Dünya KKTC'de seçim günü

KKTC'de seçim günü

Paylaş
KKTC'de seçim günü

KKTC'de Cumhuriyet Meclisi'nde görev yapacak 50 milletvekilinin belirleneceği “Milletvekilliği Erken Genel Seçimi”, bugün yapılıyor

19 Nisan 2009’daki son seçimden yaklaşık 3 yıl sonra yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde, KKTC’de kayıtlı toplam 172 bin 803 seçmen oy kullanabilecek.

Haberin Devamı

Oy vermek için 670 sandık kurulacak. 5 partiden 250 ve 7 de bağımsız aday olmak üzere toplam 257 aday, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde yer almak için yarışacak. Lefkoşa’dan 16, Gazimağusa’dan 13, Girne’den 10, Güzelyurt’tan 6 ve İskele’den de 5 milletvekili seçilecek.

Ülke genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile adaylar, oy oranlarına göre Meclis’te temsil edilme şansı bulacak. Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti- Ulusal Güçler (DP UG) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) pazar günkü seçimde, seçmenlerden oy talep ederken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) ise, seçimleri boykot çağrısı yaptı. BKP çatısı altında ’Toplumsal Varoluş Güçleri’ adayları da seçime girdi.

Haberin Devamı

PROPAGANDA BİTTİ, SEÇİM YASAKLARI BAŞLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayımlanan seçim takvimi uyarınca seçim propaganda süreci dün saat 18.00’de tamamlandı. Seçim yasakları bugün saat 19.00’a kadar devam edecek.

Yasa gereğince, oy verme süresince alkollü içki satılması, içkili yerlerle, umuma açık yerlerde her çeşit alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasaklandı. Umuma açık eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutuluyor. Eğlence yeri niteliği bulunan lokantalarda sadece yemek servisi yapılırken güvenlik ve asayişi korumakla görevli olanların dışında hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamıyor.

Oy vermek için sandığa gidenler KKTC kimlik kart, pasaport veya KKTC sürüş ehliyeti; polis ise polis kimlik kartını göstererek oy kullanabiliyor. Oy verme yerine girenlerin yanlarında fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi kayıt yapmaya elverişli cihaz bulundurması yasak. "Milletvekilliği Erken Genel Seçimi"nde, seçmenin oyunu kullanırken ’Mühür’, ’Mühür+Tercih’ ve ’Karma’ şeklinde oy kullanabiliyor.

DHA