Ekonomi Kış bakımı ihmale gelmez!

Kış bakımı ihmale gelmez!

Paylaş
Kış bakımı ihmale gelmez!

Kış bakımı ihmale gelmez!

Her an şiddetli bir hava olayını yaşayan Türkiye’de kışlar da sert geçiyor. Karakışta yolda kalmamak istiyorsanız tavsiyelerimize mutlaka kulak verin...



Dünya genelinde doğa olaylarının sıklığı ve şiddeti her geçen gün artıyor. Bu nedenle kışlar daha soğuk, yazlarsa daha sıcak geçiyor. Önümüzdeki günlerde yurdumuzu etkisi altına alması beklenen soğuk ve yağışlı havalara kılık kıyafetinizle hazırlıklı olabilirsiniz. Peki otomobiliniz aynı koşullara hazır mı? Kısa sürede ve çok ucuza yaptırabileceğiniz kontroller sizi kış aylarında hem yolda bırakmayacak hem de daha fazla para harcamaktan kurtaracak. Bu hafta sizler için kış bakımını mercek altına yatırdık. Kılavuzumuz ile bu kışı sorunsuz atlatacağınıza inanıyoruz.

Akü

Otomobilin bütün sistemlerinin güç kaynağı olan akü kış aylarının en çok baş ağrıtan parçası olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü aküler kış aylarında far, kalorifer ve diğer elektrik ihtiyacı duyan sistemlerin çok çalışması nedeniyle özelliğini yitirebiliyor. Bu nedenle akünün voltajı ve şarj gücü midtronic adı verilen bir cihazla ölçülerek sıkıntı olup olmadığı kolayca anlaşılabiliyor. Akünün kontrolüne yarayan bir başka alet de asit bomametresi. Akü kapağı açılarak yapılan ölçümde akünün şarja ya da saf suya ihtiyaç duymadığını öğrenmek mümkün.

Antifriz

Antifriz, radyatör soğutma suyunun donma ve ısınma derecesini düzenleyen bir kimyasal. Antifriz bomametri adı verilen cihazla yapılan ölçümde radyatör suyundaki antifrizin etkisi belirlenerek ya eklenmesi ya da soğutma suyunun tamamen boşaltılarak yeniden antifriz ve su eklenmesi yoluna gidiliyor.

Fren hidroliği

Kış aylarında yolların kayganlaşması nedeniyle frenler çok daha önemli bir hal alıyor. Bu nedenle fren hidroliğinin de bütün özelliklerinin tam olması şart. Fren hidroliği bulunduğu haznenin kapağı açılarak göz ve elle yapılan muayene sonucunda kontrol ediliyor.

Şanzıman ve diferansiyel yağı

Otomobillerin mekaniğinde en önemli parçalar arasında yer alan şanzıman ve diferansiyelin yağı durumları da kontrol edilmeli. Çünkü soğuk kış gecelerinde bu yağın donması halinde araç büyük bir hasar görebilir. Bu nedenle bu yağın bulunduğu bölümün tapası açılarak seviyesi kontrol edilmeli, belirli bir miktar akma yapmıyorsa mutlaka yağ eklenmeli.

Motor yağı

Aracın kalbi olan motorun verimli çalışabilmesi için çok önemli bir rol üstlenen motor yağının da kış başlamadan önce kontrolünde fayda var. Yağ gösterge çubuğuyla seviye ölçülürken, elle de yoğunluğu belirlemek mümkün. Eğer yağ çubuğun üzerinde belirtilen sınırların altındaysa mutlaka ekleme yapılmalı ya da periyodik değişim kilometresi geldiyse yağ değiştirilmelidir.

Hava filtresi

Yanma odasına giden havanın süzgeci rolünü üstlenen hava filtresi yaz aylarında artan toz miktarıyla birlikte daha kısa ömürlü olabilir. Bu nedenle hava filtresi de kontrol edilerek gerekiyorsa değiştirilmeli ve yanmanın daha sağlıklı olması sağlanmalı.

