Merkez Kız çocukları için farkındalık projesi: Görün Bizi!

Kız çocukları için farkındalık projesi: Görün Bizi!

Paylaş
Kız çocukları için farkındalık projesi: Görün Bizi!

Kız çocukları için farkındalık projesi: Görün Bizi!

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de kız çocuklarının erken yaşta veya zorla evlendirilmesi sorununa dikkat çekmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen 'Görün Bizi Projesi'nin tanıtımı ve paneli gerçekleşti.

Kocaeli’de başlayıp, Mersin’de ikinci etabına geçilen Görün Bizi Projesi’nin Adana, Ankara, Antakya, İstanbul, İzmir ve Samsun başta olmak üzere Türkiye’nin diğer şehirlerinde de uygulanması amaçlanıyor. 'Çocuk ve Evlilik, Çocuk ve Gelin' kavramları neden yan yana olmamalı temalı panel, İletişimci Sevda Solak’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde Av. Burcu Düzen, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, Aile Terapisti Doç. Dr. Zülal Erkan ve Sosyal Hizmet Uzmanı Beyhan Selin Tor Güdük çocuk yaşta evliliğin psikolojik, sosyal, fizyolojik ve hukuki boyutlarını ele aldı. Proje kapsamında Soroptimist Avukat Münire Yurdal’un ve Soroptimist kadınların proje logosu basılı özel duvaklarla ‘Görün Bizi Manifestosu’nu okumasının ardından, yazar İpek Ongun yaptığı konuşmayla projeye destek verdi. Etkinliğin sonunda plaket ve çiçek takdimi yapıldı.

SADECE TÜRKİYE İÇİN DEĞİL DÜNYA İÇİN DE ÖNEMLİ BİR GÜNDEM

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkanı Nur Velidedeoğlu Kavuncu, UNICEF’in hazırladığı Dünya Çocukları Durumu 2016 Raporu’ndan veriler paylaşarak, “Günümüzde dünyadaki erken ya da zorla evlendirilen kız çocuğu sayısının 700 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Eğer müdahale edilmezse 2030 yılında bu rakamın 950 milyon civarında olacağı öngörülüyor. Sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir gündem maddesi olan erken yaşta ya da zorla evlendirilme konusunda sosyal bilinç oluşturmak adına çok anlamlı bir proje başlatıldı” diye konuştu.

“BİR KIZ ÇOCUĞUNUN EĞİTİMİNİ ENGELLEME, BİR AİLE KAZANIRSIN”

Yazar İpek Ongun da projenin destekçileri arasında yer alarak toplantıda bir konuşma yaptı. Kız çocuklarının eğitiminin toplumun gelişmesine büyük yansıması olduğunu belirten Ongun, “Çok sevdiğim ve sık kullandığım bir söz vardır. ‘Bir erkeği yetiştir bir birey kazanırsın, bir kadını yetiştir bir aile kazanırsın.’ Peki, bir kadını 13-14 yaşında evlendirirsek o hangi bilgi birikimiyle gelecek kuşakları yetiştirecek? O yaşta evlenen bir kız çocuğu ne ortayı, ne de liseyi bitirme şansına sahip. Üniversiteyi ise hayalinde bile göremeyecektir. O zaman doğru dürüst eğitim alamamış, daha kendisi çocuk bu kadın, nasıl bir kuşak yetiştirecek? O nedenle mesajımız ‘bir erkeği eğit topluma bir birey kazanırsın, bir kız çocuğunun eğitimini engelleme bir aile kazanırsın’ olmalı” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı