çok uygulama yapılacaksa, dondurulan enjeksiyonlardan yararlanılır.

Kimlerde fayda sağlıyor?

Pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazmanın içinde birçok madde bulunur. Bunlar, enflamasyonu (yangıyı) bastırıcı özelliktedir. Örneğin göze kum tanesi kaçtığında ortaya çıkan reaksiyon sulanmadır. PRP de dizde kıkırdak parçalarının yarattığı yangıyı bastırmayı sağlar. Hyaluronik asit ya da kortizon ile PRP uygulamalarını karşılaştıralım... Özellikle ileri derecede kireçlenmesi olan kıkırdak hasarlı hastalarda üçü arasında bili

PRP’de ne yapılıyor?

Hastadan bir miktar kan alınır. Kandan pıhtılaşmayı sağlayan hücreler ayrıştırılır. Ardından bu kan konsantre bizimde kişinin vücuduna geri verilir. Avantajı dışarıdan hastaya hiçbir şey verilmemiş olmasıdır. Doğru yöntemlerle hazırlanırsa alerji ya da reaksiyon yapıcı bir etkisi yoktur.

ULTRASONLA YAPILMASI BAŞARIYI ARTIRIR

PRP’nin doğru hazırlanması gerekiyor. Ayrıca enjeksiyon sırasında görüntüleme eşliğinde yapılması işlemin başarısı için önemli. Ultrasonla görüntüleme altında yapılan bir işlemde PRP’nin eklem içine uygun şekilde enjekte edildiğinden emin olunabilir. Ancak görüntüleme yapılmadan gerçekleştirilen işlemlerde yüzde 50 oranında madde eklem dışında verilme riski taşır. PRP’nin yararlarına ve tedavi edici özelliklerine dair şu an için bilimsel ve bu bilgileri destekleyici bir kanıt yok.

Belirtileri azaltıyor

Ancak spor yaralanmaları, özellikle genç kadınlarda diz kapağı arkası kıkırdak sorunlarında ağrı kesici özelliği taşıdığı ve yangıyı azalttığı biliniyor. PRP’nin kıkırdağı tamir edici, kıkırdak sorunlarını giderici ve kalıcı bir tedavi sağlayıcı özellikleri bulunmuyor. Tedaviye yönelik değil ancak hastalığın belirtilerini yönelik müdahale özelliği taşıyor.

YARIN: Kök hücre tedavileri kimlere yapılabilir?

Haberin Devamı