Gündem Koca dayağına parolalı önlem

Koca dayağına parolalı önlem

Paylaş
Koca dayağına parolalı önlem

Adana Emniyet Müdürlüğü Ar-Ge Bürosu, kadınların aile içi şiddete uğrama ihtimalleri karşısında alacakları önlemleri 6 maddelik kitapçık haline getirdi

’Kadınlık Şiddete Maruz Kaldığı Zaman Yapabilecekleri’ adlı kitapçıkta kadınların koca dayağına karşı yardıma koşmaları için komşularıyla aralarında ’parola’ belirlemesi önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Bu yıl 5’ncisi gerçekleştirilen Çukurova Kitap Fuarı’nda stant açan Adana Emniyet Müdürlüğü’nün, kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için dağıttığı kitapçık dikkat çekti.

’Kadınlık Şiddete Maruz Kaldığı Zaman Yapabilecekleri’ adlı kitapçıkta, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun hakkında bilgi verilerek, kadınların şiddete maruz kalma ihtimaline karşı neler yapması gerektiği ve şiddete uğramaları halinde nereye başvuracağı, ne gibi haklara sahip olduğu anlatıldı. Kitapçıkta şu önerilerde bunuldu:

"1- Ailenizde şiddet varsa, şiddetin tekrarlanmasını beklemeden, şiddet olmadığı zamanda da çözüm arayınız. SHÇEK’e psikolojik danışma ve psikiyatri merkezlerine ve kadın kuruluşlarına tek ya da eşinizle birlikte gidin.

Haberin Devamı

2- Ailenizde ağır bir şiddet durumu varsa dikkatli olun, şiddet anında iç odalara değil, dış kapıya yakın yerlere kaçın. Gerektiğinde evden çıkmak kolay olsun.

3- Banyo, mutfak gibi yerlerden uzak durun. Delici, kesici aletlerin olduğu yerlerden, ayağınızın kayabileceği yerlerden uzak durun.

4- Komşularınızla anlaşın, evinizden kötü sesler geldiğini duyduklarında polis çağırsınlar. Hemen 155’i arasınlar. Komşularınızla anlaşın, aranızda bir parola olsun, o parola ’yardıma gel’ anlamında gelsin.

5- Çocuklarınıza kaçmayı öğretin. Acil durumlarda gidebileceğiniz bir akraba, arkadaş, ya da komşu ile önceden anlaşın.

6- Ev dışında bir yerde mesela bir arkadaşınızda, bir komşunuzda biraz para, yedek anahtar ve önemli belgelerinizin kopyalarını sağlayın."

Polisin standında ayrıca ’Para- kontör dolandırıcılarına kanmayın’ başlıklı, cep telefonu dolandırıcılarına karşı da uyarı broşürü dağıtıldı.

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)