Sağlık 'Kısırlık dünyada iki kişiyi bağlayan tek hastalık'

'Kısırlık dünyada iki kişiyi bağlayan tek hastalık'

Paylaş
'Kısırlık dünyada iki kişiyi bağlayan tek hastalık'

Araştırmalara göre her 7 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, 'Kısırlık iki kişiyi tutan dünyadaki tek hastalıktır. Bu özelliği infertiliteye doğru ve özenli yaklaşımı daha da önemli kılar' dedi

Sağlık sorunları her ne kadar aileyi ve çevreyi de ilgilendirse de aslında yalnızca bir kişinin hastalığı ve sağlık sorunudur. Örneğin diyabet hastası olduğunuzda bu süreci, tedaviyi ve kontrolleri tek başınıza yürütürsünüz.

Kısırlık, yani infertilitenin ise iki kişiyi tutan tek hastalık olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, “Özellikle ülkemiz gibi geniş aile kavramı yaygın kültürlerde kısırlık yalnızca çiftleri değil, onların ailelerini yani çok daha kalabalık bir kitleyi etkisi altına almakta ve çoğu zaman mutsuz etmektedir” dedi.

'KISIRLIK DÜNYA NÜFUSUNU TEHDİT EDEN İLK ÜÇ HASTALIKTAN BİRİ'

“Dünya Sağlık Örgütü kısırlığı dünyadaki en önemli sağlık sorunları arasında üçüncü sırada kabul etti” diye konuşan Özörnek, üreme sağlığının nüfus planlaması, nüfus dağılımı ve coğrafyalardaki siyasi ve sosyal dengeleri de etkilediğini aktardı.

Haberin Devamı

HEM KADIN HEM DE ERKEK İÇİN ÇOCUK SAHİBİ OLMAK GİDEREK ZORLAŞIYOR

Geçtiğimiz yüzyılda 100 milyonun üzerinde olan sperm sayıları üst sınırının günümüzde DSÖ tarafından 15 milyon olarak belirlendiğine dikkat çeken Özörnek, üreme sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi.

Bir araştırmanın 2027 yılında Fransa’da çok sayıda erkeğin yardımcı üreme yöntemleri olmaksızın çocuk sahibi olamayacaklarını ortaya koyduğunu aktaran Dr. Özörnek, “Tüp bebek uygulamalarının, azalan ve yaşlanan dünya nüfusunu istenen düzeye çıkarmada vazgeçilmez bir araç olabileceği öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

ntvmsnbc