Ekonomi Kişi başı tüketim arttı, AVM'ler nisanda baharı yaşadı

Kişi başı tüketim arttı, AVM'ler nisanda baharı yaşadı

Paylaş
Kişi başı tüketim arttı, AVM'ler nisanda baharı yaşadı

AVM Ciro Endeksi nisanda yüzde 14 yükselerek 208 puana ulaştı. Ziyaretçi sayısında yüzde 1 artış yaşanmasına karşın cirodaki yükselme AVM'lerde yapılan kişi başı tüketimdeki artışa işaret ediyor

Türkiye'de yaşanan terör saldırıları sonrası zor günler geçiren, ardından döviz kurlarının negatif etkisiyle karşılaşan AVM'ler nisan ayında rahat bir nefes aldı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin nisan ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2017 Nisan döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 14,2 artış kaydederek 208 puana ulaştı.

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Nisan 2017’de İstanbul’da 912 TL, Anadolu’da 715 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Nisan 2017’de 794 TL’ye yükseldi.

HİPERMARKETLER LİDERLİĞE OTURDU


Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4’lük artış kaydederek uzun zamandır lider koltuğunda yer alan ayakkabı – çanta kategorisini geride bıraktı.

Geçtiğimiz yılın nisan ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki yiyecek kategori ciroları yüzde 14,6, teknoloji kategori ciroları yüzde 13,9, ayakkabı-çanta kategori ciroları yüzde 13,5 ve giyim kategori ciroları ise yüzde 13,2 artış gösterdi.

ZİYARETÇİ SAYISI DA ARTTI


Nisan 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 1’lik bir artış yaşandığı gözlemlendi.

AVM Endeksi Nisan 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “Nisan ayında döviz kurlarında yaşanan rahatlama, hem ithalat yapan hem de döviz üzerinden verilen kiralar nedeniyle sorun yaşadıklarını paylaşan perakendecilerimize nefes aldırdı. Ek olarak nisan ayında AVM endeksinde hepimize umut veren gelişmeler görünüyor. Ziyaretçi sayısındaki azalan artışa rağmen ciro endeksi ve kiralanabilir alanlarda yaşanan artış ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarında AVM’leri tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Kategoriler bazında aylardır sakinliğini koruyan 'diğer' kategorisi de hızlı bir ivmeyle yükselişe geçti. Bu durum ziyaretçilerinin AVM’leri yalnızca giyim ve hipermarket alışverişleri dışında da tercih ettiklerinin göstergesi.

Diğer yandan Hipermarket kategorisinin uzun zamandır zirvede yer alan Ayakkabı-Çanta kategorisinin yerini alması da ziyaretçilerin AVM’leri her şeyi bir arada buldukları sosyal alanlar olarak benimsedikleri görüşünü destekler nitelikte” değerlendirmelerinde bulundu.

Haberin Devamı