Beden Sağlığı Kış aylarında kepeklenme artıyor

Kış aylarında kepeklenme artıyor

Paylaş
Kış aylarında kepeklenme artıyor

Saçlarda meydana gelen kepek birçok kişinin sorunları arasında. Vücudun susuz kalmasından hastalıklara kadar pek çok neden saçlarda kepeklenmeye yol açabiliyor. Kış aylarında ise bu sorun daha fazla ortaya çıkıyor

Vitaminsizlik, havaların soğuması ve bunun gibi bir çok nedenin saçlarda kepeklenmeye sebep olabileceğini söyleyen Dermatec Polikliniği Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat Ertek, "Havaların soğuması ile genellikle kış aylarında cilt kurur. Cildin kuruması saç derisinde kepeklenme ve kaşınmanın en büyük nedenidir. Saçla ilgili birçok hastalıklar vardır. Bunlar doğrudan doğruya saçlara ait mikroplu bir takım hastalıklar olabildiği gibi, vücudun bütününü ilgilendiren birtakım hastalıklar da saçlar üzerinde zararlı etkiler yapabilir. Vücudun bakımına, beslenişine bağlı olan açlık, vitaminsizlik gibi haller, şeker hastalığı gibi bünye bozuklukları saçlara zarar verebilir. Başlıca hastalıklar, saç dökülmesi, saçkıran hastalığı, kepek (sebore) hastalığıdır" dedi.

CİLT KURULUĞU KEPEKLENME SEBEBİ


Kepeği, ölü hücrelerin dökülmesi olarak tanımlayan Ertek, "Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı herhangi bir dönemde kepeklenme sorunu ile karşılaşmaktadır. Özellikle kepek problemi koyu renkli kıyafetler giyildiğinde belirgin hale gelir. Birçok insan kepek probleminin ya saçlarını çok yıkamaktan ya da az yıkamaktan dolayı kaynaklandığını düşünürler. Saç düzenli olarak şampuan ile yıkanmazsa, kafa derisindeki yağ hücreleri kepek oluşmasına neden olabilir. Saçı sık sık şampuanlamak da kafa derisini tahriş edip kepeğe neden olabilir. Bunun yanında havaların soğuması ile genellikle kış aylarında cilt kurur. Cildin kuruması saç derisinde kepeklenme ve kaşınmanın en büyük nedenidir" ifadelerini kullandı.


SAÇINIZA BUNLARI YAPMAYIN


Ertek, "Kepeğin zararları arasında sayılabilecek temel sorun, bu beyaz yağlı oluşumların saç derisinde kaşıntıya neden olması ve kişinin de saçlı deriyi kaşırken bölgeye zarar vermesidir. Kepek, bulaşıcı veya ciddi bir hastalık değildir. Fakat, kepeği önlemek için saç derisine gerekli bakımı yapmak gereklidir. Sık aralıklarla saç boyası uygulaması, kimyasal kullanımı gerektirdiği için saça zarar vermektedir. Saçı şekillendirmek için kullanılan doğal olmayan saç şekillendiriciler saç derisinde alerjik tepkiye neden olabilir veya bu ürünlerin çok fazla kullanımı saç derisini tahriş edebilir. Ayrıca, sık aralıklarla fön çekme ve saçı şekillendirme saça zarar vermektedir. Şekil veren ve saç kurutan aletler, ısıdan dolayı saçlara zarar verir. Sıcak uygulamalar sonucu saç var olan nemini ve esnekliğini kaybeder. Saçların hep toplanması sakıncalıdır. Saçlarınızı ara sıra serbest bırakarak hava almasını sağlamalısınız" dedi.


Haberin Devamı