Sağlık Kilonun baş sorumlusu: İnsülin direnci (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Kilonun baş sorumlusu: İnsülin direnci (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Paylaş
Kilonun baş sorumlusu: İnsülin direnci (Bel, bacak ve basen nasıl eritilir?)

Eğer ailenizde şeker hastası varsa, göbek yağlarınızdan şikayetçiyseniz, ‘Açlığa hiç tahammülüm yok’, ‘Şekerli ve hamurlu yiyecekleri çok seviyorum’, ‘Geceleri uyanıp yemekten kendimi alamıyorum ‘ diyorsanız siz de insülin direnci olabilir. Dr. Ayça Kaya anlattı

İnsülin direncini kırmanın en iyi yolu egzersiz yapmaktır. Günlük aktivitenize ek olarak yapacağınız 30-45 dakikalık tempolu yürüyüş hücre ve hormon arasındaki iletişimi güçlendirir. Bu yürüyüşü alışkanlık haline getirdiğinizde gece uykularınızın daha rahatladığını, iştahınızın azaldığını fark edeceksiniz.

İLAÇ KİLO VERMEYE YETMEZ

Bazı hastalarda metformin ve akorboz gurubu ilaçların işe yaradığı bir gerçek. Ancak bir ilaca bağlı kalarak zayıflamayı da aklınızdan çıkarın. Bu ilaçlar insülini kontrol altına alıyor, iştahı biraz baskılıyor. Ama ilacı kullanıp eskisi gibi yerseniz sadece ilacın yan etkilerini yaşarsınız, ilaçtan şifa bulamazsınız. 2-3 yıldır bu ilacı kullanıp doğru yeme alışkanlığı kazanamadığı için hiç kilo verememiş birçok hasta tanıyorum.

Nasıl besleneceksiniz?

● İlk önce kan şekerinizi hızlı yükselten besin gruplarını öğrenin. Uzak durmanız gerekenler: Sofra şekeri, bal, pekmez, reçel, helva, lokum, çikolata ve içine sofra şekeri giren her türlü tatlı.

● Muz, incir, üzüm, kavun, karpuz gibi meyveler, beyaz un, pirinç, beyaz makarna, patates, havuç, bezelye, mısır gibi sebzeler de kan şekerini hızlı yükseltir.

● Kan şekerini yavaş yükselttiği için şunları tercih edin: Bulgur, kurubaklagiller, esmer unlar, esmer makarna ve ekşi meyveler (kivi, erik, portakal, mandalina, greyfurt, ekşi elma, ananas).

ŞEKERİ DÜŞÜK DİYE AŞIRIYA KAÇMAYIN

● Hamur işi yaparken beyaz un yerine tam buğday unu ve yulaf ezmesi kullanın. Özellikle bu tür unları süt veya yoğurtla karıştırarak kullanırsanız kan şekeri hızlı yükselmez.

● Et, tavuk veya balık gibi bir protein kaynağıyla tam buğday unundan yapılmış 1 dilim ekmek birlikte yenirse, yanında bir de bol limonlu salata tüketilirse kan şekeri çok yavaş yükselir.

● Elbette porsiyon kontrolünü elden bırakmayın. Şekeri düşük diye fazla yerseniz kilo alırsınız.

YARIN: Kalıcı kilo vermek için ipuçları

Haberin Devamı