Gündem Kız semazenlere gösteri engeli

Kız semazenlere gösteri engeli

Paylaş
Kız semazenlere gösteri engeli

Manisa'da Kutlu Doğum Haftası kapsamında Atatürk Spor Salonu'nda yapılan sema gösterisinde yaşları 7 ile 13 arasındaki 15 kız semazen yer almadı

Manisa'da Kutlu Doğum Haftası kapsamında Atatürk Spor Salonu'nda yapılan sema gösterisinde yaşları 7 ile 13 arasındaki 15 kız semazen yer almadı. Manisa Müftüsü Sinan Cihan, "Geçen yıl yapılan sema gösterisinde kızlarımızın yer almasından dolayı bazı kesimler ve cemaatler tepkisi oldu. Bu nedenle bu yıl kız semazenlerin gösteride yer almaması kararını aldık. Bir sevap işleyelim derken, tepkilere neden olmak istemedik" dedi.

Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Manisa Atatürk Spor Salonu'nda kutlama programı düzenlendi. Programa Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Müftüsü Sinan Cihan, daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı. İlginin yoğun olduğu programda yer alan sema gösterilerinde bu yıl bir kesinti yaşandı. Geçen yıl yapılan kutlama programında Manisa Semazenler Derneği'nin 60 kişilik semazen grubunda yer alan yaşları 7 ile 13 arasındaki kız semazenlerin, bu yılki gösteriye çıkmasına izin verilmedi.

Manisa Müftüsü Sinan Cihan, geçen yıl yapılan sema gösterilerinde kızlarında yer almasından bazı kesim ve cemaatlerin tepkisi olduğunu hatırlatıp, "Bu nedenle bu yıl kız semazenlere gösteride yer verilmemesi kararını aldık. Bir sevap işleyelim derken, tepkilere neden olmak istemedik. Zaten kız semazenlerimiz, 17 Nisan Perşembe günü Kültür Sitesi Lale Salonu'nda kadınlara özel olarak düzenlenen etkinliğimizde sema gösterisi yapacaklar" diye konuştu.

KIZLI-ERKEKLİ SEMA GÖSTERİSİ ETİK DEĞİL İDDİASI

Manisa Semazenler Derneği Başkanı Musa Akçay ise, kendilerine kız semazenlerin çıkmayacağının 4 gün önce bildirildiğini belirtip, "Bu nedenle velilerinin tepkileriyle karşılaştım. Yaklaşık 3 aydır, kız semazenler, erkek semazenlerle programa hazırlandı. Ancak, müftülükten "bize bu sene erkek semazenlerin programa çıkacağı' söylendi, saygı duyup, uyduk. Ayrıca, bize 'Kız semazenlerin erkeklerle birlikte sema gösterisi yapmasının etik olmadığı' da söylendi" diye konuştu.

Manisa Diyanet İşleri Eğitim Merkezi Müdür Osman Egin'in Kuran-Kerim okumasıyla başlayan etkinlikte ayrıca, Vali Savaş ile İl Müftüsü Cihan, Kutlu Doğum Haftası'yla, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da "Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet" konusunda katılımcılara bilgiler verdi.

İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, (DHA)