Gündem KKTC'de yaz saati isyanı

KKTC'de yaz saati isyanı

Paylaş
KKTC'de yaz saati isyanı

KKTC’de dün sabah karanlıkta yola çıkan öğrenci servisi Girne’de dağ yolunda kaza yaptı. İki çocuk öldü. Olayı yaz saatine bağlayan KKTC’liler dün Lefkoşa’da Başbakanlık önünde gösteri yaptı

Türkiye 45 yıl sonra ilk kez bu yıl Ekim’de saatleri geri almamış ve yaz saatini kalıcı hale getirmişti. Bu uygulamaya KKTC de katılmıştı. Artık sabah işe, okula karanlıkta gidiliyor. KKTC’de dün sabah karanlıkta yola çıkan öğrenci servisi Girne’de dağ yolunda kaza yaptı.Kazada iki çocuk ölünce olayı yaz saatine bağlayan KKTC’liler dün Lefkoşa’da Başbakanlık önünde protesto gösterisi düzenledi.

Türkiye’de 26 Mart 2016'da başlatılan yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildi ve kış saatinde vazgeçildi. Çalışanlar ve okul çağındaki çocuklar karanlıkta sokaklara dökülmek zorunda kaldı. Aynı sorunlar Türkiye ile aynı anda yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren KKTC’de de yaşanmaya başlandı. Kuzey Kıbrıs'ta karanlıkta yola çıkan öğrenci servis minibüsü Girne Dağ Yolu'nda kaza yaptı. Kazada minibüs şoförü Denktaş Mutluel, minibüsteki öğrencilerden Sude Demirkıran (16) ile İlayda Yeliz Öztürk (17) olay yerinde yaşamını yitirdi.

Kaza sonrası KKTC’de yaz saati isyanı başladı. KKTC’li ve Türkiye’den veliler, kış saati uygulamasının geri gelmesi için başta Change.org olmak üzere çeşitli mecralarda imza toplamaya başladı. Change.org’da başlatılan imza kampanyasında toplanan imzalar 25 bini geçti.

DAĞ YOLUNDA ÇAMURA SAPLANDI


İkokul öğrencilerini taşıyan otobüs sabah erken saatlerde bir sokağa girmeye çalıştığı sırada çamura saplandı. Otobüsün battığı yerden çıkarılması için yapılan çalışmalar sırasında ilkokul öğrencileri sırtlarında çantalarıyla karanlıkta bekledi. Öğrencilerin yaz saati uygulaması nedeniyle karanlıkta yola çıktığını ve kazaya bunun neden olduğunu belirten KKTC halkı, ülke genelinde protesto başlattı. Sendikal Platform “Yeter Be” sloganıyla ülke genelinde grev ve eylem kararı aldı. Platform üyeleri, “ülkemizde saatler derhal AB ülke saatleri ile aynı yapılmalıdır” çağrısı yaptı.


ÖĞRENCİLER EYLEMDE


Ülkeyi yasa boğan feci kazada arkadaşlarını kaybeden yüzlerce öğrenci, okula gitmek yerine sokaklara döküldü. Cumhuriyet Meclisi önünde toplanan öğrenciler daha sonra eylemlerini, Başbakanlık önüne taşıdı ve yetkilileri protesto eden çeşitli sloganlar attı.

Kuzey Kıbrıs'ta kazada ölen 16 yaşındaki Sude Demirkıran (sağda) ile 17 yaşındaki İlayda Yeliz Öztürk. Karanlıkta evden çıkan ve yine akşam karanlıkta eve dönen vatandaşlar, sosyal medyada 35 bin imza topladı.

UZMAN DİYOR Kİ MOTİVASYON EKSİKLİĞİNE NEDEN OLUR


Uygulamanın insanlara etkisini değerlendiren uzman psikolog Bülent Korkmaz, özellikle çocukların hava aydınlanmadan okula gitmesinin motivasyon eksikliğine ve verimsizliğe sebep olabileceğini belirtti. Korkmaz, “Çocuk sabahları gece karanlığında okula gidiyorsa iyice depresif bir reaksiyon vermesine yol açabilir. Çocukların yeterince bedensel ve zihinsel dinlenememesi, okulda performans düşüklüğüne sebep olacaktır” dedi. Korkmaz, depresyonda olan bir kişi ya da depresyona eğilimi olan bir kişiyi karanlık, iklimsel faktörler ve hava şartlarının daha fazla etkileyebileceğini söyledi.


Yaz saati bitmedi, iş yolculuğu karanlıkta başlıyor



ABD-Türkiye arasındaki saat farkı 1 saat daha arttı