Birçok insanın tadını sevmediği ve yemeyi çok tercih etmediği kış sebzesi karnabahar aslında vücudumuza sayısız faydası olan bir şifa deposu. Belki bu faydalarını okuduktan sonra siz de karnabahara bir şans daha vermek istersiniz... Karnabahar her şeyden önce çok iyi bir lif kaynağı. Bu da karnabaharı diyetlerin baş tacı haline getiriyor çünkü karnabahar lifli yapısı yüzünden midede daha çok kalarak bizi daha uzun süre tok tutuyor. C vitamini ve folik asit içeren karnabahar bu özellikleriyle bizi hem hastalıklara karşı daha dirençli yapıyor hem de hücre yenilenmemize katkı sağlıyor. Hem demir hem de kalsiyum içeren karnabahar kemiklerimizi korumaya yardımcı olduğu gibi demir eksikliğine bağlı kansızlıkla da savaşıyor. Karnabahar yapraklarında kanseri önlediği söylenen beş tane koruyucu etkin madde mevcut. Bu maddeler ise alfa-tokoferol (E-vitamini), caffeic asit, kaempferol, phytic asit ve rutin olarak biliniyor. Karnabahar yaprakları aslında güçlü bir antioksidan kaynağı. Bu da yorgunluğa iyi geliyor. Karnabahar yaprağı tiamin adlı bir madde içeriyor ve bu madde alzheimer hastalığına karşı koruyucu olarak biliniyor. Antibakteriyel özelliğine sahip olduğundan iltihapları kurutuyor, özellikle de idrar yolu iltihaplarına iyi geliyor. Karnabaharın aynı zamanda kadınları için iyi bir afrodizyak olduğu söyleniyor. Karnabahar yapraklarının içerdiği içerdiği maddeler sinir sistemini kuvvetlendirme özelliğine sahip.Bu yapraklar alpha-linolenic asit ve tryptophan gibi farklı tansiyon düşürücü maddeleri de ihtiva ediyor. Bu yüzden tansiyon hastalığı olanların dikkatli tüketmesi gerekiyor.