Gündem Kimliği belirsiz bir ceset kaldı

Kimliği belirsiz bir ceset kaldı

Paylaş
Kimliği belirsiz bir ceset kaldı

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 51 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarda ölen 50 cenazenin ailelere teslim edildiğini, kimliği belirsiz bir kişinin kaldığını açıkladı

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı da Reyhanlı’da meydana gelen patlama ile ilgili olarak kamu görevlilerinin ihtimali olup olmadığına ilişkin soruşturma başlattı.

İlçe merkezinde Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler ve Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ile Antakya Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Toksöz’ün konuşmalarının ardından açıklamada bulunan Vali Lekesiz, hayatını kaybeden 50 kişinin cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini söyledi. Halk arasında dolaşırken yaralı ve yakınlarını kaybetmiş aileleri ziyareti sırasında, ’ölü sayısı daha fazlaymış veya daha azmış’ şeklinde değerlendirmeler yapıldığını belirten Vali Lekesiz, "Duyduğum için paylaşma ihtiyacı duyuyorum. Adli makamların yetkileri çerçevesinde yürütülen faaliyetler olup, hayatını kaybedenlerin tamamı da adli makamların, teşhis etme sureti ile hayatını kaybedenlerin sayısı 51’dir. 51 kişiden bir kişinin kimlik teşhisi henüz yapılamamıştır. Şu ana kadar, ’Yakınım bu olayda hayatını kaybetti, kayboldu, arıyorum, ulaşamıyorum’ diyen Türkiye Cumhuriyeti hiçbir vatandaşımız bulunmamaktadır" dedi.

’ŞEHİTLERDEN 45’İ TÜRKİYE VATANDAŞI’

Kimlik teşhislerinin ardından, cenazelerin ailelere teslim edildiğini vurgulayan Lekesiz, "Kimliği teşhis edilen 45 şehit Türkiye vatandaşı iken 5’i Suriyelidir. Olayın olduğu ilk günden itibaren, hastanelerimize 222 kişi yaralı olarak müracaat etmiştir. Bunların 154’ü ayakta tedavi görerek taburcu edilmiştir. Halen hastanelerde tedavisi süren 17 kişi vardır. Bunların 14’ü Türk vatandaşı, 3’ü Suriye vatandaşıdır. 7’sinin tedavisi ilimiz dışındaki hastanelerde sürdürülmektedir" diye konuştu.

’18 ŞÜPHELİ YAKALANDI, 4 ŞÜPHELİ ARANIYOR’

Reyhanlı’daki patlamaların asli ve tali faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmaların, güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından sürdürüldüğüne dikkat çeken Vali Lekesiz, şöyle devam etti:

"Bu birimlerimizin kararlı ve yoğun çalışmaları sonucunda, olayla ilgili olarak şu ana kadar toplam 18 kişi gözaltına alındı, 7’si sevk edildikleri adli mercilerle tutuklanarak, cezaevine kondu. Gözaltındaki 6 kişi ise Adana Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiştir. Tahmin ediyorum, bu akşam saatlerinde mahkemeye sevkleri yapılacaktır. Halen aranmakta olan olayla ilişkili olup, aranmakta olanların sayısı 4’tür. Gerek şu ana kadar yakalanan 18 kişi, gerekse aranmakta olan 4 kişinin, yani toplam 22 kişinin tamamı ilimiz nüfusuna kayıtlı, ülkemizin vatandaşıdır. Bunların arasından hiçbir tanesi Reyhanlılı değildir. Yine bunların içerisinde, hiçbiri de Suriyeli değildir. Bu saldırıyı gerçekleştirerek, insani nedenlerle geçici olarak misafir ettiğimiz sığınmacılar ile kardeşlik ve hatta akrabalık bağı olan ilimiz insanları arasında, onları karşı karşıya getirmek isteyenlerin amaçlarına ulaşamamaları noktasında gösterdikleri sağ duyudan dolayı Reyhanlılı ve Hataylı hemşerilerimize teşekkürlerimizi belirtmek isterim. Öte yandan, Reyhanlı ilçemizde genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması, vatandaşlarımızın yaralarını sarması, uğradıkları maddi ve manevi zararın telafisi için önemli adımlar atılmış ve atılmaktadır.

’BİN 47 VATANDAŞA ÖDEME YAPILDI’

Olayların 3’üncü gününde, Reyhanlı’da hayatın tekrar normale dönebilmesi için yapılması gerekenlere ilişkin bir yol haritası ortaya konulduğunu ve çalışmalara başlandığını anlatan Lekesiz, tüm kurumlarımız memurlarının, Reyhanlılıların her anlamdaki yarasını sarmak üzere çalışmalar içerisinde olduğunu kaydetti. Şu ana kadar olaydan olumsuz etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için, örneğin işyerinin, evinin, konutunun camını takabilmesi gibi belirli işleri giderilmesi için ortaya çıkan zarar raporları karşılığında bin 47 vatandaşa ödeme yapıldığını kaydetti. İşyeri hasarı nedeni ile işyerinden maaş alamayan 2, 3 veya 5 kişi çalıştıran iş yerlerindeki vatandaşların, en az 3 ay maaşının devletçe verebilmesi için çalışmalar başlatıldığını vurgulayan Lekesiz, bu kapsamda bin 24 kişiye 3 aydan az olmak üzere maaş ödenmesi için çalışmalar başlatıldığını belirtti.

430 iş yerinde hasarlarının tespit edildiğini kaydeden Vali Lekesiz, şöyle dedi:

"760 vatandaşımızın dosyası, ödeme için hazır hale getirilmiştir. Yine bu kapsamda, Maliye Bakanlığımız tarafından Reyhanlı’da olaydan etkilenen vergi mükelleflerine, müşkül sebepler tarafından değerlendirilerek, beyanname verme ve ödeme süreleri 30 Eylül 2013 günü mesai bitimi saatine kadar ertelenmiştir. Reyhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından mağdur olan ailelerimize ve esnafımıza, bir defaya mahsus olmak üzere, maddi yardım yapılmaya başlanmıştır."

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Öte yandan, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı da Reyhanlı İlçesi’nde meydana gelen patlama ile ilgili olarak kamu görevlilerinin ihtimali olup olmadığına ilişkin soruşturma başlattı.

KAMU GÖREVLİLERİNE İHMAL SORUŞTURMASI

Reyhanlı İlçesi’nde 51 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilgili açıklama yapan Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı ihmali olan tüm kamu görevlileri hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı yazılı açıklamada, Hatay’ın Reyhanlı İilçesi’nde 11 Mayıs’ta saat 13.40 sıralarında Atatürk Meydanı’nda ve yaklaşık 5 dakika sonra postane binası önünde 2 ayrı patlama meydana geldiği kaydedildi.

Patlamalarda 51 kişinin hayatını kaybettiği, 222 kişinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, şu açıklamaya yer verildi:

"Olayla ilgili soruşturma Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca 2013/1597 soruşturma numarasıyla sürdürülmektedir. Ancak söz konusu patlama olayının meydana gelmesi öncesi ve sonrasında ihmali görülen tüm kamu görevlileri ile ilgili ayrıca Hatay Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma açılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Ferhat DERVİŞOĞLU/ REYHANLI (Hatay), (DHA)