Gündem Kira beyannamesi nasıl verilir?

Kira beyannamesi nasıl verilir?

Paylaş
Kira beyannamesi nasıl verilir?

Kira geliri elde edenler için beyan süreci 1-25 Mart tarihleri olarak belirlenmişti. Konutta yıllık 4 bin 400, iş yerinde ise 34 bin lira gelir elde eden vatandaşların ödeyeceği kira beyannamesi için süreç bitiyor. Milyonlarca ev sahibinin ödeyeceği kira beyannamesi, Gelirler İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden yatırılabilecek. Peki, kira beyannamesi nasıl verilir? İşte, detaylar…

Kira beyannamesi için son gün 25 Mart. Kira beyannamesi verecek olan gayrimenkul sahipleri internette sıklıkla “Kira beyannamesi nasıl verilir?” sorusunu aratıyor. İşte, detaylar…

Haberin Devamı

KİRA BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

Mükellefler, pazartesi günü saat 23.59’a kadar gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ‘Hazır beyan Sistemi’ne girerek hazırlanmış beyanları onaylayarak hızlı ve kolay bir şekilde beyanname verebilecek.

Beyannameler;

• Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında,

• Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesi) vergi dairesine kâğıt ortamında,

• 3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden, verilebilecek.

KİRA BEYANNAMESİ İÇİN HAZIR BEYAN SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?

Kira geliri elde eden mükellefler; kimlik bilgilerini girip özel güvenlik sorularını cevaplayarak, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) şifreleri ile şifre yok ise anında İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasından “Kayıt Ol” ile online şifre edinerek, İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak (Şifre yoksa herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz alınabilir), e-Devlet üzerinden, Sisteme 7 gün 24 saat giriş yapabilirler.

Haberin Devamı

Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da hazır Beyan Sisteminden yararlanabilecek. Buna göre, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, Sistem üzerinden hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecek. Onaylanan kira geliri beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilecek. Ayrıca, Sistemden anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartlarının yanı sıra internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilecek.

KİRA GELİRLERİNİ BEYAN ETMEYENE CEZA

Kira gelirlerini beyan etmeyenlere, eksik ve yanlış beyan verenlere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanacak. ‘ben kirayı elden alıyorum’, ‘sözleşme yapmadım’, ‘kimse tespit edemez’ demeyin. evini veya iş yerini kiralayanların ne kadar gelir elde ettiği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, Ptt, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kolayca tespit edilebiliyor.

Haberin Devamı

İKİ YÖNTEMDEN BİRİ SEÇİLECEK

‘Götürü gider’ ve ‘gerçek gider’ olmak üzere 2 yöntemden biri seçilecek. Götürü gider hiçbir masrafınız olmasa bile kazançtan direkt yüzde 15 indirim yapmanızı sağlıyor. Bu yöntemi seçenler 2 yıl boyunca aynı yöntemi tercih ediyor. Gerçek giderde ise giderleriniz varsa vergi ödemesi bile çıkmayabilir.

KREDİ ÖDEYENLER

Kiraya verdiğiniz evi, banka kredisi kullanarak satın aldıysanız, ‘ödediğiniz faizleri’, kira gelirinizden düşebilirsiniz. Bankaya yapılan ödemelerin toplamını değil, o ödemelerin içinde yer alan ‘faizleri’ gelirden indirebilirsiniz.

KİRADA OTURANLAR

Evini kiraya veren, kendisi de kirada oturuyorsa, ‘gerçek gider’ yöntemini seçip, ödediği kirayı elde ettiği kiradan düşürerek ciddi bir indirim sağlayabilir.

İŞ YERİ SAHİPLERİ

İş yeri kira geliri 34 bin liranın üzerinde olanlar beyanname vermek zorunda. Ayrıca konut (istisna sonrası rakam) artı işyeri brüt kira geliri 34 bin liranın üzeri olanlar da beyanname verecek.

Haberin Devamı

60 YAŞ ÜZERİNE EVDE HİZMET

İnternet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyen 60 yaş üzeri mükellefler, okuma yazma bilmeyenler ile engelli ve hastalar ‘444 0 189’ numaralı Vergi İletişim Merkezi’nden yardım isteyebilecek.