Gündem Kış lastiği ne zaman takılır? Ne zaman geçilecek? Cezası ne kadar?

Kış lastiği ne zaman takılır? Ne zaman geçilecek? Cezası ne kadar?

Paylaş
Kış lastiği ne zaman takılır? Ne zaman geçilecek? Cezası ne kadar?

Kış mevsimine yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Her gün yollara milyonlarca araç çıkıyor. Lastikler ise hayati derecede önemli... Aralık ayına çok az bir süre kala vatandaşlar "Kış lastiği ne zaman takılır?" sorusuna yanıt arıyor.

Bu günlerde en çok aratılan konuların başında, kış lastiği geliyor. Aralık ayına 20 gün kaldı ve "Kış lastiği ne zaman takılır?" sorusuna yanıt alınmaya çalışılıyor. Öte yandan kış lastiğine geçilmemesi durumunda ise yüksek cezalar sürücüleri bekliyor.

Haberin Devamı

KIŞ LASTİĞİNE NE ZAMAN GEÇİLECEK?

Kış lastiği takmak her yıl olduğu gibi bu sene de 1 Aralık 2018 - 1 Nisan 2019 tarihleri arasında zorunlu... Kış lastiği takmayanlara 715 lira ceza kesilecek. 2019 yılında zam yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

KIŞ LASTİĞİNİN BAŞLICA FAYDALARI NELERDİR?

Kış lastiğinin günümüzde birçok faydası bulunuyor. Mevsim şartlarına göre önem kazanan bu lastiklerin sizlere kış aylarında sunacağı faydaları şu şekilde sıralanıyor;

Kış lastiklerinin içerisinde yer alan diş derinliği, yaz lastiklerine göre daha fazladır.

Yol üzerinde kar, buz, su veya çamur ini azaltıyor.

Kış lastiklerinin içerisinde yer alan madde sayesinde sertleşmiyor ve tutunma özelliklerini koruyor.

Islak zeminde bile sürüş emniyetini arttırıyor.

Haberin Devamı

Fren gücünü arttıran bir yapıya sahiptir.

Kış lastiklerinin yanı sıra karlı dönemlerde zincir kullanımı da oldukça önemlidir. Araçların mekanik aksamlarını koruyabilmek açısından kaliteli bir zincire yönelmekte fayda vardır.

Bu şartları ele almanız durumunda sorun yaşamadan araç lastikleri seçimlerinizi yapabilirsiniz. Son dönemlerde birçok sürücü, alanında göz dolduran markaları tercih etmek açısından araştırmalar yapmaktadır. Aracınıza %100 uyum sağlayacak olan lastik seçiminizi usta ile yapabilir, böylelikle kış dönemlerinde sorun yaşamadan bir kullanım ortamı sağlamanın keyfini sürebilirsiniz. Günümüz standartlarında çok sık göz önüne çıkan kış lastikleri, sorunsuz bir sürüş keyfini tam anlamıyla ele almanıza yardımcı olacak.

KIŞ LASTİĞİ KİMLERE, HANGİ ARAÇLARA ZORUNLU?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hususi tescilli taşıtlarda kış lastiği takma zorunluğu olmadığı belirtilerek, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarınsa kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğu bildirildi.

Açıklamada, kış lastiği zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin 9 Şubat 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan 687 nolu KHK ile Bakanlığa verildiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"1 Nisan 2017'de Resmi Gazetede yayımlanan, 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme, hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte, can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz."

Haberin Devamı