Gündem KKTC'de ezan tartışması

KKTC'de ezan tartışması

Paylaş
KKTC'de ezan tartışması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mahkeme, 'rahatsızlık verdiği' gerekçesiyle 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasını yasakladı. Karara tepki var. 3 camide, ezanın hoparlörden okunmasına devam ediliyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Lefke kasabasında, Avukat Feza Güzeloğlu hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme 5 Kasım'da verdiği ara kararla, Lefke'de bulunan Şeyh Nazım Camii (Orta Cami), Pir Paşa Camii ve Aşağı Camii'de sabah ezanlarının ve Arapça duaların hoparlörle okunmasını yasakladı.

Davacı Güzeloğlu söz konusu camilerde okunan ezan ve Arapça dualarda ses yükseltici cihaz kullanılmaması için Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne dava açtığını söyledi. "Mahkeme, dava sonuçlanana kadar, bu 3 camide sabah ezanı ve Arapça duaların hoparlörden veya ses yükseltici cihazlardan okunmaması ve yayınlanmaması için karar aldı" dedi.

'MAHKEME KARARI ULAŞMADI'

3 cami, mahkeme kararına rağmen bugün sabah ezanlarının hoparlörden okunmasına devam etti. KKTC Din İşleri Başkanlığı Lefke Temsilcisi Mehmet Genç, "Lefke'de adı geçen camilerde ezan okunmaya devam edilmektedir. Hukuki süreç devam ediyor. Görevlilere herhangi bir mahkeme kararı ulaşmamıştır" dedi.

Haberin Devamı

Genç, ezanların minarede okunmasının mümkün olmadığını söyledi:

“Kimse keyfinden hoparlörden ezan okumuyor. Anayasa, din ve vicdan özgürlüğü var. Bir insan ezanı sevmeyebilir. Ama karşısında bir insan da ezanı duymak isteyebilir. Bunun önünü alamayız. Burada aslolan ortayı bulmaktır. Böyle bir kararı tasvip etmemiz mümkün değil. Şu, unutulmamalı; Bu topraklarda KKTC'de kimse ezanları susturamaz. Neticede bu topraklar için, camiler için şehitler verilmiştir. Birilerinin ezan duymak istemiyorum demek istemesiyle bu ezanlar susmaz. Bu ezanlar bu topraklarda kıyamete kadar inşallah devam edecektir.”

'KKTC'DE EZANIN SUSTURULMASI ASLA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR'

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. "Ezanların susturulduğu" şeklinde ortaya çıkan algının doğru olmadığını söyledi:

"Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrısımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır. Kıbrıs Türkü varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir. KKTC’de ezanın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir."

Atalay, "Mahkemede alınan kararın muhatabının Din İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Başkanı değil, Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir" ifadelerini de kullandı.

Feza Güzeloğlu, Facebook hesabından Atalay’ı eleştirdi:

Haberin Devamı