Gündem Kırklareli kültürünü herkes tanıyacak

Kırklareli kültürünü herkes tanıyacak

Paylaş
Kırklareli kültürünü herkes tanıyacak

Kırklareli Belediyesi, kenti anlatan 7 kitap hazırlıyor. CHP’li Başkan Kesimoğlu; “Proje Kırklareli kültürünü tanıtmak için eşsiz bir fırsat” dedi

RÖPORTAJ: TUNCAY UĞURLU
postatrakya@posta.com.tr


‘KENTİMİZDE BOZUK YOL KALMAYACAK’

■ Dört bir koldan kentin yollarını yapıyorsunuz. Çalışmalar ne aşamada?

Evet, yol yapım ve düzenleme çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Sıcak asfalt seriminde Kırklareli tarihinin en büyük çalışmasını başlattık. 206 bin metrekarelik alanı 40 bin ton sıcak asfaltla kaplayacağız. Bu 29 futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Bu kapsamda Pınar Mahallesi’nde bugüne kadar ki en büyük yol yapım çalışmasının startını verdik. 68 cadde ve sokak yenilenecek. Bölgenin sıkıntılarını biliyoruz. Pınar Mahallesi’nde de yaklaşık 60 bin metrekare parke taşı döşeyeceğiz. Kırklareli’nde bozuk yol kalmayana kadar çalışacağız. Vatandaşlarımız ulaşımlarını bu sayede daha rahat ve kolay sağlayacaklar. Bozuk yolların sağlıklı ve uzun soluklu olarak halkımıza hizmet vermesi için çalışıyoruz.

'HALKIMIZ HOŞGÖRÜ VE ANLAYIŞINA SIĞINIYORUM'

■ Bu çalışmalar ne zaman tamamlanacak?

En hızlı şekilde tamamlayıp, vatandaşların hizmetine sunacağız. Örneğin Eriklice Caddesi’ni bir günde sıcak asfaltla kapladık. Neredeyse her sokağımızda ve caddemizde çalışmalarımız var. Bu nedenle trafikte de sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntıları yaşamamak için tedbirlerimizi aldık. Ancak yine de vatandaşlarımızın çalışmalar boyunca bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz.

■ Yol çalışmalarının yanı sıra çevresel düzenlemeler de yapıyor musunuz?

Tabii ki. Yol çalışmalarının ardından kaldırım ve bordür taşlarını da Kırklarelispor’un renkleri olan yeşil, beyaza boyayacağız. Öte yandan kilitli parke taş döşemelerine de devam ediyoruz. Pınar Mahallesi’nde 68 sokak ve caddemizi yenileyeceğiz. Bazı sokaklarımızı yeniledik. Bademlik ve İstasyon Mahallesi’nde de parke taşı döşeme çalışması yapıyoruz.


'FEVZİ ÇAKMAK BULVARI MODERNLEŞİYOR'

■ Kırklareli’ne modern dokunuşlarınız olduğunu biliyoruz. Bahseder misiniz?

Bu dokunuşlardan biri, Fevzi Çakmak Bulvarı. Çalışmalara başladık. İlk kazmayı vurduk. 3 ay içinde de bitireceğiz. Vatandaşlarımız burada park sorunu yaşıyordu. Proje sonunda Fevzi Çakmak Bulvarı’nı araç trafiğine kapatacağız. Araç parkı için yol boyunca ceplerimiz olacak. Trafiğin akacağı bir şeridi de boş bırakacağız. Geri kalan yerleri kaldırımlara pay edeceğiz. Alt yapı sorunlarını da çözeceğiz. Yağmur suyu gideri, tabelası ve ışıklandırmasıyla titizlikle ilgileneceğiz. Yanı sıra otopark projemiz var. 2 yılı aşkın süredir müze arkasında bulunan alan üzerinde yapacağımız otopark projemize izin almaya çalışıyorduk. Nihayet çalışmalarımızın ve çabalarımızın sonucuna ulaştık. Çok çalıştık, çok çabaladık, çok bekledik ve sonunda gerekli izini aldık. Şimdi bu projeyi hayata geçirme vakti geldi. Yine Kırklareli’ne bir başka modern dokunuşumuz Kapalı Pazar Yeri olacak. Süpürgeciler Sitesi’nde yapılmak üzere bir Kapalı Pazar Yeri projesi geliştirdik. Onunla ilgili çalışmaları tamamladık. Belki kendi imkanlarımızla buraya bir kapalı pazar yeri yapabilirdik. Ancak o kadar verimli bir yerin tek bir amaç için kullanılmasına gönlümüz razı gelmiyor. Orada 3 otopark, Kapalı Pazar Yeri, AVM ve sosyal konutlar yapacağız. Kentimize modern bir kimlik kazandıracağını düşündüğümüz projeyi hayata geçirmek istiyoruz.

■ Kırklareli’nin en büyük sorunu nedir?

