Beden Sağlığı Kızıl hastalığına dikkat edin

Kızıl hastalığına dikkat edin

Paylaş
Kızıl hastalığına dikkat edin

Domuz gribinin ardından, bu mevsimde özellikle 3- 12 yaş grubu arasındaki çocuklarda görülen kızıl hastalığı salgınının yaşanabileceğine dikkat çekildi

Silahlı Kuvvetler'den tabip binbaşı rütbesiyle emekli olduktan sonra tıbbi tahlil laboatuarı işletmeciliği yapan Mikrobiyoloji Uzmanı emekli Tabip Binbaşı Dr. Salim Calp, “Kızıl, bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Adını genelde hastanın vücudunda, özellikle dil, yüz, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler oluşturmasından alır. Ancak bu lekelerin hiç oluşmadığı enfeksiyonlar da görülür” dedi.

Dr. Salim Calp, hastalığın 12 yaş üzeri çocuklarda bağışıklık sistemi geliştiği için daha az görüldüğünü belirterek, “Bu mikrop yetişkinlerde de görülebilir. Ancak kızıla sebep olmuyor.

Ebeveynlerin çocuklarını öpmemeleri tavsiye ediyoruz. Öpme sonucu enfeksiyonlarla kişiden kişiye mikrop geçebilir. Bu mikrop büyüklerde hastalık yapamadığı için gizli seyreder. Çocuğu seveyim derken ebeveynler bu mikropu çocuklarına da bulaştırabilir” diye konuştu.

Dr. Calp, kızılın okullarda yaygın görülebileceğini, bu yüzden hastalığa yakalanan çocuğun diğer çocuklardan uzak tutulması gerektiğini söyledi. Hastalığın, yüksek ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtileri olduğunu belirten Dr. Salim Calp, “Kızıl hastalığına yakalan çocukların, yatarak tedavisinin yapılmasını sağlanmalıdır.

Anjinli ve kızıl hastalığına yakalan çocukların yanında, diğer küçük çocuklar bulundurulmamalıdır. Bu mikrop, damlacık enfeksiyonu ile çocuktan çocuğa ellerle ve öksürük vasıtasıyla geçebilir” dedi.

Taner ORAL/KONYA, (DHA)

Haberin Devamı