Siyaset Kışanak: Diyarbakır'da çıkan petrolden pay istiyoruz
Paylaş
Kışanak: Diyarbakır'da çıkan petrolden pay istiyoruz

BDP eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ilk demecinde, "Diyabakır'da çıkan petrolden pay istediklerini" söyledi

BDP eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Al Jazeera Türk'e yaptığı açıklamada "Kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan yerelin pay alması lazım" dedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır'daki petrol kuyularının sayısı, ne kadar üretim yapıldığı gibi konularda çalışmaya başladıklarını anlatan Kışanak, şöyle konuştu:

"Petrol ekonominin ana dinamosudur ama oraya enerji gidiyor, bize kirliliği kalıyor. Elektrik gidiyor borç kalıyor; petrol gidiyor, sularımız kirleniyor. Bunu ne Allah kabul eder, ne kul kabul eder, ne demokrasi kabul eder. Kaynaklarını ver, ben götüreyim, ne kadar ağır faturası varsa kalsın, bunu ki

'ENERJİYİ BURADA ÜRETİP BATI'YI SANAYİLEŞTİRDİLER'

Kışanak, bölgedeki enerji üretimi konusunda da fizibilite çalışması yaptıklarını belirterek, "Barajlar yapıldı, sulama kısmı geri plana bırakıldı, asıl enerji üretimi için çalıştırıldı ve enerji batıya yatırım ve sanayileşme olarak gitti. Bize de icra olarak geldi. Biz elektrik ürettiğimiz için suçlu hale geldik. Bütün köyler elektrik borcunu ödeyemedi diye icralık. Biz elektriği ürettik, batıya götürüp sanayileşme ve kalkınma yaptılar, Doğu'ya ceza olarak geri döndü. Burada barajlar yapıp, elektriği batıya götürüp, buraya ceza olarak dönmesi ciddi bir sorun. Artık doğrudan belediyeyi de ilgilendiriyor çünkü köylerdeki içme suyuyla ilgili bütün yapı borçlarıyla birlikte bize devredilecek. Buna köklü bir çözüm bulunması gerekir."

Haberin Devamı

'BELEDİYE MECLİSİ, KENT PARLAMENTOSU GİBİ ÇALIŞACAK'

Belediye Meclisi'ni "kent parlamentosu" gibi çalıştırmayı planladıklarını anlatan Kışanak, şöyle konuştu:

"Parlamento toplantısı ilk adımdı. Belediye Meclisi'nin bir parlamento niteliğinde çalışmalarını yürütmesi ve güçlendirilmesi konusunda herkes hemfikir. Bunun için gayret edeceğiz. O anlamda bunu ilk adım olarak kabul edebiliriz. Tabii ilerleyen günlerde bunun artık nasıl şekil alacağı, komisyonların nasıl kurulacağı, komisyonların nasıl çalışacağı şekillenmiş olacak."