Silecek suyu

Yağışlı havalar sebebiyle kış aylarında sıkça ihtiyaç duyulan silecek suyu bu bakımda mutlaka kontrol edilmeli. Sürücünün yolu daha iyi görmesi için ihtiyaç duyulan silecek suyuna katılacak deterjanlarla temizleme gücü artırılabilir. Ayrıca bu deterjanlar kış aylarında cam suyunun donmasını engelleyeceğinden sistemin çalışmasını da kolaylaştırır.

Silecekler ve fıskiyeler

Kış aylarında belki de aracın en çok kullanılan parçalarından olan sileceklerin yeni ve sorunsuz olması hem görüş hem de rahatlık bakımından önemlidir. Yaz aylarında güneşin de etkisiyle deforme olan silecek lastikleri ve fıskiyeler çalıştırılarak kontrol edilmeli. Eğer silecekler püskürtülen suyu iz bırakmadan temizliyorsa bir sorun yok demektir ancak iz bırakıyorsa lastiklerinin değiştirilmesi gerekiyor.

Kalorifer-klima sistemi

Kışın en çok ihtiyaç duyulan parçalardan birisi hiç kuşkusuz kalorifer sistemi.. Bu nedenle klima ve kalorifer sistemi çalıştırılarak gerek ısıtma, buğu çözme gerekse diğer fonksiyonları açısından elden geçirilmeli, varsa sorunlar giderilerek kışın üşüme ihtimali ortadan kaldırılmalı.

Rezistans
Kışın arka camdaki buğuyu çözerek görüş olanağını artıran rezistans da kontrol edilmesi gereken unsurlardan birisi. Multimetre adı verilen cihazla rezistans çizgilerini oluşturan devrelerin direnci ve güç aktarımı kontrol edilmeli. Sorun varsa tamiri ya da camın değiştirilmesi yoluna gidilmeli.

Farlar
Kışın erken kararan veya kapalı hava nedeniyle yaz aylarına göre daha fazla ihtiyaç duyulan farlar da daha iyi bir görüş için gerek yükseklik, gerekse yan açılar olarak kontrol edilmelidir. Bir sorun varsa gerekli ayarlar yapılmalı ve ampuller değiştirilmelidir.

Balatalar ve diskler
Fren balataları ve diskler de kış öncesinde kontrol edilmesi gereken parçalardan. Gözle yapılan muayene de balataların durumu kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Disklerde de herhangi bir sıkıntı olup olmadığına bakılarak kış aylarından önce gerekli önlemler alınmalı.

Lastikler
Otomobili ve dolayısıyla içindekileri yola bağlayan lastikler kış aylarında kilit rolü üstlenmekte. Çünkü gerek yağışlar gerekse kış koşullarında lastikler frenden yol tutuşuna kadar güvenlik için çok önemlidir. Bu nedenle lastiklerin gözle ve ilgili cihazlarla diş derinliğinden yüzeyine kadar kontrolleri yapılmalı, gerekirse bir lastikçiye gidilerek lastiğin durumundan emin olunmalı. Ayrıca yaz lastiklerinin yerine kış lastiklerinin takılması da güvenliği artıracaktır.

Korozyon
Aracın boyası üzerinde meydana gelen çizik, kırılma vs. sorunlar yağışlarla birlikte daha büyük sorun haline gelir. Çünkü buradan sızan su zamanla aracın boyasında ciddi problemler yaratabilir. Ayrıca kış aylarında yollara bolca tuz ve üre gibi korozyonu artıran malzemelerin dökülmesi boyadaki problemlerin büyük bir hızla artmasına sebep olabilir. Korozyon ve benzeri etkilerden korunmak için daha kapsamlı kış kimyasalları da bu işin uzmanı yerlerde yaptırılabilir.

Haberin Devamı