Cumartesi Postası Kırmızı noktalı dans

Kırmızı noktalı dans

Paylaş
Kırmızı noktalı dans

Son günlerde İstanbul kadınlarının yeni bir tutkusu var: Pole Dance yani Direk Dansı! Işıl Cinmen gittikçe popülerleşen bu dansı denedi, derslere katılan kadınları izledi, ve izlenimlerini yazdı

IŞIL CİNMEN
isil.cinmen@posta.com.tr


Burası bir dans okulu, WOW Dance İstanbul... “Kadın olma merkezi” gibi bir yer. Her yerde kadınlar var. Zaten bazı derslere erkek sinek bile giremiyor.

Çünkü bu ‘okul’da, kadın olmanın nasıl bir şey olduğu öğretiliyor. Katılabileceğiniz dans kursları arasında, Direk Dansı, Burlesque ya da Dance Provocateur gibi ilginç seçenekler var. Ama gördüğüm kadarıyla WOW’da öğretilen en mühim şey bunlar değil.

KENDİNİ BEĞEN

Marilyn Monroe gibi gülmeyi... Brigitte Bardot gibi bakmayı... Sophia Loren gibi durmayı... Dita Von Teese gibi dans etmeyi öğretiyorlar.

Yani kendinizi bir kadın olarak beğenmeyi öğretiyorlar. Utanmamayı... Hatta utanmaz olmayı! Çünkü utanarak ‘kadın’ olunmaz. Bir derslerine katıldım: Pole Dance yani Direk dansı!

Dünyanın en seksi danslarından biri. Sınıfa girdiğimde ürkek bakışlı, güvensiz, sıradan görünen bir grup kadın vardı. Bir saat içinde beden dilleri, aynayla ilişkileri ve hatta saçlarını savuruşları dahi değişti. On yıllardır bedenlerine ve ruhlarına zorla giren baskılar, ayıplar, mahcubiyet, güvensizlik çıktı, gitti. Direk Dansı dikey, metal bir boru kullanılarak yapılıyor.


Çok zor ve çok zevkli! Bugüne kadar striptiz ile özdeşleşti. Fakat kökenleri eski bir Çin sirk akrobasi aparatı olan ‘Chinese pole’a dayanıyor. Son zamanlarda da bir egzersiz şekli olarak Batı’da çok moda oldu. İstanbul’da da her gün onlarca kadın bu dansa başlıyor. Wow Dance İstanbul’un kurucuları Sevinç Gürmen ve Zeynep Vargil İstanbul’daki 3’üncü şubelerini açtılar.

Dansın, kadınların kendileriyle barışması için ne kadar önemli olduğunu anlatıyorlar. Zeynep şöyle diyor: “Bugün, bundan sonraki hayatınızın en genç günü... Daha seksi, daha enerjik, daha az kırışıklı bir zaman yok gelecekte. O yüzden kendinizle dans etmenin bir yolunu bulun!

DİREK DEYİP GEÇME

Direk dansı, direk kullanılarak yapılan bir spor-dans branşı, jimnastiğin bir türevi. Tüm dünyada popülaritesi artıyor. Çok ileri seviyelerde hayli akrobatik hareketler de işin içine giriyor, daha fazla antrenman gerekiyor.

SINIRLARINI KEŞFET

■ Kimler Pole Dance yapabilir? Mesela çok şişmanlar ya da hiç spor yapmayanlar yapabilir mi?

Neredeyse herkes! Öğrencilerimizin yüzde 50’si daha önce hiç spor yapmamış ve spor yapmaktan haz etmeyen kişiler. Beden tipinizin ya da yaşınızın çok dezavantajı yok. Disiplinli olmak önemli!

■ Ne kadar sürede öğrenilir?

Pole Dans temellerinin öğrenildiği süreç 2 ile 4 ay sürüyor. Sonrasında öğrenilen temellerin üzerine farklı farklı hareketler, seviyelere uygun şekilde ayrılarak öğretilmeye başlanıyor; böylece başlangıç seviyesi tamamlanmış oluyor.

■ Neden ilk akla gelen striptiz oluyor?

Egzotik kulüplerde de bu direklerden olması... Ve belki de Demi Moore! Pole yani direk aslında sadece bir direk! Siz bunu ne şekilde nasıl kullanmak isterseniz o şekilde kullanabilirsiniz. Bu bir akrobasi aparatı da bir dans-spor gereci şeklinde de olabilir.

Bizim için direk, kadınların spor yaparken, eğlenebileceği, sosyalleşebileceği, rahat, özgür olabileceği, kendilerini keşfedebilecekleri bir aparat!

Haberin Devamı