30 yıllık bir su sorunumuz var. Suyumuzu Kırklareli Barajı’ndan alıyoruz, parasını da devlete ödüyoruz. Suyu Armağan Barajı’ndan almak için girişimde bulundum. Yaklaşık 2.5 yıldır uğraşıyorum. 20 kilometrelik isale hattıyla tertemiz suya kavuşacağız. Kırklareli Barajı tarım suyu üreten bir baraj ve ekonomik ömrünü tamamladı. Bu aylarda mangan çoğalıyor, suyun seviyesi düşürülüyor. Alt tabakalardan su kullanmak zorunda kaldığımız için arıtma tesisimizin teknolojisi yetersiz kalıyor. Arıtma tesisimizin yenileme çalışmalarında sona yaklaştık. 10 gün içinde tamamlanacak. Orada kurduğumuz sistem dünya standartlarında olacak.

■ Turizmin gelişmesi için yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?

Kırklareli’ne kilise kazandırmak istiyoruz. Bulgaristan Devlet Müzesi Genel Müdürü’yle görüştük. Kiliseyi Bulgaristan Devlet Bakanlığı yapacak. Yani tüm harcamayı Bulgaristan karşılayacak. Ancak bazı kesimler bu işi anlamayarak, “Nasıl kilise yaparsın” diyorlar. Ben Müslümanım. Biz yurt dışında camilerimize, tekkelerimize gidiyorsak, neden o insanlar da ilimize gelip, kiliselerini ziyaret etmesinler? Onlarda buraya gelsinler ve ekonomimizi canlandırsınlar. ‘

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

■ Tarihi Gar Binası için çokça mücadele veriyorsunuz…

Çünkü orada bir tarih yok oluyor ve buna izin vermeyeceğim. Burası 10 yıllığına rektörlüğe verilmişti. Ancak 3 yılda herhangi bir adım atılmamış. O Gar Binası’na Atatürk, 21 Aralık 1930 tarihinde beyaz treniyle geldi. Tarihi değeri büyük. Biz de kültürümüze sahip çıkma sorumluluğuyla hareket ediyoruz. 2 kez reddedildik ama yeniden başvurduk. Konunun takipçisiyim. Gar Binası’nın çatısı çöktü, camları kırıldı.

‘KÜLTÜRÜMÜZÜ TÜM TÜRKİYE’YE TANITACAĞıZ’

■ Kültür sanat alanında hangi projelere imza atıyorsunuz?

Kültür Evi projemizi çok önein eşsiz bir fırsat.
Halk odaklı bir belediyecilik anlayışımız var. Bir örnekle anlatayım. Belediye binasının girişinde ‘Üzüm Masa’ adını verdiğimiz bir birim kurduk. Amacımız, vatandaşlarımızın taleplerine anında cevap verebilmek. Özel eğitimli personelimiz, vatandaşa en iyi şekilde hizmet vermek için hep orada olacak. Bankada sıra alır gibi orada da tek tuşla sıra alacaksınız. Kenarda kahvenizi yudumlarken ihtiyacınızın yüzde 80’ini orada giderebileceksiniz.

‘ATATÜRK’ÜN EVİ’ KIRKLARELİ’NE GELİYOR

■ Atatürk Evi’nin benzerini Kırklareli’ne yapacaksınız. Çalışmalar ne aşamada?

Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aynısını Kırklareli’nde yapacağız. Temelini attık. 1 ay içinde kabasını bitireceğiz. Yayla Mahallesi’nde inşa edeceğimiz proje tamamen Kırklarelili hayırsever vatandaşların desteğiyle hayata geçecek. Belediyenin kasasından 1 kuruş dahi çıkmayacak. Burası bizim için gurur kaynağı olacak. Atatürk Evi’ni ziyaret edenler kendilerini Selanik’teymiş gibi hissedecekler. Evin içinde Atatürk’ün giydiği kıyafetlerin ve kullandığı objelerin aynıları olacak. Bir çok belge de yer alacak. Ayrıca Zübeyde Ana ve Atatürk’ün silikon heykelleri de olacak.


‘Yayla çokgüzel sendegel’

■ ‘Yayla Meydanı cazibe merkezi olacak’ demiştiniz. Yatırımlarınız sürüyor mu?

Yayla Mahallesi’ni çok önebe yaptık.

Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar el emeği işlerini buralarda sergileyip satabiliyorlar. Kültür Evi ve Atatürk Evi’nin de tamamlanmasıyla Yayla Mahallesi, Kırklareli’ne gelenlerin uğramadan geçmeyeceği bir yer olacak. Ayrıca İnci Dere projemiz var.

Eskişehir’deki Porsuk Çayı’nı örnek alıyoruz. Burası yıllardır görüntü ve koku itibariyle bizleri rahatsız ediyor. Projesi kısa zamanda elimize geçecek. 10 milyon liralık yatırım gerektiren bir proje olduğu için İller Bankası’nın yardımıyla yapacağız. 3.5 kilometrelik alanı kaplayan projemizde kamulaştırmaları yaptık. İnci Dere’nin yatağını kişisel ilişkilerimle düzenledim. Duvarlarını, zeminini yaptırdık, şimdi de ferforje demirleri takılıyor. Burayı pırıl pırıl yapacağız. Bir cazibe merkezi haline getireceğiz. 1.5 yıl içinde tamamlayacağız.