Beden Sağlığı KOAH daha çok kadınları vuruyor

KOAH daha çok kadınları vuruyor

Paylaş
KOAH daha çok kadınları vuruyor

Akciğer içindeki hava yollarının tıkanmasıyla gelişen ve hastanın nefes alıp vermesini zorlaştıran kronik bir hastalık olan KOAH, Türkiye’de 5 milyon kişiyi etkiliyor. Ancak bu hastaların yüzde 90’ı hasta olduğunun farkında değil. Kadınlarda ise erkeklere oranla görülen yeni KOAH vakalarının sayısı yaklaşık 3 kat daha hızlı artış gösteriyor

KOAH Hastaları Derneği ve Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER) de Dünya KOAH Günü dolayısıyla Novartis iş birliği ile KOAH hastalığına dikkat çekmek üzere bir toplantı düzenledi.

KADINLARDA KOAH ARTIYOR

Kadınlara erkek hastalara oranla daha düşük doğruluk payı ile KOAH teşhisi koyulduğunu aktaran KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Sigara içen KOAH hastası kadınlarda, sigara içen KOAH hastası erkeklere oranla akciğer fonsiyonlarında yüzde 20 oranında azalma görülüyor. Sigara kullanan KOAH hastası kadınlar, erkek hastalara göre yüzde 50’den daha fazla oranda hastaneye kaldırılıyor. Sigara kullanmadığı halde KOAH teşhisi koyulanlar genelde kadın hastalar” dedi.

KOAH görülen kadın hastaların erkeklere oranla daha genç ve daha düşük sosyo-ekonomik koşullara sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Mecit Süerdem, KOAH hastası kadınlarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığının da erkek hastalara oranla neredeyse 4 kat daha fazla olduğunu vurguladı.



Türkiye’de her 10 KOAH hastasının 8’inin nefes darlığından yakındığını belirten Prof. Dr. Mecit Süerdem, yapılan araştırmalara göre KOAH’ın dünyada görülen en sık ölüm nedenleri arasında 3. sırada olduğunu aktardı. KOAH ile ilgili bilinçlenmenin önemini vurgulayan Süerdem, “KOAH hasta ve yakınlarının en sık sorduğu sorulara cevap verebilmek için derneğimizin web sitesinde yer alan 50 videodan oluşan KOAH SoruCevap serisini hazırladık” dedi.

YETERİNCE TANINMIYOR

Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER) Başkanı Hasan Yılmaz ise KOAH’ın Türkiye’de yeterince tanınmadığını belirtirken, “Ülkemizde 5 milyon KOAH hastası var ancak bu kişilerin yüzde 90’ı KOAH olduğunun farkında değil. Hastalığı bildiğini düşünenlerin ise doğru zannettiği pek çok yanlış var. KOAH hastaları olarak öncelikle bizlerin bu hastalığı iyi tanıyıp onunla yaşamayı öğrenmesi, iyi bir hasta olması önemli çünkü KOAH belirtileri yaşam tarzı değişiklikleri ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabiliyor” dedi.

KOAH NEDİR? KOAH'IN BELİRTİLERİ NELER?

Oluşumunda sigara kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, mesleki toz ve kimyasallar ile genetik faktörler gibi nedenler bulunan KOAH, dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkiliyor. Türkiye’de ise 40 yaş üzeri her 10 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğu tahmin ediliyor.

KOAH’ın en önemli belirtileri nefes darlığı, öksürük ve balgam olarak öne çıkarke belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaşlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılması erken tanıyı zorlaştırıyor. İleri düzey KOAH hastaları ise yürürken, otururken hatta istirahat ederken dahi nefes almakta büyük sıkıntı çekiyor.

Uygun tedavi yöntemleri ile KOAH kontrol altına alınabilirken hastaların günlük işlerini yapmaları sağlanabiliyor, böylece hasta ve hasta yakınlarının yaşam kaliteleri artırılıyor. KOAH hastalarının yaşamını kolaylaştırmak için sigarayı bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları, doğru beslenmeleri, nefes egzersizleri yapmaları ve doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı