Doğum Öncesi Kısırlık tedavisinde yenilikçi çözümler: Yumurtalık gençleştirme yöntemi ile hamile kalma!

Kısırlık tedavisinde yenilikçi çözümler: Yumurtalık gençleştirme yöntemi ile hamile kalma!

Paylaş
Kısırlık tedavisinde yenilikçi çözümler: Yumurtalık gençleştirme yöntemi ile hamile kalma!

Saç dökülmesinden cilt gençleştirmeye, ağrı tedavisinden ortopedik pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılan PRP, erken menopoz vakalarında yumurtalık gençleştirmede kullanılıyor. Halk arasında yumurtalık gençleştirme olarak da bilinen PRP yöntemiyle yaklaşılan erken menopoz olgularında kendiliğinden gebelikler oluşabiliyor. Bu tür yenilikçi yöntemler hastanın kendi yumurtasıyla gebe kalması ve doğurganlığını koruması için bir fırsat veriyor.

Saç dökülmesinden cilt gençleştirmeye, ağrı tedavisinden ortopedik pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılan PRP kısırlığın tedavisinde de yenilikçi çözümler sunuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, özellikle erken menopoz yaşayan, yumurta sayısı düşük kadınlarda başarılı sonuçlara ulaşılabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

20’Lİ YAŞLARDA BİLE ERKEN MENOPOZ GÖRÜLEBİLİYOR

Farklı nedenlerden dolayı 20’li yaşlardan itibaren kadınların erken menopoza girebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Erkut Attar, “Bu nedenle eğer evlilik ya da bir birliktelik yoksa özelikle 35 yaş üstündeki hastalarda mutlaka yumurta dondurmayı öneriyoruz. Öncelikle bu durum için farkındalığın artması oldukça önemli. Maalesef, bu konuda yeterli bilgi ve farkındalık olmadığı için de hastalarda yumurta dondurma işlemi gecikiyor. Sonrasında da ya hiç yumurta tespit edilemiyor ya da çok az oluyor. İşte bu olgularda biz PRP yöntemiyle başarılı sonuçlara ulaşabiliyoruz” diye konuştu.

PRP YÖNTEMİYLE KENDİLİĞİNDEN GEBELİK GELİŞEBİLİYOR

PRP uygulamaları konusunda çok iyi deneyimleri olduğunu belirten Prof. Dr. Attar, sözlerine şöyle devam etti: “PRP yöntemiyle yaklaştığımız erken menopoz olgularında kendiliğinden gebelikler oluşuyor. Yumurtalık rezervini artırdığını da verilerimiz kanıtlıyor. Dolayısıyla kadınlara kendi yumurtasıyla gebe kalması için veya doğurganlığını korumak için bir fırsat veriyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

PRP’nin kısırlık ve doğurganlık üzerinde kullanımının hâlâ tartışılan bir konu olduğunu ve bilimsel anlamda çalışmaların hâlâ devam ettiğini de hatırlatan Prof. Dr. Attar, konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: “Bugün yaygın olarak kullandığımız klasik tüp bebek yönteminde de, mikroenjeksiyon yönteminde de başlangıç aşamasında tedaviler kanıta dayalı olmadan sürdürüldü. Dolayısıyla bu yönde eleştirilmesine ve ön yargılı olunması çok da doğru değil düşüncesindeyim. Kaldı ki erken yumurtalık yetmezliğinin ve düşük yumurtalık rezervinin şu anda başka bir tedavisi de bulunmuyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: