Yaşam Kızartma yağından sabun yaptılar

Kızartma yağından sabun yaptılar

Paylaş
Kızartma yağından sabun yaptılar

Muğla Köyceğiz'de yaşayan çiftçi kadınlar, kızartma sonrası kalan zeytinyağlarından doğal sabun üretti

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 2013 yılında başlatılan organik tarım eğitim çalışmalarına devam ediliyor.

Bu çalışmalar kapsamında Köyceğiz'de yaşayan 50 kadın çiftçiye, kızartma sonrası kalan zeytinyağını değerlendirmeleri amacıyla doğal zeytinyağı sabunu yapımı öğretildi.

HEM EVE HEM DE DOĞAYA KATKI

Cildi nemlendirme özelliği olan zeytinyağı sabununun sağlık ve hijyende önemine değinen çiftçiler, kısa sürede bu sabunları satarak ev ekonomisine katkıda bulunmaya başladı. Ayrıca atık yağların suya ve toprağa karışması engellenerek çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş oldu.



ATIK YAĞLARI DÖKMEYİN!

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Muhammet Sevinç, "Atık yağların doğaya dökülmesi, toprağın, yer altı ve yer üstü sularının kirlenmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre atık yağlar su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. 1 litre atık yağ bin ton temiz suyu kirletebilmektedir. Atık yağlar toprağa döküldüğü zaman toprağın yapısını bozar, bitkilere zarar verir ve verim kaybına neden olur. Atık yağların soba, fırın gibi yerlerde yakılması ise yasaktır. Mutfaklarımızda, lokantalarda kızarmalık yağ gereğinden fazla kullanıldığı zaman kimyasal yapısı bozulur, sağlığımızı tehlike altına sokar. Köy kadınlarımız tarla, bahçe ve mutfaktan çıkan bütün atıkları farklı şekillerde değerlendirdi." dedi.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

Haberin Devamı